Kambur ve katı bir postür (vücut duruşu) ile karakterize bir yürüyüş bozukluğunda baş ve boyun ileride olacak şekilde yürüme gerçekleştirilir. Bu yürüme bozukluğu paterni özellikle parkinsonizm bulguları gösteren kişilerde ortaya çıkar. Adımlar genellikle hızlı ve kısa mesafeli olacak şekilde atılır.
Yürüme ve denge bozuklukları hiçbir hastalık olmadan olabileceği gibi birlikte sık görüldüğü hastalıklar vardır. Nörolojik olanlar en sıklıkla Parkinson hastalığı, Parkinson-Plus hastalıklar, Vasküler (beyin damar hastalıklarına bağlı ) Parkinsonizm, Normal Basınçlı Hidrosefali(NBH) ile karşılaşılır.
Yürüme bozukluğu genel olarak nörolojik (sinir sistemi ile ilgili) veya nörolojik olmayan nedenler olarak kategorize edilebilir. Nörolojik nedenler arasında; inme (kısmi felç), nöropati (sinir hasarı), hareket bozuklukları, beyin ve beyincikle alakalı bozukluklar ve omurilik bozuklukları yer almaktadır.
Çocuklarda topallama veya anormal yürüyüşe sebep olabilecek birçok sebep mevcuttur. Bunlar ağrı veya iltihaplanma olabileceği gibi, kas güçsüzlüğü veya anormal kas aktivitesi, eklem bozuklukları veya bacak boy eşitsizlikleri de olabilir. Tanı: İyi alınmış bir öykü tanıda ilk basamaktır.
Yürüme ve denge bozukluğu olan kişilere doğru yürümeyi öğretmek ve denge koordinasyonunun arttırılmasını sağlamak amacıyla Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonun yanı sıra Robotik Rehabilitasyon ve Bilgisayarlı Denge Sistemlerinden de faydalanılmakta ve bu uygulamalar tedavinin başarı oranını arttırmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Yürüyüş yaparken her zaman bir ayak daima yerle temas halinde olmalıdır. Yürüyüş, önce topuk vuruşu ile başlar, ardından ayak topuğa kadar yuvarlanır ve ayak parmaklarından güçlü bir itme ile bitirilir. Daha uzun adımlara değil, daha hızlı adımlara odaklanılır. Yürüyüş esnasında kol salınımları önemlidir.
İç kulak ve yakın çevresindeki hastalıklarla ortaya çıkan baş dönmeleri çok şiddetlidir. Dönmenin yanı sıra bulantı, kusma, soğuk terleme de olur. Bazen işitme kaybı, çınlama ve kulak dolgunluğu da hastalık tablosuna eklenir.
Liv Hospital Pediatrik (Çocuk) Ortopedi Kliniği; çocukluk çağlarında görülen doğumsal ya da kazanılmış nörolojik, enfeksiyöz, tümöral, travmatik ve diğer nedenlerle ortaya çıkan kas ve iskelet sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenir.
Yürüme ve denge bozukluğu olan bireylerin terapiye başlayabileceği kadar iyileşmesi ile diğer fizik tedavi uygulamalarına benzer şekilde egzersizlerin planlanmasına geçilebilir.
Çocuklarda hareket bozukluğu istemli ya da istemsiz hareketler esnasında görülen normal dışı hareketler olarak tanımlanır. Etkilenen bölge ve karakteristik özelliklerine göre farklı gruplar altında incelenseler de hareket bozuklukları nadiren tek tip ile sınırlı kalır. Çoğu kez birkaç tür bir arada bulunur.
Yürümek için bacağını öne doğru attığında kalça hareketinin normalin dışında olması ( kalça dış tarafa doğru anormal şekilde çıkar) Paytak yürümesi veya sendelemesi. Bacakların şeklinin bozuk olması (parantez şeklinde) Bacaklar arasında boy farkı olması
Vertigo, baş dönmesi ve denge bozukluğu semptomlarına neden olan bir durumdur ve bazen merkezi sinir sistemi kaynaklı sorunlardan kaynaklanır. Bu nedenle en iyi vertigo doktoru, bazen nöroloji uzmanlarıdır.
Nörolojik bozukluk, sinir sisteminde meydana gelen herhangi bir bozukluktur. Beyin, omurilik ya da diğer sinirlerde görülen yapısal, biyokimyasal ya da elektriksel anormallikler belirtilere dahildir.
Normalde yürüyüş hızı 80m/dk'dır. Hızlı yürüme ve koşmada daha fazla anaerobik metabolizma gerekir. Yavaş yürümede ise dengeyi sağlayabilmek için ekstra enerji harcaması söz konusudur.
Kollar ve eller: Kollarınızı 90 dereceden biraz daha küçük bir açıyla dirseklerden kırın. Onları ileri geri sallayın, yanlara doğru değil. Ellerinizi yumruk yapın ama sıkmayın. Elinizde hem uçup gitmesini istemediğiniz, hem de ezmemeye çalıştığınız bir kelebek tuttuğunuzu varsayın.
Ataksi yürüme, konuşma, el hareketleri gibi hareketleri yaparken görülen özel bir tür beceri kaybına verilen genel isimdir. Ataksili bir kişide görülen temel şikayetler dengesiz yürüme, düşmeler, peltek veya zorlanarak konuşma, ellerde titreme ve beceri kaybı, gözlerde titremedir.
Patolojik yürüme vücudun tekrarlayan doğal hareketler va- sıtası ile öne taşınma işleminde meydana gelen aksaklıklar olarak kabul edilmektedir. Yürüme döngüsünü olumsuz yön- de etkileyen patolojik etmenler; ağrı, deformite, azalmış du- yusal ya da motor kontrol, denge olarak sıralanır.
Çocuklarda dengesizlik nedenleri birçok farklı faktöre bağlı olabilir. Yaygın görülen nedenler arasında ise gelişimsel koordinasyon bozukluğu, iç kulak problemleri, sinir sistemi bozuklukları, kas zayıflığı, dikkat ve hiperaktivite bozukluğu yer alabilir.
Doğuştan, gelişim sürecinde ya da travmaya bağlı problemler sebebiyle ergenlik dönemine kadar hemen hemen her yaştan çocuk, çocuk ortopedisinden faydalanabilir. Her kemik probleminin tedavisi ortopedi ve travmatoloji bölümü tarafından çocuk ortopedisi ameliyatı yapılarak tedavi edilmemektedir.
Özellikle 16 yaş ve altı çocuklarda yürüme bozuklukları, deformiteler, uzuvlardaki uzunluk farkları ve kırıklar ile ilgilenen bölümdür.
Hasta test aracı içerisindeyken hareketli denge plakalarının üzerinde ayakta durur. Zemindeki basınca hassas denge plakalarının değişik alanlarına farklı uyguladığı basınç ölçülerek bilgisayara iletilir ve değerlendirilir. Posturografi sırasında 6 farklı durum için test yapılır.
Şunu hatırlayın: Baş dönmesi ve araç tutması olaylarının büyük çoğunluğu hafiftir ve kişi bunu kendi kendine tedavi edebilir. Ancak, ağır veya giderek daha da ağırlaşan vakalar kulak, burun, boğaz, denge ve sinir sistemi konusunda uzman bir doktor tarafından takip edilmelidir.
Evet; vertigoyu oluşturan denge bozukluğu hastalıkları geçer ve tedavi olabilir. Günümüzde pek çok kişi yeterli tanı ve net teşhis edilemediğinden yanlış tedavi edilmektedir. Ayrıca neden vertigo olduklarını, hangi hastalıkların vertigo yaptığını bilmeden yaşamlarına kötü devam ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri