Listenin ilk sırasında yılda kişi başı ortalama 12,3 litre alkol tüketilen Litvanya geliyor. Avusturya (11,8 litre), Fransa (11,7 litre), Çek Cumhuriyeti (11,6 litre) ve Lüksemburg (11,3 litre) ilk beşteki diğer ülkeler.
En Çok Alkol Tüketilen Bölgeler Hangileridir? Türkiye'de en çok alkol tüketilen bölgeler listesinde ilk sırada Batı Marmara gelmektedir. Ege Bölgesi, Batı Marmara'dan hemen sonra gelerek listenin ikinci sırasına yerleşmektedir. En az alkol tüketen bölgeler ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Orta Anadolu Bölgesi'dir.
Konya'nın Tekel'den aldığı alkolün büyük bir kısmını kolonya imalatı için kullanmaktadır. Kolonya üretiminde ön sırada bir şehir olduğundan ve Tekel, açıkladığı yıllık satış rakamlarında “bira, şarap, rakı, saf alkol” gibi ayrıma gitmediği için şehirdeki alkol tüketimi de gerçekte olduğundan fazla görünmektedir.
Medyada "Alkol tüketiminde Konya birincisi" gibi manşetlerle geniş yer bulan Konya'nın Türkiye'de en çok alkol tüketilen il olduğu iddiası doğru değil. Hem kişi başı hem de toplam tüketime bakıldığında Konya'nın alkol tüketiminin Türkiye ortalamasının yaklaşık beşte biri olduğu görülmektedir.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) "Bir Bakışta Sağlık Avrupa 2012" adlı raporuna göre 1980-2010 yılları arasında Türkiye'de alkollü içecek tüketimi yüzde 17 azaldı. Türkiye'de tüketilen içkilerin yüzde 60'ı bira, yüzde 35'i ispirtolu içkiler ve yüzde 5'i şaraptan oluşmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Nüfus yoğunluğuna göre dağılıma bakıldığında ise Türkiye'de kişi başına en çok perakende satış noktası düşen il Edirne. Edirne'de 245 kişiye bir perakende satış noktası düşüyor. Edirne'yi sırasıyla Muğla, Kırklareli, Tekirdağ, Tunceli, Antalya, Aydın ve İzmir takip ediyor.
Genel Nüfusun %75,2'si sigara kullanmayı “ağır risk” olarak tanımlarken, %82,8'i alkol kullanmayı, %97,3'ü uyuşturucu kullanmayı, %92,1'i de hekim önerisi dışında sakinleştirici/uyarıcı kullanmayı ağır risk olarak tanımlamıştır.
Absent / %75
Alkol oranı en yüksek olan içkiler listesinde ilk sırayı %75 alkol oranıyla Absent alıyor. İçerdiği yüksek alkol oranı nedeniyle Türkiye dahil olmak üzere pek çok ülkede yasaklanmıştır. Yeşilimsi bir renge sahip olduğu için fairy, (yeşil peri) de denmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü'nün 2018 yılı verilerine göre Türkiye'de yıllık kişi başı saf alkol tüketim ortalaması 1.4 litredir[3]. Yine 2018'de G20 ülkelerinden Fransa'nın ortalaması 12.33, Almanya'nın 12.91, Rusya'nın 11.19 ve Amerika Birleşik Devletleri'nin 9.87'dir[4].
Türkiye'nin tahıl ambarı konumunda bulunan Konya, ülkemizin tahıl ambarı diyebileceğimiz ilimiz; toplam tarım alanı, toplam tahıl üretimi yanı sıra süt, yumurta, buğday, arpa, şeker pancarı, havuç, elma (diğer), kiraz, kuru fasulye, mısır (dane) gibi ürünlerde Türkiye lideri konumundadır.
Türkiye'de 2004 yılında 66 olan üretici firma sayısı 2019 yılı itibarıyla 249'a ulaşmış. Bunların 19'u bira, 214'ü şarap ve diğer fermente içkiler ve geri kalan 16'sı ise distile alkollü içki üretiyor. Üretici sayısı on beş yılda yaklaşık dört kat artmış.
Alkollü içkiler, 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamaz. Alkollü içkiler sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilir ve bu yerlerde tesis sınırları dışında tüketilmek üzere alkollü içki satışı yapılamaz.
Alkol karaciğer üzerinde üzerinde toksik etkiye sahiptir. Karaciğer hücreleri alkol nedeniyle hasar görür ve yapısal değişikliklere uğrar. Alkole bağlı karaciğer hastalıkları en basit olarak karaciğer yağlanması, sonra alkole bağlı hepatit ve sonuçta siroza kadar giden bir tablo oluşturur.
En çok Estonya, en az Endonezya
Rapora göre kişi başına alkol tüketimi sıralamasında Estonya 11 litre ile başı çekerken, Endonezya 0'a yakın oranıyla listenin sonunda yer alıyor.
Ulusal Vergi Dairesi'nin verilerine göre, ülkede 2020 yılında tüketilen alkol oranı 1995 yılından az. Japonya'da 1995'te kişi başı yıllık ortalama 100 litre olan alkol tüketimi, 2020 yılında 75 litreye düşmüş durumda.
En hızlı sarhoş eden içkilerin İspanyol şarabı Şeri ve Porto şarabı olduğunu söyleyen İngiliz profesör, bu iki içkiyi öne çıkaran en önemli özelliğin hızlı emilim ve nispeten yüksek alkol oranı (yüzde 20) olduğunu kaydetti.
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
Diyet sırasında kontrollü bir şekilde alkol tüketmenizde bir sakınca yoktur. Şeker ve kalori bakımından en düşük alkollü içecekler ile sofraların tadını rahatlıkla çıkarabilirsiniz. Diyet yaparken; şampanya, cin, votka, tekila, şarap ve martini gibi kalorisi düşük hafif alkolleri tüketebilirsiniz.
Bulgaristan ve Romanya AB'de en alkolün en ucuz olduğu iki ülke. Eurostat 2019 verilerine göre, Bulgaristan'da alkol fiyatı AB ortalamasından %38 daha ucuz. Alkollü içeceklerin en pahalı satıldığı iki AB ülkesi ie Finlandiya ve İrlanda.
Alkol kullanımının tıbbi olarak kabul edilen normal sınırı günde erkekler için 2, kadınlar için 1 içkidir. Birim olarak 1 içki, kabaca, bir kutu yada şişe biraya, bir bardak şaraba ya da 45 ml'lik bir “tek” sert içkiye (votka, viski vb) eşittir. Bu şekilde hesaplandığında alınan içkinin türünün hiç bir önemi yoktur.
İlk Bira Yapımı
Dünyanın ilk birası (kui olarak bilinen) Antik Çin halkı tarafından MÖ 7000 yılı civarında yapılmıştır. Gelgelelim Batıda, şu anda bira mayalama olarak bilinen işlem, Mezopotamya'da günümüzde İran'da bulunan Godin Tepe yerleşiminde MÖ 3500-3100 yılları arasında başlamıştı.
AB'de 100 Euro olan içki Türkiye'de 163 Euro
Türkiye bu alanda 37 Avrupa ülkesi içinde beşinci sırada bulunuyor. En pahalı içki 268 endeks puanı ile İzlanda'da. En ucuz ise 72 puan ile Kuzey Makedonya ve Bosna-Hersek'te.
Bazı ülkelerde alkol satışında sınır 19 yaş (Güney Kore, Kanada'nın bazı eyaletleri), bazılarında 20 (Japonya, İzlanda, Litvanya, Paraguay, Tayland), bazılarında ise 21 yaşını bitirmiş olma kuralı var (Kazakistan, Mısır, Umman, Endonezya, ABD'nin bazı eyaletleri).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri