Devekengeli, meryemanadikeni, sütlükengel olarak da bilinir. Devedikenleri genellikle yol kenarlarında ve ekili olmayan tarlalarda yetişir. Boyları 30–100 cm arasında değişir. Başçıkları, dikenli ve açık yeşil renkli yapraklar ile mor renkli küçük çiçeklerden oluşur.
Develerin çölde çok sevdiği bir diken var. Deve dikeni yedikçe ağzı kanar. Tuzlu kanın tadı dikeninkiyle karışınca bu, devenin daha çok hoşuna gider.
Evet, develerin diken yedikleri doğru bir bilgidir. Develer, çöl ortamında yaşayan otçul hayvanlardır ve beslenmek için farklı bitki türlerini tüketirler. Ancak bazı bitkilerin kendilerini korumak amacıyla dikenli veya sert yapılara sahip olması nedeniyle, develer bu dikenleri yiyebilir.
dikenden bilirler. Böylece diken yemeye devam ederler. Sonunda diken yiye yiye kan kaybından ölürler. Arapça'da ,devenin diken yemesine 'ha-re-se' denir.
Jilet gibi keskin deve dikeni devenin ağzında kesikler oluşturur ve kan akmaya başlar. Tuzlu kanın tadı ile dikenin tadı birbirine karışınca enfes bir aroma oluşur ve bu aroma devenin hoşuna gider. Böylece deve daha çok diken yer. Elbette daha çok kan kaybeder ve kaybettiği kendi kanını içer.
İlgili 26 soru bulundu
Deve güç iklim koşullarına dayanıklı, az besinle yetinebilen hayvandır. Gerektiğinde dikenli bitkiler ve kuru otlarla beslenebilir. Yeterli yiyecek bulamayınca hörgüçlerindeki yağı kullanır.
bilirler. Bu hırsla yedikçe ağızları kanar kanadıkça. yerler. Engel olunmazsa kan kaybından ölebilirler.
DEVE NİÇİN DİKEN SEVER BİLİYOR MUSUNUZ? Deve, dikeni yerken damağı kanar. Ilık akan kanın lezzetine doyamaz daha çok yer daha çok kanatır. Sonunda deve diken yiye yiye kan kaybından ölür.
Çöl şartlarında çok fazla yiyecek seçeneği bulunmayan develer çok acıktıklarında kaktüs yiyebilir. Dilleri, damakları, yanakları ara sıra kanasa da kaktüs yemeyi severler.
Devedikeni, papatyagiller (Asteraceae) familyasından bazı dikenli bitkilerin ortak adıdır. Devekengeli, meryemanadikeni, sütlükengel olarak da bilinir. Devedikenleri genellikle yol kenarlarında ve ekili olmayan tarlalarda yetişir. Boyları 30–100 cm arasında değişir.
Çay olarak kurumuş yaprakları veya tohumu kullanabilirsiniz. Kaynayan 1 bardak suya bir tatlı kaşığı deve dikeni ekleyerek 5-10 dakika demlenmeye bıraktıktan sonra içebilirsiniz. Deve dikeni çayının iştah açıcı özelliğine diyet yapan veya kilosunu korumak isteyenler dikkat etmelidir.
Deve dikeninin bilimsel adı Silybum Marianum'dur. Bu bitki Kutsal Meryem, Meryem ana dikeni ve kutsal diken olarak da adlandırılır. Eski bir efsaneye göre Meryem'in sütünden bir damla bu bitkinin yapraklarına düşer. Süt yapraklara değdiğinde beyaz renkli benekleri ortaya çıkar.
Deve dikeninin çiçeğinin açma zamanı ise yazın en sıcak gibi aylarda, Temmuz ve Ağustos'ta olur.
orijinali: deveye diken, insana siken gerek. deve dikeninin develer için beğenilen bir besin kaynağı olması ile insanların kendilerine kötülük yapılmasından hoşlandıklarını biribirine benzeterek bazı insanların iyilikten anlamayacaklarını anlatmaya yarayan kafiyeli bir söz.
Midenin değil dilin bir uzantısı olan hava keselerinin dışarı doğru şişirilmesi ile çıkarılan özel seslerin erkek develerin çiftleşme çağrısı yaptıkları tahmin ediliyor. Şişirildikten sonya yaklaşık 20-30 dakika kadar dışarı sarkan bu hava keselerinin beslenmeye bir katkısı bulunmuyor.
Kaktüs ve sukulent bitkilerin içi su doludur. Bu bitkiler hava 10 dereceden aşağı düşmeye başladığı zaman korunmalı, balkonda ise içeri alınmalı ya da dışarda kalmaları gerekirse bir poşet ile üzeri kapatılmalıdır. Havalar bu derece soğuduğunda sık ve çok sulama yapmamalısınız.
Sıcaklık, ışık ve nem: Kaktüs, bolca güneş almayı ve sıcağı seven bir bitki olduğundan onu evin en çok güneş alan yerlerinde yetiştirmeye özen gösterin. Pencere pervazlarında ya da balkonlarınızda yetiştirebileceğiniz kaktüslerin yalnızca öğlen güneşine doğrudan maruz kalmasını engelleyin.
Kaktüsler bolca güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için güneşlenme süreleri uzun tutulmalıdır. Bu nedenle kaktüsünüzü evinizin güney cephesinde en çok güneş alan yere koymalısınız. Güneş alan yerler kaktüsler için en ideal yerdir.
Develerin susuzlukla mücadelede en etkili yapıları ise küçük ve oldukça oval yapıdaki elastik kırmızı kan hücre- leridir. Su içen devenin alyuvarları esneklikleri sayesin- de 2,5 kata kadar şişerek daha fazla su taşıyabilir. Susuz kalındığında kan plazmasının hacmi azalarak kıvamı artar.
Devekuşları için en uygun ısı 18-20 oC dir. Yaşantılarını daha soğuk ve daha sıcak ortamlarda da sürdürürler. Ancak soğuk ve yağışlı ortamları pek sevmezler.
Türkiye'de deve eti en çok Aydın'da bulunur. Hafif mayhoş bir tada sahiptir. Deve eti, dana etinden daha serttir. Deve eti kıymasından köfte yapıldığında oldukça lezzetli bir sonuç alınır.
Taşların üzerine, saksının yarısına kadar toprak döktükten sonra kaktüsünüzü toprağın üzerine yerleştirmelisiniz. Ardından kalan toprağı da kaktüsün gövdesini kaplayacak şekilde eklemeli ve can suyu vermelisiniz. Kaktüs Dibine Ne Konur? Kaktüs dibine humuslu ve asidik olan toprakları yerleştirebilirsiniz.
Sulama periyoduna dikkat ederek, bitkinin ömrünü koruyabilirsiniz. Yaz sıcaklarında haftada 2 defa su isteyen kaktüs, kış soğuklarında haftada 1 defa sulama ile yaşayabilir. Sulamadan önce saksı tabağında kalan su varsa, suyun dökülmesi gereklidir. Aksi halde çürümeye neden olabilir.
Kaktüs yetiştirilirken ilkbahar, yaz ve güz mevsimlerinde haftada bir olarak düzenli sulama yapmak gerekir. Kış aylarında ise uzun güncel boyunca kaktüs suya gereksinim duymaz. Bu açıdan 3 ay boyunca susuz olarak canlı kalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri