En uzun parmağınız ile ayakkabının ucunun içinin mesafesi 1-1,5 cm olmalıdır. Ayağınızın en geniş yeri ayakkabının en geniş yerine tam oturmalıdır. Ayakkabının üzerinde yazan numaraya göre ayakkabı seçmeyin. Seçimi yaparken mutlaka deneyin.
En uzun parmak ile ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olmalıdır. Gün sonuna doğru ayaklarınız şişeceğinden, ayakkabı almak için en uygun zaman dilimi gün sonudur. Yüksek topuklu ayakkabılar kadar babetler de ayak sağlığınız için uygun değildir. İdeal topuk yüksekliği 3-4 cm olmalıdır.
Uzun parmak, bazı kişilerde ayak baş parmağı, bazı kişilerde ise baş parmağın yanındaki parmak olur. Ayakkabı bu ölçülerden yarım santim daha uzun olmalıdır. Spor ayakkabılardaysa uzun ayak parmağıyla ayakkabının burnu arasında en az bir santim kadar boşluk olmalıdır.
Ayakkabınızın parmaklarınızı fazla sıkması form bozukluklarına, nasır oluşumuna vb. problemlere yol açabilir. Bu yüzden ayakla ayakkabı arasında 1 cm kadar boşluk olması gerekir. Aynı zamanda topuk yüksekliğine de dikkat edilmelidir.
Ayakkabı ne bol ne de dar olmalıdır. Ayak bileğinizin rahat etmesine, parmaklarınızın içeride kolay hareket edebilmesine özen göstermelisiniz. Parmaklarınızın rahat hareket edebilmesi için ayakkabınızın burun kısmı geniş olmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
-Ayakkabının orta kısmıyla parmak arasındaki bölüm bükülebilmeli, orta kısım bükülmemelidir. -Ayağın ön kısmındaki genişlik ayağa tam uymalıdır. -Parmaklar yürürken öne kaydığı için ön tarafta bir parmak boşluk olmalıdır. Aksi takdirde yürürken parmaklar öne kayar ve sıkıntı oluşur.
İlk olarak ayakkabı ayağı sıkmamalı ancak aynı zamanda ayağı tam olarak kavramalıdır. Ayakkabı giyildiğinde, ayak ve ayakkabı arasında en az bir parmak boşluğu olmalıdır. Ayrıca, ayak parmakları ayakkabı içinde rahatça hareket edebilmelidir.
Özellikle ayak başparmağı, ayakkabının önüne değmemelidir. En uzun ayak parmağıyla ayakkabı ucu arasında 1 santimetre mesafe olmalıdır. Parmaklar, ayakkabı içinde rahatça hareket ettirilmelidir.
Kemal Kaymak - Uzmanlar, ayakların rahat edebilmesi için spor ayakkabıların bir numara büyük alınmasını öneriyor. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nedim Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ayakkabının insan sağlığı üzerinde önemli yere sahip olduğunu belirtti.
Ayakkabı seçerken öncelikle kendi numaranızı almalısınız. En uzun parmağınız ile ayakkabı burnu arasında yarım santimetre (0,5 cm) boşluk olmalıdır. Düz ve sert taban ayakkabı tercih etmemelisiniz.
Ayakkabının Tam Olduğunu Anlamak İçin Parmağınızla Bastırın
En uzun parmağınız ile ayakkabı burnu arasında yarım santim boşluk olması iyidir. Bunu kontrol etmek için ayakkabının üst kısmına hafifçe bastırın. Çünkü yeni ayakkabılar serttir ve boşluğu hissedemeyebilirsiniz.
Ayakkabı küçültme pedi, adından da anlaşılacağı üzere büyük gelen ayakkabıların yaklaşık 1 numara küçültülmesi için kullanılan bir üründür. Söz konusu ürün, ayakkabı tabanlarının içerisine yerleştirilerek kullanılır. Yarım numara farklılık görülen durumlarda tercih edilir. Pratik kullanıma sahiptir.
Ayakkabı pedi ya da ayakkabı tabanlığı olmayan kullanıcılar büyük gelen ayakkabı için en çok başvurduğu yöntemlerin başında boşluk doldurma gelmektedir. Pamuk, tuvalet kâğıdı, kâğıt mendil veya bez yardımıyla ayakkabı ucundaki boş alanlar doldurularak ayakkabı numara küçültme işlemi yapılmaktadır.
Ayakkabıda topuğunuz en az parmaklarınız kadar rahat olmalıdır. Ayakkabının ucuyla en uzun parmağınız arasında 1cm boşluk olmalıdır. Ayakkabının içinde parmaklarınızı rahatça hareket ettirebilmelisiniz.
Ayakkabı Giydikçe Açılır mı? Ayakkabılar deri, bez, kauçuk, plastik, kumaş gibi çeşitli materyallerden üretilir. Bazı materyallerde kullanıma bağlı olarak esnemeler görülür. Örneğin; bez spor ayakkabılar giyilmeye bağlı olarak esneyerek genişler.
Genel olarak kısa sürede ayakkabının genişlemesi için gazete kağıtları sirke ile ıslatılır. Nemli haline gelen gazete kağıtları ayakkabının iç kısmına sıkı bir şekilde doldurulur. Bir gece boyunca gazete kağıtları bu şekilde bekletilir. Ertesi gün ayakkabınızda genişleme olduğunu fark edeceksiniz.
Kadın ayakkabılarında en çok satan numara yüzde 27,5 ile 38 olurken, onu yüzde 26,6 ile 37 numara takip etti.
Ayaklarınızın baş parmak kısımlarını ve topuk kısmının sonunu sabitleyin ve kalemle güzel bir şekilde iki tarafından da çizin. Ortaya çıkan mesafeyi ölçün ve en doğru şekilde ayak numaranızı bulun. Ortaya çıkan numarayla yukarıdaki tabloya göre ayak numaranızı ortaya çıkarabilirsiniz.
Bir ayakkabı ayağı çok sıkıştırıyorsa hızla ciddi enfeksiyonlara dönüşebilen kabarcıklara veya yaralara neden olabilir. Şeker hastasıysanız, ayaklarınızı her gün basınç alanları, kızarıklık, su toplaması, yara, çizik ve tırnak sorunları açısından kontrol etmeyi unutmayın.
Ayakkabı içinde parmakların uç kısmı ile ayakkabı ön kısmı arasında 12 mm'lik boşluk olmalıdır. Parmakların üst kısmı ayakkabıya sürtünmemesi için burada boşluk olmalı aksi takdirde parmak üstlerinde ve tarak kemikleri başlarının altında nasırlar oluşur.
Doğru bilinenin aksine ne büyük ayakkabı ayağın büyümesine ne de küçük ayakkabı ayağın küçük kalmasına sebep olur. Büyük ayakkabılar ayak vurması ve denge sorunu dışında bir işe yaramamaktadır. Aynı şekilde küçük ayakkabılar da ayağın küçük kalmasına sebep olmaz.
Sıkan ayakkabılarınızın açılması için kalın bir çorabı giyinerek ayakkabılarınızı giyinin. Bu şekilde 1-2 saat dolaştıktan sonra ayakkabılarınızın genişlediğini göreceksiniz. Saç kurutma makinesi yöntemi ile ayakkabılarınızın kolaylıkla açılmasını sağlayabilirsiniz.
Donan su, özellikle yanlardan ya da parmaklardan sıkan ayakkabınızın genişlemesini sağlayacaktır. Ayakkabınızın burun kısmı çok sıkıyorsa patates burada! Patatesi soyun ve ayakkabınızın uç kısmına doğru yerleştirin. Bir gece beklettikten sonra ayakkabınızın genişlediğini göreceksiniz.
Hindistan cevizi yağı, badem yağı, vizon yağı veya vazelin kullanarak yapılan yumuşatma işlemleri başarılı sonuçlar vermektedir. Beyaz sabun ile ıslatılan sert deri ayakkabılar kuruduktan sonra silindiğinde yine yumuşuma etkisi göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri