Besin piramidinde yer alan tüm besinler içerisinde en az miktarda tüketilmesi gerekenler yağ ve şekerlerdir.
Besin piramidinde en çok tüketmemiz gereken gıda türünün yer aldığı en alt katmanda tahıl grubu bulunur. Daha sonra ise sırasıyla piramitte meyve-sebzeler, süt, süt ürünleri, yumurta ve et çeşitleri, en üst kısımda ise yağ ve şeker yer alır.
Ülkemizde besin grupları tablosu dört yapraklı yonca ile sembolize edilmektedir ve 4 besin grubu şu şekildedir: Süt ve Süt Ürünleri. Et, Yumurta, Kuru baklagiller. Ekmek ve Tahıllar.
Karbonhidratlar yediğimiz besinlerde en çok bulunan öğe. Gün içinde tükettiğimiz besin ve içeceklerle aldığımız enerjinin %55-60'ını karbonhidratlardan sağlarız.
İlgili 40 soru bulundu
1 tabak pirinç pilavı içeriğinde 10.05 gr yağ, 6.45 gr protein ve 66.90 gr değerinde karbonhidrat vardır.
Yiyeceklerinizi günlük alın, alışverişin çok olduğu marketleri tercih edin. Besinlerin son kullanma tarihini kontrol edin. Özellikle süt ve süt ürünlerini UHT ya da pastörize olarak, tek kullanımlık alın. İyi pişmiş gözleme, börek, tost gibi besinleri mikrodalga fırında bir kere ısıtarak tüketin.
5) Sebze Grubu: Bütün sebzeler bu gruba dahildir(patates, ekmek değişimine girer).
Karbonhidratın Zararları
Fazla miktarda karbonhidrat tüketmek, kan şekeri, kan basıncı, kötü kolesterol ve trigliserit seviyelerinin gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Diyet uzmanları, günlük kalori alımınızın %45-65'inin karbonhidratlar ile sağlamasını öneriyor.
Bu yüzden vücudumuz bu enerjiyi ilk olarak karbonhidratlardan karşılar. Yani Karbonhidratlar vücudumuzda enerji verici besin kaynaklarıdır.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır. Tahıllar insan beslenmesinde özellikle ülkemizde önemli yer tutar. Tahıl tüketimi başlıca un şeklinde olur.
Proteinler, yağlar, karbonhidratlar enerji veren besin öğeleridir. Mineraller, vitaminler ve su enerji vermeyen besin öğeleridir.
- Gün içinde sabah, öğlen, akşam 3 öğün beslenmeliyiz. Ve ana öğünlerimizde et grubu, ekmek grubu, süt-yoğurt grubu ve sebze grubu yiyeceklerden mutlaka olmalı. Yemeklerde çiğ sebze ve salata tüketmeyi ihmal etmemeliyiz. Salatalara zeytinyağı ilave etmekten kaçınmamalıyız.
Yeterli ve dengeli beslenme; vücudun sağlıklı büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerjinin ve tüm besin maddelerinin yeterli ve uygun şekilde alınmasıdır. Yeterli ve dengeli beslenme hastalıklardan korunmanın ve sağlığın temelidir.
Yumurta Doğanın en kusursuz yiyeceği olarak tanımlanıyor. Protein bakımından zengin ama kalorisi düşük. Beyni korur ve göz sağlığını güçlendirir.
Yetersiz Beslenme Nedir? Yetersiz beslenme durumunda besin öğeleri kişinin vücudun ihtiyacı kadar besinler yoluyla karşılanmamıştır. Eksik kalan besin öğeleri enerji metabolizmasına katılamaz ve yetersiz beslenme oluşur.
Çocuklar, süt, yumurta, peynir, zeytin, reçel, ekmek ve kahvaltılık tahıl ürünleri tüketebilir. Kahvaltıda tüketilen sebze ve meyve içerdikleri posayla daha uzun süre tokluk sağladığı için kan şekerinin yavaş yükselmesi ve geç düşmesine yardımcı olur, ayrıca vitamin alımına da katkı sağlar.
Pirinç mi ekmek mi seçmeniz gerektiği beslenme hedeflerinize bağlıdır, çünkü pirinç daha fazla vitamin ve mineral içerir, ancak ekmekte kalori ve karbonhidrat daha düşüktür. Hangisini seçerseniz seçin, en iyi sağlık sonuçları için tam tahıllı versiyonu tercih edin.
Antioksidan düzeylerinizin artırılması müthiş bir fikirdir ve daha fazla pirinç yemek bunu yapmak için harika bir yoldur. Enerji kaynağı Pirinçte karbonhidrat miktarı bol olduğu için, vücuda yakıt sağlar ve beynin normal işleyişine yardımcı olur.
Yemekte bulgur pilavı tüketeceksek kesinlikle yanında ekmek yememeliyiz. Bulgur zaten karbonhidrat içeriyor, ancak tabi ki de bulgurun barındırdığı karbonhidrat sağlıklı, faydalıdır. Fakat yanında ekmek yersek, sağlıksız ve bir öğün için fazla karbonhidrat almış oluruz. Bu sebeple bulgur varsa, ekmek yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri