Dünya Üzerinde Göllerin Yerleşimi sorusu da merak ediliyor. Dünyanın en büyük gölleri listesinde de karşımıza çıkan Kanada, dünyada en fazla göl barındıran ülke olma özelliğine sahip. Öyleki Kanada tek başına yaklaşık olarak dünya göllerinin %60ına sahip.
En çok gölü olan ülke: Kanada
Tüm dünya göllerinin %60'ına sahip olan ülkenin %9'u göllerle kaplı, yaklaşık 891.163 km2.
Dünya üzerinde en fazla göl Kanada ülkesinde yer alır. Üç milyon üzerindeki göl ile dünya sıralamasında ilk sıraya yerleşir. Kanada'nın neredeyse %9'u göllerle kaplıdır. Bununla birlikte dünya üzerindeki göllerin de neredeyse %60 kadar Kanada sınırları arasında yer alır.
54-Türkiye de en fazla göl hangi bölgemizde bulunur? -Akdeniz Bölgesinde bulunur. (Zaten Göller Yöreside Bu bölgededir.)
Göllere gelince, Kanada topraklarındaki irili ufaklı göllerin sayısı 250 bini bulur. Bunların en büyükleri Ayı Gölü 31.080 km2, Büyük Esir Gölü 28.919 km2, Winnipeg Gölü 24.530 km2dir. Saing Laurent göller serisi ise ABD ile Kanada toprakları arasında yer alır.
İlgili 44 soru bulundu
Türkiye'de kaç tane göl var diye bir soru sorulduğunda verilecek cevap 100'ün üzerinde olacaktır. Büyük bir çoğunluğu tektonik ve doğal set gölleri olarak karşımıza çıkan bu göller, Türkiye'nin 7 bölgesine dağılmış olarak bulunmaktadır.
Alanda tektonik ve volkanik hareketler sonucunda oluşan çukurlar tuzlu, acı ve tatlı suların birikmesiyle değişik özelliklerde göller oluşmuştur. Kireç taşı geniş alanlarda bulunduğundan karstik şekiller, ovalar ve göl çanakları oluşmuştur. 14 göl ile en fazla göl Burdur ilindedir..
Derinlik bakımından Türkiye'nin en derin gölü olan Salda Gölü aynı zamanda dünyanın da 3. gölüdür. Salda Gölü'nün derinliği tam olarak 185 metredir. Salda Gölü 1989 yılından bu yana "Birinci Derecede Doğal Sit Alanı" olarak koruma altın alınmıştır.
Van Gölü, Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür. Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km²'dir.
Baykal Gölü (Türkçe: Bay köl, Rusça: озеро Байкал, Buryatça: Байгал далай), dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır.
Dünyanın en büyük tuz gölü olarak bilinen Salar de Uyuni, Bolivya'da yer alıyor. Yaklaşık 10 milyar ton tuz rezervi olduğu tahmin edilen göl, tuz üretimiyle birlikte turistik açıdan da ülkenin en önemli bölgeleri arasında yer alıyor.
Finlandiya'yı “bin göller ülkesi” diye adlandıranlar, aslında haksızlık etmişlerdir; çünkü 1.000 değil, yaklaşık irili ufaklı 55.000 göl mevcuttur.
Aynı zamanda bu göllerden bazıları oldukça büyüktür. Bu konuda şüphesiz pek çok kişinin de bildiği gibi dünyanın en büyük gölü Hazar gölüdür. Aynı zamanda dünyanın en büyük tuzlu gölü olarak da bilinir. Göl öyle büyüktür ki Rusya, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan ve İran sınırlarını kaplar.
Van Gölü Türkiye'de feribot ile taşımacılık yapılan tek göldür. Van Gölü dünyanın en derin 15. gölüdür. Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km²'dir. Van Gölü'nün 600 bin yıl önce oluştuğu tahmin edilmektedir.
3) Beyşehir Gölü / Konya
Park içinde Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü de bulunmaktadır.
Eğirdir Gölü, Sultan ve Karakuş Dağları'nın arasında ve il alanının ortasında yer almaktadır. 517 km2 yüz ölçümü ile Türkiye'nin 4. büyük gölüdür.
Türkiye'nin en küçük gölü: Gölbaşı Gölü diğer adıyla Mogan Gölü'dür. Bu göl Ankara'da bulunmaktadır.
Konya, Ankara ve Aksaray illerinin sınırları içerisinde yer alan Tuz Gölü, esasında ülkemizin en büyük ikinci gölü olma özelliğine sahip ve başta flamingolar olmak üzere pek çok kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.
İstanbul'da dört doğal göl bulunmaktadır. Bunların yanı sıra, baraj gölleri de vardır.
Durugöl (ya da Durusu, Terkos), İstanbul'da bir göldür. İstanbul'un kuzeybatısında, kente yaklaşık 40–50 km uzaklıktadır. Lagün kökenlidir ve az tuzludur. Gölün denizden yüksekliği +4,5 ile -2 m arasındadır.
İçme ve kullanma suyu ihtiyacı, balıkçılık, avcılık, turizm, ulaşım, spor ve eğlence gibi çeşitli rekreasyonel ve ekonomik faydaları olan göllerdeki suyun hareketi akarsular gibi belli bir yönde ve sürekli değildir.
İl sınırları içinde Mogan, Tuz, Karagöl (Çubuk), Eymir, Karagöl (Kızılcahamam) gölleri bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri