BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün raporuna göre dünyada en çok israf edilen gıda patates. Bunu meyve ve diğer sebzeler, balıklar ve su ürünleri izliyor. İşte rapordan dikkat çekici notlar… Üretilen patates, pancar, turp ve havucun %46.2'si israf ediliyor.
En çok çöpe atılan gıdalar ise ekmek ve unlu mamuller ile sebze ve meyveler. İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden Zeynep Türkmen, “Evlere alınan her 4 ekmekten biri, her gün çöpe atılıyor. Gıda israfının önlenmesinde bilinçli tüketim alışkanlıklarının kazandırılması çok önemli” dedi.
İsraf edilen ürünlerin başında ise meyve ve sebzeler geliyor. Meyve ve sebzenin yüzde 53'ü tarladan tüketiciye ulaşana kadar israf ediliyor. TÜBİTAK tarafından yapılan araştırmalara göre de, israf edilen sebze ve meyve miktarı yılda 12 milyon ton. Türkiye'de bir diğer en çok israf edilen gıda ise ekmek.
Meyve ve sebzeler en yüksek oranda israf edilen gıda ürünleridir. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkeleri tarafından israf edilen gıda miktarı dünya nüfusunun 3 katını besleyebilecek miktardadır. Zengin ülkelerde sadece tüketiciler tarafından israf edilen gıda miktarı 230 milyon tondur.
Gıda israfı ise üretilen gıdaların ölçüsüzce kullanılması ve tüketilmeden çöpe gitmesi olarak tanımlanabilir. Tarladan tedarik zincirlerine, satış noktalarından evlere, hemen her koşulda üretilen gıdanın boşa gitmesi, yok olması veya tüketilmeyecek duruma gelmesiyle birlikte gıda israfı oluşur.
İlgili 20 soru bulundu
Gıda atığı kavramı ise insan tüketimi için üretilmiş; tüketilmesinde sağlık açısından herhangi bir problem taşımayan ancak rengi, şekli ya da fazla üretim yüzünden tüketilmemiş, tabakta bırakılmış, çöpe atılmış tüm gıda ürünlerini kapsamaktadır.
Aynı rapora göre, küresel çapta perakende satış noktaları, evler ve restoranlarda tüketime hazır gıdanın yüzde 17'sinin doğrudan çöpe gittiği ifade ediliyor. Türkiye'de ise her yıl 7,7 milyon tondan fazla gıda israf ediliyor.
İsrafların en ciddisi olan “aşırı üretim”, diğer tüm israf türlerine neden olabilir ve stokun fazla olmasına neden olabilir. Kullanılmayan bir ürünün çok fazla stoklanması bariz maliyetlere neden olur: depolama, boşa giden malzemeler ve gereksiz stoka bağlı aşırı sermaye.
El cevap: İnsan!
Yiyecek, içecek ve giyecek konusunda yapılan israfların özünde, kişilerin kendi kendilerini israf ettikleri yatmaktadır.
Türkiye dünya genelinde kişi başına düşen en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında 3. sırada yer alıyor. Rapora göre Türkiye'de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor. 2021 yılı verilerine göre Türkiye'de 7,7 milyon tondan fazla gıda israf edildi.
Ekmek israfı: Günde 1.500 ton (1.486 ton), yılda 542 bin ton (542.455 ton) ekmek israf edilmektedir. Günde 6 milyon (5.944.708) adet, yılda 2,1 milyar (2.169.818.420) adet ekmek israf edilmektedir.
Dünyada her yıl üretilen 1.3 milyar ton gıdanın çöpe gittiği belirtilirken, Türkiye'de bu rakamın 7.7 milyon ton olduğu tahmin ediliyor.
Gıda Atığı Nedir? Gıda atığı, insan tüketimi için üretilmiş; tüketilmesinde sağlık açısından hiçbir problem olmamasına rağmen rengi, şekli ya da fazla üretim yüzünden tüketilmemiş, yarısı yenmiş, tabakta bırakılmış, çöpe atılmış tüm gıda ürünlerini kapsamaktadır.
Genellikle rastlantısal olurlar. Bunun yanında, lokantada yemek yedikten sonra tabaklarda bırakılan yemek artıkları, ihtiyaç listesi hazırlamadan yapılan ve çürüyerek çöpe gitmesi kaçınılmaz olan, market ve pazar alışverişlerinden alınan ihtiyaç fazlası ürünlerin çöpe atılmaları da, gıda israfı sonucunu doğurmaktadır.
Dine uymayan israf, haramdır. Mürüvvete uymayan israf tenzihen mekruhtur. İsraf, malı helak etmek, faydasız hâle getirmek, faydalı olmayacak şekilde sarf etmektir.
İsraf kelimesi dilimizde sıklıkla karşımıza çıkan sözcükler arasındadır. İsraf, Arapça dilinden Türkçe'mize geçmiştir. - İsraf ve sefahat içinde yaşamaya başlamıştı.
Parayı boşa harcamak. Kağıtları boş yere karalamak ve yırtmak. Televizyonu izlemediğimiz halde açık tutmak. Fazla kalan artık yemekleri yada tadını beğenmediğimiz yiyecek veya içecekleri çöpe atmak.
Atıklar fiziksel durumuna göre katı, çamurumsu, toz, sıvı, gaz, yanabilir ve yanamaz şeklinde de sınıflandırılabilir. Atıkların kaynağı, oluşumları ve özelliklerine göre bir sınıflandırmadır.
“Ustaya sormuşlar; Hayatta yaptığınız en büyük israf nedir? Usta cevap vermiş; Hak etmeyenlere verdiğim değer.. ”...
Bir ton kağır için 17 ağaç, 17 ağaç için de 70 metrekarelik orman israf ediliyor. Bunun yanında bir ton kağıt için 2,33 metreküp odun, 4 bin 100 kilovat elektrik enerjisi, 32 bin litre su ve bin 750 litre de fuel-oil kullanılıyor. Bu kullanım sırasında da 270 kiloluk kirlilik, atmosfere salınıyor.
Ekmeğin çöpe atılmasındaki faktörler gereğinden fazla ekmek satın alınması, satın alınan ekmeğin uygun koşullarda saklanmaması ve kalitesinin düşük olması şeklinde sıralanabilir. Ekmek israfında yüzde 70 oranı ile yemekhaneli işyerleri, hastane, yatılı okul, öğrenci yurdu, otel ve lokantalar ilk sırada yer almaktadır.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Ukrayna ve Rusya'dan yapılan gıda ihracatının kalıcı olarak durdurulması durumunda dünya çapında 8-13 milyon ilave insanın yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kalacağını tahmin ediyor. Gıda üretiminde kullanılan girdilerde hızlı yükselişler ve tedarik sorunu yaşanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri