Caminin ana kubbesi Türkiye'de yaşayan 72 milleti simgeliyor Türkiye'nin en büyük camisi olan Büyük Çamlıca Camii'nin üç şerefeli 4 minaresi Malazgirt Zaferi'ne ithafen 107,1 metre, iki şerefeli 2 minaresi ise 90 metre yüksekliğinde.
Ankara Kocatepe Camii, İstanbul Sultanahmet Camii ve Adana'daki Merkez Sabancı Camii'den de daha büyük olarak tasarlanan cami, 14 bin 700 m2'lik alana inşa ediliyor. Türkiye'nin en büyük ikinci Camisi olacak olan Akkent Cami'nin kubbe yüksekliği 67 metre olurken, kubbe çapı ise 34 metre genişliğinde olacak.
Türkiye'nin en büyük camisi Çamlıca Camii 63 bin cemaat kapasitesi ile dünyanın en büyük 13. camisidir. Adana'da bulunan Sabancı Merkez Camii, 28 500 kişinin aynı anda ibadet edebildiği Türkiye'nin 2. dünyanın 26. büyük camisidir. Süleymaniye Camii 20 bin kapasite ile Türkiye'nin 3. dünyanın 32. büyük camisidir.
Özgün mimarisiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın da dikkatini çeken Abdülhamithan Camisi, 46 metre yüksekliğindeki kubbesi, 81 metre yüksekliğindeki 4 minaresi ve 46 bin metrekare kapalı alanıyla Adanadaki Sabancı ve Ankaradaki Kocatepe camilerinden sonra Türkiyenin üçüncü büyük camisi olma özelliğini taşıyor.
Abdülhamid Han Camii
Osmanlı Devleti 34. Padişahı Sultan II. Abdülhamid Han'a ithafen inşa edilmiş olan yapı; konumu, ibadet mekanı genişliği, anıtsal özellikleri ve mimarisi ile ülkemizin 4. büyük camileri arasında yer almaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Roma Camii (İtalyanca: Moschea di Roma), İtalya ve Avrupa'nın en büyük camisi. 30.000 m2 alan kaplar ve 12.000 kişi alır.
Türkiye'nin 4. büyük, Kahramanmaraş'ın ise en büyük camisidir. Kapasitesi 10 bindir. Yapı, Onikişubat İlçesi, Abdulhamit Han Mahallesi, Mercimek Tepe Caddesi'nde yer alır. Abdülhamid Han Camii, büyüklük açışından Çamlıca Camii, Kocatepe Camii, Sabancı Merkez Camii'nden sonra dördüncü sıradadır.
1. Endonezya. Endonezya cami sayısı da Suudi Arabistan'daki camiler gibi merak edilir. Dünyada en fazla Müslüman nüfusa sahip ülke olan Endonezya'da 818.634 cami vardır.
20.000 fazla İznik çinisiyle bezenen Sultanahmet Camii, kubbelerinin içindeki mavi süslemeler nedeniyle “Mavi Cami” olarak da anılıyor. Sultanahmet Cami ayrıca dünya üzerindeki ilk altı minareli camidir. Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Sultanahmet, Türkiye'nin de en güzel camilerinden kabul ediliyor.
Ani Antik Kentinde yer alan Ebul Manucehr Camii, Büyük Selçuklu Imparatorluguna bağlıdır ve Türkiyede ki ilk camidir. 1072 de inşa edilmiş olan cami Orta Asya Turk mimarisi izlerini taşımaktadır.
Sivas'ın Şarkışla ilçesinde bulunan 4 metrekarelik, çift minareli mescit dikkat çekiyor.
Mescid-i Haram yeryüzünde bilinen en eski mesciddir. Hz. Peygamber İslamiyet'i tebliğ için zaman zaman Mescid-i Haram'ı kullanmış, yapılan baskılara rağmen Hacer'ül Esved ile Rüknülyemânî arasında namaz kılmıştır. Kâbe'nin doğu köşesine cennetten yeryüzüne inen Hacer-ül Esved bulunur ve gümüş bir çerçeveyle çevrilidir.
KSP Jürgen Engel Architekten tarafından tasarlanan Cezayir Ulu Camisi, dünyanın üçüncü büyük cami kompleksi.
Mimarisi ve görkemiyle İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki siluetinde yerini alarak şehrin sembollerinden olan Büyük Çamlıca Camii, 3 Mayıs 2019'dan bugüne 12 milyon ziyaretçiyi ağırladı.
Hz. Muhammed eziyet ve işkenceye maruz kalan Müslümanları korumak için Mekke'den Medine'ye hicret etmeye karar vermiştir. Hicret sırasında 2 hafta boyunca Kuba adlı bir vahada konaklayan peygamber efendimiz ve sahabesi, İslam tarihindeki ilk cami olan Kuba Mescidini bu vahada inşa etmiştir.
İstatistiklere göre Almanya'da yaklaşık 2 bin 800 cami bulunuyor. Zaman zaman, özellikle yüksek minare gibi daha dikkat çekici mimari özellikler taşıyan camiler, şehir görüntüsüne uyumları çerçevesinde tartışmaların veya anlaşmazlıkların odağında yer alabiliyor.
Dünyanın en büyük camisi Mescid-i Haram olarak bilinmektedir. Mescid-i Haram'ın kişi kapaitesi ise 850.000 civarındadır. Bu sayı bir ibadet alanı için oldukça fazladır. Buda Mescid-i Haram'ın ne kadar görkemli olduğunun kanıtıdır.
Türkiye'de yaşayan Müslümanların titizlikle baktığı cami sayısının en çok yoğun olduğu il İstanbul olarak karşımıza çıkıyor. İstanbul'u ise Konya ve Ankara takip ediyor. En az cami bulunan iller ise sırasıyla; Kilis, Yalova ve Tunceli olarak karşımıza çıkıyor.
Atatürk Camii, İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinin Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunur. Atatürk Camii, Kızıltepe, Mardin. Atatürk Camii, Mihalıççık, Eskişehir. Atatürk Camii, Soğanlık, Kartal, İstanbul.
Kent merkezine 45 kilometre uzaklıktaki Ani Ören Yeri'nde bulunan Anadolu'daki ilk Türk camisi Ebu'l Manuçehr Cami, 1064 yılında Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Ani kentini fethetmesinden sonra 'Ani Beyi' olarak atadığı Menuçehr tarafından 1072'de dikdörtgen planlı ve 2 katlı olarak yaptırıldı.
İzlemeye doyamayacağınız, birbirinden etkileyici 8 minare… İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan Şehzadebaşı Camii, Mimar Sinan'ın muhteşem eserlerinden biridir, mimarlığın büyük ustası bu cami için “çıraklık eserim” demiştir.
Minarelerin sayısı ortaya çıkınca sultan küstahlıkla suçlanmıştır çünkü o zamanlarda, Mekke'deki Kâbe'de de 6 minare bulunmaktadır. Sultan bu problemi Mekkede olan (Mescidi Haram) camiye yedinci minareyi yaptırarak çözer. 4 minare caminin köşelerindedir. Kalem şeklindeki bu minarelerin her birinin 3 şerefesi vardır.
İstanbuldaki camiler, şehrin adeta sembolü olma özelliğini taşımaktadır. Şehirde toplam üç bin iki yüz yetmiş bir tane cami, ibadet yeri olarak hizmet vermektedir. İnanç turizmi bakımından büyük bir öneme sahip olan şehrin en eski camisi ise Galata ilçesinde bulunan Arap Camisidir.
Kuzeybatıdaki tek şerefeli olan minare 1610 yılında Sultan I.Ahmet tarafından; Burmalı minare ise Sultan II.Mustafa tarafından yaptırılmıştır. Caminin ilk ve asıl minaresi Üç Serefeli‟dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri