Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin aldığı içtihat değişikliği kararı ile 3 bin 300 TL'nin altındaki borçlar için icra takibi başlatılmayacak. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 3 bin 300 TL'nin altındaki alacaklar için Tüketici Hakem Heyetine başvurulmadan icra takibi açılamayacağına yönelik bir karara imza attı.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
İcra harç hesaplaması detaylarına bakılacak olursa maktu harçlar olarak tahsil edilir icra dosyası 80,70 TL ye harç ödenerek dosya açılmaktadır. Ayrıca icra takip işlemlerinde 59,30 TL lik harç ile icra işlemlerinin sonuçlandırılması için alınan tutar olarak ifade edilmektedir.
Eve haciz gelme durumu, kişinin borçlu olması sebebiyle oluşur. Borcunu ödemeyip süreci uzattığı takdirde haciz ile karşı karşıya kalır. Eve haciz gelme durumu genel olarak bankalar tarafından oluşur. Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür.
İcra ve İflas Yasası 59. Madde bu konuda kişilere bilgi vermektedir. Yasalar tarafından desteklenen bu durum karşısında alacaklı takip esnasında oluşan tüm masrafları borçlu kişiye yansıtabilmektedir. Ortada oluşmuş olan dava masraflarının borçlu kişi ya da kişileri tarafından ödenmesi yönünde yasalar mevcuttur.
İlgili 39 soru bulundu
Bu noktada öncelikle icra takibinin yapılacağı ile ilgili net bir şekilde fikir sahibi olunmalıdır. Kanunlarda yer alan hükümler kapsamında icra takibinin başlatılması için avukat şartı bulunmamaktadır. İcra takibi avukatlar tarafından açılabilmekte olup şahsi başvuru ile de gerçekleştirilmektedir.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin aldığı içtihat değişikliği kararı ile 3 bin 300 TL'nin altındaki borçlar için icra takibi başlatılmayacak. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 3 bin 300 TL'nin altındaki alacaklar için Tüketici Hakem Heyetine başvurulmadan icra takibi açılamayacağına yönelik bir karara imza attı.
Bu düzenlemenin aksine 4857 Sayılı İş Kanunu uyarınca bir işçinin aylık ücretinin en fazla ¼'ü haczedilebilecektir. Dolayısıyla her iki kanun maddesi birlikte değerlendirildiğinde bir işçinin maaşının ¼'ü haczedilebilecektir. ''İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.''
taşınır hükmündedir. Alacaklının, takibin kesinleşmesinden sonra kendi alacağı ile orantılı olacak şekilde borçlunun bankalardaki mevduatlarına( parasına) haciz konulmasını talep edebilir. Alacaklının talebi üzerine icra dairesi müdürlüğü borçlunun bankalardaki mevduat hesaplarına haciz konulmasına karar vermektedir.
Hangi Banka Hesaplarına Haciz Konulamaz? İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
Evime icra kağıdı geldi ne yapmalıyım
Tebligat dikkate alınıp İcra dairesine 7 gün içinde itiraz edilebiliyor. Borcun belirtilen süre içinde ödenmesi durumunda dosya kapanabiliyor. Alacaklının tebligatı dikkate almayıp borcunu ödememesi durumunda haciz işlemi uygulamasına geçiliyor.
2 bin liranın altındaki borçlar siliniyor
Vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin vergi ve prim yükümlülükleri başta olmak üzere borçlarının cezalarını kaldırıyoruz. Tüm bu borçlara belirli oranla güncelleme ve taksit imkanı getiriyoruz. Davalı vergi ve prim dosyaları da bu kapsamda olacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından vergi afları ile ilgili bir duyuru yaptı. Erdoğan'ın açıklamalarına göre, 31 Aralık 2022 tarihinden önce kamuya olan ve 2 bin TL'yi geçmeyen vergi borçları silinecek.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
Katılım bankaları asgari ücrete haciz koymayacak. Türkiye Katılım Bankaları Birliği, dar gelirliler için önemli bir karar aldı. Tüm üye bankalara tebliğ edilen kararla, aylık geliri asgari ücret ve altında olan borçluların, hesaplarına yatan maaşlarına haciz uygulanmayacak.
Banka Maaşa Bloke Koyabilir mi? Bankaların maaşı haczetme konusunda hukuki sınırlar çerçevesinde ilerlemesi mümkün olurken maaşa tamamen el koyma ya da bloke koyma hukuki açıdan mümkün değildir.
Buna göre asgari ücretle çalışan bir işçinin maaşı üzerinde 2023 yılı itibariyle haciz konulmuş yahut önceden konulan maaş haczinin devam etmesi halinde iş veren tarafından 2 bin 126, 70 TL kesinti yapılmak suretiyle icra dosyasına ödenmesi gerekmektedir.
İlamsız icra davası takibinin yapılabilmesi için alacaklının sözlü beyanı yeterlidir. Sözlü beyanı takiben borçluya haciz işlemi başlatılır. Haciz işlemlerine konu olan borçlu ise 7 gün içerisinde itiraz etme hakkına sahiptir. Borçlunun yaptığı itiraza bağlı olarak ilamsız icra takibi kararı iptal edilebiliyor.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
Eğer söz konusu icralık olan borç, icra dairesine ödenirse dosya kapatılır ve tekrar açılmaz. İcra dosyası borcu zamanaşımı süresinden dolayı kapanmışsa, tekrar açılma ihtimali vardır. Çünkü Borçlar Kanununa göre her alacak için 10 yıllık zamanaşımı süresi söz konusudur.
(Giriş için e-Devlet hesabı üzerinden direkt olarak, kimlik numarası ile elektronik şifre ya da elektronik imza ile yapılabiliyor.) Giriş yaptıktan sonra açılan sayfanın sol tarafındaki menüde “e-dava” seçeneği tıklanır. E-takip aç seçeneği tıklanır. Açılan menü sayfasından icra takibi seçilir.
Öte yandan, bir icra takibi sürecinin memur veya sözleşmeli personelin sicil kayıtlarına işlenip işlenmeyeceği de sıkça sorulan bir sorudur. Ancak, net bir şekilde belirtmek gerekir ki, icra takibi süreci sicil kayıtlarına işlenmez.
Alacaklı kişi senet ile beraber bu icra dairesine gitmelidir. Başvurunun ardından da borçluya borcunu ödemesi için bir tebligat ulaştırılır. Bu borcun 10 gün içerisinde ödenmesi gerekir. Borç 10 gün içerisinde ödenmezse de haciz işlemi başlatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri