Yumurtanın akında hiç yağ olmadığını söyleyebiliriz. Bu nedenle genelde sporcular ve kilo vermek isteyenler yumurtanın sadece beyazını tüketmeyi tercih ediyor. Böyle düşünülmesinin bir diğer nedeni de kalori değeri: Çiğ yumurta akı kalori değeri: 51,6 kcal.
Yumurta sarısının içindeyse kolesterol, yağ ve doymuş yağlar bulunur. Ancak yağda çözünebilen pek çok vitamin ve esansiyel yağ asitleri gibi önemli besinler de yumurtanın sarısındadır. Yumurta sarısı yaklaşık olarak 55 kaloridir. İçerisindeki 4.5 gramlık yağın 1.6 gramı doymuş yağdır.
Yumurta, yağ ve kolesterol seviyeleri nedeniyle dikkatli tüketilmesi gereken bir besindir. Yumurtanın sarısı, daha fazla yağ içerdiği için beyazından daha fazla kalori içerir. Bu nedenle düşük kalorili yüksek protein ihtiyacı olan bireyler, yumurtanın beyazını tüketerek kilo kontrolü sağlayabilirler.
Haşlanmış yumurta kalori bakımından en zengin olan kısım iç kısımda bulunan sarı yerdir. Yumurtanın sarısı ise adeta bir protein deposu olarak bilinir. Eğer yumurtanın sarısını tüketmekten hoşlanmıyorsanız sadece beyaz kısmını da tüketerek daha az kalori alabilirsiniz.
Yumurtanın bilinen en önemli özelliği elbette gün içerisinde verdiği tokluk hissidir. Özellikle diyet programı uygulayanların vazgeçilmezleri arasında bulunan yumurta ve yumurta akı, protein miktarını dengelediği için açlık hissini ortadan kaldırmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Yumurtanın haşlanarak tüketilmesi tüm diyetlerde önerilmektedir. Bu nedenle de hızlı ve kalıcı kilo verdiren haşlanmış yumurta diyeti uygulanmaktadır. Haşlanmış yumurtayı ağırlıklı olarak tüketerek 1 haftada 4-6 kilo vermek mümkün olmaktadır.
Sebep 3 : Yumurtanın Beyazı Kas Yapımını Destekliyor
Direnç egzersizi yapan bireylerin bir kısmına egzersiz sonrası 18 gram protein içeren yumurta beyazı, bir kısmına ise 18 gram protein içeren tam yumurta verilmiş. Sonuç olarak; tam yumurta tüketenlerin kas protein sentezinin daha fazla olduğunu bulunmuş.
Karatay, sporcuların yumurtanın sarısını çıkararak yemelerinin yanlış olduğunu da belirtti. Yağ ve proteinin dengeli alınması gerektiğini ifade eden Karatay, "Yumurtanın içerisine sarı konulmuşsa onun faydası var sana zararı yok. Protein yağla yendiği zaman vücuda faydası var. Ondan sonra gidip sakatlanıyorlar.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Ölçülü miktarda tüketilen haşlanmış yumurta kilo alımına neden olmaz.
Fazla kilolarından kurtulmak isteyen biri: 1 ila 3 arası yumurta tüketebilir.
Yumurtaların besin değeri yüksek olduğu için, sağlıklı bir diyetin bir parçası olarak tüketilmesi önerilmektedir. Ancak, yumurtaların kilo aldırıp aldırmadığı konusunda hala bazı tartışmalar vardır. Genel olarak, günde 1-2 yumurta tüketmek sağlıklı bir yetişkin için uygun olabilir.
Peki, Canan Karatay'ın önerisine göre 'süper besin' yumurta kaç adet ve nasıl yenmeli? Karatay, günde 10 tane yumurta yenmesi gerektiğini belirtti. Yumurtanın düşük kalori içeren bir gıda olduğunu ifade etti.
Yumurtanın beyazı içerisinde yağ barındırmayan tarafıdır. Yağ barındırmamasının yanında önemli de bir protein kaynağı aynı zamanda. Yumurtanın sarısı ise B12 başta olmak üzere birçok vitamini bünyesinde barındırır, su, yağ ve proteinden oluşur.
Yumurtayı haşlamayı tercih edin
Yumurtayı yağda pişirmek yerine, haşlama ya da suda pişirmeyi tercih edin. Sonuçta yumurta da dikkatli tüketildiği takdirde yararlı bir gıda maddesi. Tüm gıdalarda söz konusu olduğu şekilde bilinçli ve ölçülü tüketimi en iyisi.
Yumurta sarısının 100 gramında 322 kalori bulunmaktadır. Yumurta sarısının 1 porsiyonu (adet, 20 gr) 64 kaloridir. Yumurta sarısının 100 gramı 0.3 gram karbonhidrat, 15.86 gram protein, 26.54 gram yağ içermektedir.
Yumurtanın besin değerlerini en az etkileyen tüketim yöntemi haşlamadır. Haşlanmış yumurta lezzetli olduğu kadar zengin besin değerlerine sahip, kolay hazırlanabilen ve tüketilebilen bir yiyecektir. Bu sebeple sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından en çok bu şekilde tüketilir.
Yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki 2'den fazla yumurta sarısı yemek yüksek kolesterol ve yağ almanıza neden olabilir, bu da deri altında yağlanmaya sebebiyet verir.
Haşlama, tereyağında pişirme ya da kızartma... Yumurtanın en sağlıklı hali, uzmanların da kabul ettiği üzere haşlanmış yumurta ya da poşe yumurta. Yağda yumurta, kolesterol açısından çok önerilmiyor. Yumurtanın yanında karışık çiğ sebzeler yemek, içindeki E vitamininin emilimini de arttırıyor.
Geçmiş dönemlerde diyetisyenler ve doktorlar yüksek kolestrolü, tansiyon ve kalp hastalığı olanlara yumurta alımını kısıtlamalarını özellikle de yumurtanın sarısından kaçınmalarını tavsiye ettiler.
1 yumurta sarısı 100 gram olarak düşünülürse içeriğinde 16 gram protein barındırır. 1 yumurtanın beyazında ise 100 gram olduğu düşünülünce 11 gram protein bulundurur. 1 adet haşlanmış yumurta toplamda 155 kaloridir. Diyetlerin ve sporcuların vazgeçilmez kahvaltı besini olan yumurta oldukça sağlıklı bir besindir.
Pişmiş yumurta beyazının 100 gramında 64 kalori bulunmaktadır.
Yumurtanın beyazının, yalnızca protein ihtiyacınızı karşıladığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Protein açısından oldukça zengin olduğu gibi, vitamin ve mineraller açısından da oldukça zengindir. Yumurtanın beyazı; A, B, B2, B5, B9, B12, D, E vitaminlerini barındırır.
Her gün 3 yumurta yemek kilo aldırır mı? Her gün 3 yumurta yemek doğru porsiyonlarda ve dengeli bir beslenme planı içinde tüketildiğinde genellikle kilo aldırmaz. Yumurtalar, yüksek protein içeriği ve doyurucu özelliği ile uzun süre tok kalmanıza yardımcı olabilir ve aşırı yeme isteğini azaltabilir.
Günde 3 adet yumurtaya kadar yemek oldukça güvenlidir. Yumurta iyi kolesterolü yükseltip, kalp rahatsızlıklarına karşı korur. Dünya da hemen hemen herkes yumurta tüketmektedir. Hem lezzetli hem de sağlıklı olduğu için tüketimi oldukça yaygındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri