Özellikle kış mevsiminde yoğun olarak tüketilen karnıyarık ana yemek olarak servis edilebilir.
Bir rivayete göre patlıcanı çok seven bir Selçuklu Emiri için yapıldığı varsayılmaktadır. Ülkemizin her ilinin meşhur bir yemeği vardır. Karnıyarık hangi ilin derseniz; sözü edilen Selçuklu Emirinin Sivas dolaylarında yaşadığı için Sivas yöresinin lezzeti diye bilinmektedir.
Karnıyarık Türk mutfağının belli başlı patlıcan yemeklerinden biridir. Hazırlanırken ana malzeme olan patlıcanın dışında soğan, biber, domates ve kıyma da kullanılır.
Lokantaların vazgeçilmezi haline gelen karnıyarık, hem fırında, hem de tencerede pişirilebilir. Patlıcanların ortasının yarılıp iç harçla doldurulmasıyla hazırlanan bu yemek, akşam menülerinde ana yemek olarak sunulur.
İlgili 21 soru bulundu
Karnıyarık yemeğinin çok fazla tüketilmesi ve ekmekle beraber tercih edilmesi kilo alımına neden olabilir. Bu nedenle porsiyonlara ve tabağa dikkat edilmeli. Karnıyarık besin değeri tablosunda yağ, ağırlıklı bir değere sahiptir.
Klasik bir karnıyarık menüsü oluşturmak istiyorsanız çorba olarak mis gibi bir süzme mercimek çorbası yapabilir, sofradaki herkesin midesini nefis bir ziyafete hazırlayabilirsiniz.
İnce doğranmış soğanları bir tencerede orta ateşte yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz ve biberleri ince ince doğradıktan sonra soğanlarla buluşturuyoruz. Ardından 1 kaşık domates salçasını ve biber salçası ekleyip sonrasında kıyma ve baharatları atıp biraz pişiriyoruz.
(Yağını çekmesi için) patlıcanları pişireceğimiz tavaya alıp daha sonra bıçak yada maşa yardımı ile arasını açıp içini koyuyoruz. Üzerini domates, biber ile süsleyebilirsiniz. 1 su bardağına yakın sıcak suyu tavaya koyup 15-20 dk çok kısık ateşte pişiriyoruz. Afiyet olsun.
350 gram orta yağlı kıymayı da ekleyin ve kavrulmakta olan soğanlarla birlikte renk alıp, suyunu çekene kadar pişirin. Aralarda karıştırıp pişirme işlemine devam ederek sırasıyla; 2 diş sarımsak, yarım tatlı kaşığı domates salçası, yarım tatlı kaşığı biber salçası, 1'er çay kaşığı tuz ve karabiber ekleyin.
Küp şeklinde doğranmış domatesi, salçayı ve baharatları ilave edelim doğranmış maydanozu ve baharatları ilave edelim karıştıralım. İç harcı ocaktan alıp soğumaya bırakalım. Patatesleri soyup, uzunlamasına ortadan ikiye bölerek, ortasını delmeden dikkatlice oyuyoruz. Kızgın yağda hafif kızartıyoruz.
Karnıyarıklık patlıcanlar piştikten sonra fırından çıkartıp, soğumaya bırakın. Soğuyan kışlık patlıcanları buzdolabı poşetine güzelce yerleştirin. Ardından poşetin havasını alıp, düğümleyin. Hazırladığınız kışlık karnıyarık patlıcanları derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz.
Pişmeye yakın baharatları da tuz, karabiber, kimyon, pul biber, nane, dereotu, kekiği katıp pişirip altını kapatıyoruz.
Karnıyarığın yanına şüphesiz en çok pirinç pilavı yakışacaktır. Bir diğer seçenek olarak bulgur pilavını tercih edebilirsiniz. Güzel bir çorba ve salata ile de menünüzü renklendirebilirsiniz.
İmam bayıldı soğuk servis edilen bir yemektir. Genellikle meze olarak tüketilir. Karnıyarık sıcak bir yemektir.
Her patlıcanın üzerini yarım biber ve bir domates dilimi ile süsleyin. Tepsinin kenarından 2 su bardağı sıcak suyu dökün. Önceden ısıtılmış ve 200 dereceye ayarlanmış fırında 30-35 dakika pişirin.
Daha sonra patlıcanları azıcık yağ ile yağlayın. Patlıcanları fırında kızarırken yaklaşık 20 dakika pişirin. Bu sırada iç harca geçelim. Biraz sıvı yağ tavaya alınız, kıymayı ilave edeniz.
20-25 dakika tuzlu suda bekleterek, acısını alın ve yıkayıp, kurulayın.
Az miktarda karabiber ve kimyon kıymaya çok yakışacaktır.
Karnıyarıklık patlıcanlar öncelikle patlıcanların baş kısımları temizlenir ve alacalı olarak soyulur. Orta kısımdan bıçakla yarılır ama bıcak arkasına çıkmamalıdır.
Kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağı ile orta ateşte kavurun. Soğanlar pembeleşince unu ekleyip karıştırın. Kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından yıkayıp suyunu süzdüğünüz mercimeği ekleyip karıştırın ve suyu ilave edip mercimekler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
Un, genişçe bir tepsiye serpiştirilip üzerine bir su bardağında hazırlanmış tuzlu su tanelendikten sonra tepsi, hamurlar nohut büyüklüğüne gelinceye kadar döndürülür. Bir tencereye 6 su bardağı su ve tuz koyup kaynatılır, kaynayan suya hamur topakları atılıp 5 dakika kadar veya un kokusu kayboluncaya kadar pişirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri