Ölüm vakalarının %38,4'ünü oluşturan dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bunu %19,7 ile iyi ve kötü huylu tümörler, %12,5 ile solunum sistemi hastalıkları izledi. İskemik kalp hastalığından sonra sırasıyla %22,4 ile serebro-vasküler hastalık ve %8,3 ile hipertansif hastalıklar görüldü.
Ani ölümlerde birinci sırada gelen neden ani kalp durmasıdır. Bunların çok büyük bölümü dakikalar içinde gerçekleşir ve ölümcül ritm bozukluklarına (uzun süreli ventrikül taşikardisi veya fibrilasyonu gibi) bağlıdır.
Kalp ve damar hastalıkları en büyük ölüm nedeni olarak görülüyor. Yüzde 32,3 ile toplam ölümlerin üçte biri bundan kaynaklanıyor. İkinci sırada ise kanser geliyor. Kanserden ölümler yüzde 16,3 ile toplamın altıda birini oluşturuyor.
Ölümler nedenlerine göre incelendiğinde, 2021 yılında %33,4 ile dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bu ölüm nedenini %14,0 ile iyi huylu ve kötü huylu tümörler, %13,4 ile solunum sistemi hastalıkları izledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 ve 2021 yıllarıyla ilgili ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı.
İlgili 18 soru bulundu
Ölüm nedenlerinde ilk üç sıra 2018 yılında da değişmedi. Ölüm vakalarının %38,4'ünü oluşturan dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bunu %19,7 ile iyi ve kötü huylu tümörler, %12,5 ile solunum sistemi hastalıkları izledi.
Ani ölümlerin büyük bölümü kalbi besleyen koroner damarlardaki darlık ve tıkanmalarla olmakla birlikte kalp kası hastalıkları (kardiyomiyopatiler), kalbin elektriksel bozuklukları, iletim bozuklukları, damar genişlemeleri ve yırtılmaları (anevrizma ve rüptür), bazı kapak hastalıkları da ani ölüme neden olabilir.
EN AZ ŞUBATTA
En az bebek ise 86 bin 223 ile şubat ayında dünyaya geldi. Şubat ayını ise 87 bin 760 bebek ile aralık ve 91 bin 970 bebek ile kasım ayı izledi. ölüm rakamlarına bakıldığında ise ocak ayında 49 bin 223 kişi, aralık ayında 37 bin 507 ve mart ayında ise 37 bin 488 ile en fazla ölümün olduğu aylar oldu.
Uluslararası Sağlık Örgütü dünyanın en tehlikeli 12 hastalığını açıkladı. Listenin başında Solunum yolları hastalıkları yer aldı.
Hastalığa dair belirti ve bulgularının ortaya çıkması için bir bekleme dönemi olan, birçok nedene bağlı olarak gelişen, kesin tedavisi olmayan, uzun süreli hastalıklara kronik hastalık adı verilir.
Ölümlerin en büyük nedenleri ise kronik obstrüktif akciğer hastalığı (450.000 ölüm); inme (400.000 ölüm) ve iskemik kalp hastalıkları (350.000 ölüm) oldu. Mesleki yaralanmalar, ölümlerin yüzde 19'una (360.000 ölüm) neden oldu.
Diyabet, hipertansiyon, obezite gibi metabolik ve vasküler hastalıklara neden olabilen uyku apnesi, uykuda ani ölümün sebepleri arasında gösteriliyor. Hastalar ise uyku sırasında oluşan apneleri “uykudan boğularak uyanma” olarak tanımlıyor.
Ebola virüs hastalığı (EVH) insanlarda ağır seyreden ve genellikle ölümle sonuçlanan tehlikeli bir hastalıktır. EVH salgınlarında vakaların 'ı ölümle sonuçlanır. EVH salgınları öncelikle Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarına yakın ücra köylerinde ortaya çıkar.
Bir tür DNA virüsü olan, Parvovirus B19'un enfekte ettiği kişilerde ortaya çıkan beşinci hastalık, bifazik yani iki evreli olarak ilerleyen bir hastalıktır. Hastaların yanaklarında tokat izine benzer bir kızarıklık görüntüsü ortaya çıktığı için yaygın olarak tokatlanmış yanak sendromu olarak bilinir.
Aslında doğal afet nedeniyle ölenlerin bedenlerinin bulaşıcı hastalıkların bulaşması ve salgınları için önemli bir risk oluşturduğuna dair hiçbir kanıt bulunmamaktadır.
Beşinci hastalık, özellikle çocuklarda görülen ve yüzdeki tipik döküntü ile tanınabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Alyuvarları etkileyen ve “eritema enfeksiyozum” da denen beşinci hastalığın etkeni “Parvovirüs B19” adı verilen bir virüstür.
Gün içerisinde alınan ortalamaya göre, 140.000 kişinin bir günde öldüğü gözlemleniyor. Ölüm sayıları tüm dünya genelinde ele alınarak analiz ediliyor ve bir ortalama hesaplanıyor. En az günlük ölüm sayısı 120.000 olarak görülüyor.
PRB'nin araştırmasına göre, Birleşmiş Milletler'in (BM) 2011 yılında 7 milyara ulaştığını belirttiği dünya nüfusu şu an 6,15 milyar. Dünya nüfusu 7 milyar olarak ele alındığında, günümüzde yaşayan her bir kişiye karşılık bugüne kadar 15 kişi öldüğü ortaya çıkıyor.
Kaba ölüm hızı: Belli bir yıl içinde her 1000 nüfus başına düşen ölüm sayısıdır.
Hayati Belirtilerde Değişiklik: Nabız yavaşlar ve bir süre sonra sanki yokmuş gibi kaybolur. Solunum değişiklikleri baş gösterir. Kalp atışları düzensizleşir ve tespit edilebilmesi zorlaşır. Kişinin tansiyonu devamlı olarak düşerken, böbrekler ise bir süre sonra çalışmayı tamamen bırakır.
Her yaşta meydana gelebilir. Amerika'da genç atlet ölümlerinin önde gelen sebeplerinden biridir ve gençlerde meydana gelen tüm ölümlerin yaklaşık %7'sinden sorumludur. AKD ve AKÖ yaygın olmamakla birlikte aileler ve halk üzerinde yıkıcı etkileri vardır.
Öldükten birkaç dakika sonra vücudumuzdaki son oksijen tükenir ve beyin dalgalanmaya başlar nöronlar çalışmayı bıraktıkça beyin bedeni düzenleyen hormonları salgılamayı bırakır. Birkaç dakika boyunca vücutta kalan son ATP sayesinde vücut bazı bedensel aktivitelere devam edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri