Stratosfer, atmosferdeki ozon tabakasının bulunduğu yerdir. Ozon tabakası, güneşten gelen zararlı ultraviyole (UV) ışınlarını emerek Dünya'yı korur. Bu katmanda ısınan hava, sıcaklık tersine döner ve yükseklik arttıkça ısınma görülür.
Mezosferdeki hava basıncı ve yoğunluğu en düşük seviyededir (1/1000 yere göre). N2 ve O2 gazları bulunur ancak O3 oldukça azdır. Atmosferin en soğuk bölgesidir, sıcaklık -100 dereceye kadar düşer.
İyonosfer, atmosferin elektromanyetik dalgaları yansıtacak miktarda iyonların ve serbest elektronların bulunduğu 70 km ile 400 km lik kısmı. Termosferi tamamen kapsarken, mezosfer ve ekzosferin bir kısmını kapsar.
Termosfer, Dünya atmosferinde doğrudan mezosferin üzerinde ve ekzosferin altındaki tabakadır. Adını ısı anlamına gelen Yunanca θερμός'dan (termos olarak telaffuz edilir) alan termosfer, deniz seviyesinden yaklaşık 80 km (50 mil) yüksekte başlar.
Yerçekiminin en az olduğu atmosfer katı Troposfer'dir.
İlgili 38 soru bulundu
En sıcak ve en soğuk için en merkez katmana ve en dış katmana bakmak gerekir. Dünyanın en soğuk katmanı mezosfer adındaki katmandır. Bu katman soğukluk olarak -100 dereceleri görmektedir. Dünyanın en sıcak katmanı ise çekirdektir.
Kabuk, manto, çekirdek, litosfer, astenosfer, mezosfer, dış çekirdek, iç çekirdek.
Dünya katmanının en iç yapısında bulunan ağır küre yani çekirdek, bizlerin duyu organlarıyla gözlem yapılacak bir katman değildir. Bu yapı İç Çekirdek ve Dış Çekirdek olmak üzere iki farklı kısımdan oluşmaktadır. Çekirdek en sıcak katmandır. İç Çekirdek en merkezde olmak üzere sıcaklığı daha fazladır.
Troposfer: Yer seviyesinden 11 km 'ye kadar olan yüksekliğe ulaşan gaz kütlesine verilen addır. 11 km seviyesine tropopoz adı verilir. Yerden yükseldikçe troposfer boyunca sıcaklık azalır , tropopoz seviyesinde 180-200 K'e kadar düşer.
Ekzosfer, atmosferimizin en uç noktasıdır. Bu katman atmosferin geri kalanını uzaydan ayırır. Yaklaşık 10.000 kilometre kalınlığındadır. Neredeyse Dünya'nın kendisi kadar geniştir.
İyonosfer Hakkında Genel Bilgi
İyonosfer radyo dalga yayılımı açısından oldukça önemli bir atmosfer katmanıdır.Sivil ve askeri kısa dalga (KD) uygulamalarında iyonosfer radyo dalgalarını yansıtarak uzak bölgeler ile haberleşmenin yapılabilmesini sağlar.
Sıcaklığı güneşin etkisine göre 200 ile 1600 °C'dir. Bu katmanda gazlar iyon halinde bulunur ve iyonlar arasında elektron alışverişi oldukça fazladır.
Bu ışımalar, genellikle geceleri gözlemlenir, ağırlıklı olarak iyonosferde meydana gelir. Bu olgu yaygın olarak 60 ve 72 derece kuzey ve güney enlemleri arasında görünür, bu da arktik ve antarktik kutup dairelerinin içine düşer.
Termosfer tabakası ikiye ayrılır: İyonosfer ve Eksosfer.
Atmosferde, troposfer tabakasından hemen sonra gelen ve yaklaşık olarak 15 ile 50'nci km'ler arasında uzanan tabakaya da stratosfer denilmektedir. Bu tabakada sıcaklık, troposferin tersine yükseldikçe yavaş yavaş artış göstermekte ve -45 ºC'ye kadar ulaşmaktadır.
Ekzosfer, atmosferin tabakalarından biridir. Termosferin sona erdiği termopoz düzeyinin üstünde kalan atmosfer bölümüdür. Çok seyrek hidrojen ve helyum atomlarından oluşur, giderek seyrelip gezegenler arası ortamla birleşir. Atmosferin son katıdır.
En çok merak edilen konular içerisinde troposferin kaçıncı katmanda olduğu öne çıkıyor. Bu katmanın atmosferdeki en alt tabaka olduğunu söylemek mümkün. Aynı zamanda diğer ifade ile ilk katman olarak da öne çıkar.
Su buharı, yer ve zamana göre değişen biçimde, atmosferin alt katmanlarına karışmış olarak bulunur ve yaklaşık 10–15 km yükseklikten sonra azalmaya başlar. Yeryüzünün iklim ve meteoroloji koşulları üstünde bu su buharının önemli bir rolü vardır, çünkü bulutlara asılı olan su buharı yağış olarak yeryüzüne düşer.
Yunanca "Tropos" ile İngilizce "Pause" kelimelerinden oluşmaktadır. Tropopoz'da sıcaklık, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü Standart Şartları'na göre -56,5 santigrat derecedir ve Troposfer'in üst limitidir. Troposfer ve atmosferin yüksek bölgeleri arasında hava geçişine engel olan bir kapak görevi yapar.
Güneş İçi; Çekirdek, Işınım Katmanı ve Konveksiyon Katmanından oluşur. Çekirdek; Güneş yarıçapının merkezinden 1/3'lük kısmına kadar olan bölümüdür. Füzyonun gerçekleştiği, enerjinin üretildiği kısımdır. Basınç, sıcaklık ve yoğunluğun en yüksek olduğu katmandır.
Death Valley, Kaliforniya, ABD'de bulunan bir çöl alanı olarak biliniyor. Bununla beraber de dünyanın en sıcak yeri olarak biliniyor. Bu bölgede de 10 Temmuz 1913 tarihinde, 56.7 °C'lik bir sıcaklık ölçülmüş.
Ağır küre, magmanın altında yer alan, Dünya'nın en iç katmanıdır. Çekirdek ya da barisfer de denir. Yaklaşık 4000 km çapında olan bu katmanın sıcaklığı yaklaşık, 4500 derece dolayındadır. İç ve dış çekirdek olmak üzere iki bölümden oluşur.
Ancak “uzay” ifadesi ile çoğunlukla uzayın Dünya ve onun atmosferinin dışındaki kısmı kastedilir. Atmosferin en dış katmanı Dünya'nın yüzeyinden yaklaşık 960 kilometre yüksekte biter. Hatta 1000 kilometre irtifada bile Dünya'nın etrafında hidrojen atomlarından oluşan bir bulut tabakası bulunur.
Magma katmanı,yer kabuğunun altındaki tabakadır.Sıcaklığı 2000 santigrat derecedir. Bu katman,yer kabuğunun ergimiş maddelerle çok sıkışmış gaz ve buharların bir karışımıdır.
Gözlenemeyen katmanları ateş küre ve ağır küre olarak adlandırılmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri