Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin stajlarını yapabileceği yerler arasında; yiyecek- içecek işletmeleri, endüstriyel mutfaklar, turizm işletmesi belgeli tesislerin yiyecek-içecek ve mutfak bölümleri, yolcu gemilerinin yiyecek-içecek ve mutfak bölümleri, eğlence tesislerinin yiyecek-içecek ve mutfak ...
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, Lisans derecesini alabilmeleri için 45 (kırk beş) iş günü olarak belirlenen stajlarını yapmak zorundadır. Öğrenciler, ikinci sınıfın sonundan itibaren staj komisyonu tarafından onaylanan yerlerde stajlarını yapabilirler.
AŞÇILIK PROGRAMI
Bu programda 30 gün staj zorunluluğu bulunmaktadır. Öğrenciler, zorunlu olan her dersi almak ve geçmek zorundadır.120 ECTS ders kredisialmalıdır.Aynı zamanda öğrencilerin mezun olabilmek için, en az 2.00 ortalamayı sağlamaları gerekmektedir.
Öğrenciler stajlarını, aşağıdaki MYO tarafından belirlenen tarihlerde resmi tatiller hariç 40 iş günü olarak yapacaklardır.
İlgili 41 soru bulundu
STAJ SÜRESİ VE STAJ DÖNEMLERİ
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nde stajlar ikinci yarıyıldan sonraki yaz aylarında en az 20 iş günü olarak iki veya üç eşit parçaya bölünerek toplam 60 iş günü olarak yapılır.
Bu kapsamda, Turizm Fakültesi öğrencilerinin mezuniyete hak kazanabilmeleri için gerekli ders ve laboratuvar çalışmaları ile “Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü” için altmış (60) iş günü diğer bölümler için otuz (30) iş günü staj uygulama çalışmalarını başarı ile tamamlamaları zorunludur.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü genellikle aşçılıkla karıştırılan fakat 4 yıllık bir bölüm olup aşçılığa oranla çok daha kapsamlı bir lisans programıdır. Mezunlarının mutfakta çalışmak gibi bir zorunlulukları yoktur.
İŞKUR üzerinden çalışan stajyer öğrenciler de yeni yapılan zamlardan yararlanmaktadır. Asgari ücrete göre aylık stajyer maaşı 2022 yılı içerisinde 51,51 TL günlük belirlenmiştir.
Staj yapan öğrenciler net asgari ücretin yüzde 30'undan az olmamak kaydıyla ücret alıyor. 5500 lira olan asgari ücretle birlikte en az staj ücreti 1650 lira oldu.
Ülkemizde son yıllarda en popüler olan bölümlerden biri Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüdür. Bu bölüm, iş olanakları konusunda pek çok sayıda sektörden rahat bir pozisyonda yer almaktadır. Mezun olduktan sonra pek çok alanda rahatlıkla iyi bir iş bulabilirler.
1. Staj süresi; Tüm bölüm ve programlarımızda otuz (30) iş günüdür. 2. Staj hafta da en fazla 6 işgünü (48 saat) yapılabilir. Stajyer öğrencinin haftada 6 günden (48 saatten) fazla çalışması, fazla mesai yapması veya gece vardiyasında çalışması ek staj günü olarak sayılmaz. Resmi tatil günlerinde staj yapılamayacaktır.
Size getirdikleri başka bölümlere kıyasla daha zor. Çünkü insanla iç içe. Çok komplike bir yapıya sahip olan insanla iç içe olduğu için de yapılabilmesi kolay değil.
9. KİMLER STAJ YAPAMAZ? Daha önce stajını yapıp başarılı olanlar, 2021–2022 Akademik Yılı Güz ve/veya Bahar Dönemlerinde herhangi bir veya daha fazla dersten devamsızlıktan kalmış olanlar, harcını yatırmayanlar, bu yarıyıl için ders kaydını yaptırmayanlar staj yapamazlar.
Gastronomi mezunları, gastronomi uzmanı olarak adlandırılırlar.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nde derslere devam zorunluluğu var mıdır? Üniversitemiz Lisans Eğitim Öğretim Sınav Yönetmeliği gereği teorik derslere %70, laboratuvar ve atölye gibi uygulamalı derslere %80 oranında devam zorunluluğu mevcuttur.
A3) Yazın ve kış yarıyıl tatili sırasında staj yapılabilir. İlkbahar ve güz dönemlerinde veya final döneminde staj yapılamaz. Haftaiçi ve cumartesi günleri staj yapılabilir, fakat pazar günleri staj kabul edilmez. Dini ve ulusal bayramlarda staj yapamazsınız.
3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunun "İzin" başlıklı 26. maddesinde "Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere işletmelerce her yıl tatil aylarında bir ay ücretli izin verilir.
İşletmeler, öğrencilerin ücretlerini her ayın 10'uncu gününe kadar öğrencilerin banka hesabına yatıracak. Devlet katkısı ise her ayın 25'ine kadar ilgili işletmenin okul müdürlüklerine bildirdiği hesaba aktarılacak.
Gastronomi eğitiminin heyecan verici kariyer fırsatları sunduğunu belirten Saygı, “Gastronomi derecesinin multidisipliner doğası sayesinde, sadece restoran endüstrisinde değil, gıdayı ve insanı ilgilendiren pek çok alanda çalışma fırsatı bulabilirsiniz” diyor. İnsanoğlu, yaşamı boyunca ortalama 70 bin kez yemek yiyor.
Maliye Bakanlığı 89. maddeye göre, 'hastanede çalışan kadrolu personel ve diğer stajyer öğrenciler tüm kesimlere yemekten yararlandırılır' diyor, ücretli ya da ücretsiz denmiyor, yemekten yararlanabilir diyor.
Yaz stajları için staj yeri bulunmasından öğrenci sorumludur. (Öğrenci Şubat-Mart aylarından itibaren staj yeri aramaya başlamalıdır. Birçok işletmenin staj kontenjanları erkenden dolmaktadır.) Dönem içi staj için ise staj yerleri fakülte tarafından ilan edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri