- İnek sütünün keçi sütünden daha sütünden 5 kat daha fazla vitamin B-12 ve 10 kat daha fazla folik asit içeriyor. - Keçi sütü inek sütünden daha fazla kalsiyum, %25 daha fazla vitamin B-6 içeriyor. - Sanayiciler inek sütünü 0,9 TL'den, keçi sütünü ise 2-2,10 TL'den satın alıyorlar.
SOYA SÜTÜ Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir.
Keçi sütü, inek sütünden daha fazla vitamin A içerir. Keçi sütü, inek sütünden daha fazla selenyum içerir. Keçi sütü, inek sütünden 3 kat daha fazla niasin içerir. Keçi sütünün sindirimi inek sütünden çok daha kolaydır.
Anne sütüne en yakın olan süt keçi sütüdür. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Selenyumdan zengin içeriği ile kansere karşı koruyucudur. İnek sütüne oranla çok daha fazla kalsiyum, magnezyum ve vitamin içerir.
İlgili 28 soru bulundu
Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir (Merğînânî, el-Hidâye, IV, 78; İbn Kudâme, el-Muğnî, IX, 425). Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir.
Yağ İçeriği:
Örnek olarak; keçi sütünde sindirimi daha kolay olan orta zincirli yağ asitleri bulunmaktadır. Esansiyel yağ asitleri, inek sütüne göre daha fazladır.
Keçi sütü insan sütüne içerik bakımından daha yakındır. Bu yüzden hazmı kolaydır, mideyi yormaz. Kalsiyum açısından zengin olduğu için çocuklarda ve yetişkinlerde kemik sağlığı veya iskelet sağlığı için önemlidir. Yaşlanmadan kaynaklanan kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Keçi sütünün sağlık yararları arasında kilo kaybına yardımcı olma, iltihabı azaltma, sindirimi kolaylaştırma, kemikleri güçlendirme, kalp sağlığını artırma, bağışıklığı güçlendirme, toksinlerin vücutta birikmesini önleme sayılabilir.
1- Sütaş Süt
Sütaş, taze ve günlük sütleri besin değerini kaybetmeden ve el değmeden paketliyor. Çok yüksek derecelerde, kısa sürede işlem gördüğü için besin değeri en yüksek sütlerden biri oluyor. Benim için de kesinlikle en kaliteli süt Sütaş diyebilirim.
Mersin'in Erdemli ilçesinde dünyanın en pahalı sütü olarak bilinen ve besin değeri çok yüksek olan arı sütü hasadı devam ediyor. Tüketicileri uyaran 60 yıllık arı sütü üreticisi Şahbaz Çay, "Kilosu 10 bin liranın altında olan arı sütü sahte arı sütüdür" dedi.
İnek sütündeki laktoz ve kazein gibi sindirilemeyen maddeler süt tüketimi için risk barındırıyor. Ayrıca yapılan araştırmalara göre, süt içmenin zararları arasında prostat ve meme kanserini tetiklemesi de var.
Bebekler için en iyi seçim anne sütüdür. Anne sütü enfeksiyonlara karşı savunmayı güçlendirir, alerjileri önler ve bazı kronik hastalıklara karşı da koruyucudur. İlk 6 ayda yalnızca anne sütü, devamında ise anne sütüne en az 12 ay devam edilmeli, anne ve bebek istekli ise daha uzun süre devam edilmelidir.
Bebeğin gelişim döneminde alması gereken folik asit ve demir değerini karşılamayan keçi sütünün sürekli kullanımı, gelişim açısından faydalı olmaz ve en önemlisi anemiye neden olabilir. Anne sütüne göre, A-C-D vitamini ve B12 eksikliği de keçi sütünün anne sütüne alternatif olamayacağının diğer kanıtıdır.
Antalya'daki çiftliklerde üretilen, kanserden mide rahatsızlıklarına birçok hastalığa faydalı olduğu öne sürülen ve litresi 80-100 liradan alıcı bulan eşek sütünün, bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir faydası olmadığı ortaya çıktı.
Keçi sütünün o çok özel yapısı biyolojik sistemde çok özel bazı fonksiyonları düzenleyerek antioksidan etki yaratıyor ve ileriki yaşlarda görülen şeker, yüksek tansiyon, şişmanlık, kalp-damar hastalıkları gibi kronik pek çok hastalığa yakalanma riskini azaltıyor.
Keçi sütünün içeriğinde yer alan faydalı asitleri, felç, kalp krizi gibi durumların önüne geçilmesini sağlıyor. Düşük laktozlu olmasından dolayı kolay sindiriliyor. Keçi sütünün içeriğinde yer alan yüksek çinko, sağlıklı bir cilde kavuşmanıza ve yaraların hızla iyileştirilmesine yardımcı oluyor.
1 litre keçi sütünü bir tencereye alıp ısıtıcağız. Mayamdan 1 yemek kaşığı aldım bir kaba koydum. Daha sonra bir kapta mayamı süte katıp hafifçe tahta kaşıkla karıştırarak yayılmasını sağlıyorum.
Kenevir sütü, diğer süt ürünü olmayan alternatiflerden daha kalorilidir, ancak besin açısından zengindir. Protein, vitamin ve minerallerin yanı sıra beyin ve kalp sağlığına yardımcı olan omega-3 yağ asitleri bakımından yüksektir.
İnek sütü İnek sütü en çok tüketilen ve protein içeriğinin yüksek olmasıyla tercih edilen bir süttür. B vitaminleri ve kalsiyum içeriğinden zengindir.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
Süt verimi çok iyi olan süt inekleri arasında yer alan Güney Anadolu Kırmızısı inek türüdür. Bu inekler oldukça hızlı olarak gelişir. Süt konusunda da çok verimlidirler. Yerli kara ırkı da yetiştirilse bu ırkların süt ve et verimi diğerlerine nazaran daha azdır.
Manda sütü, inek ve keçi sütüyle kıyaslandığında daha yüksek besin değerine sahiptir. Doğum öncesinde ve sonrasında annenin daha sağlıklı olması, süt kalitesinin yükselmesi için manda sütü içmesi önerilir. Şayet annede alerjik bir durum yoksa manda sütü, anne sütünün besin değerini yükselterek üretime destek olacaktır.
Astımdan kansere, bronşitten siroza kadar birçok hastalığın tedavisinde kullanılan eşek sütü, içeriğinde yer alan esansiyel yağ asitleri sayesinde tedavi edici özelliğe sahiptir. Başta kolon kanseri olmak üzere, akciğer, mide, karaciğer ve diğer kanser türlerinin tedavisini de destekleyici rol oynar.
Keçi sütü bebeklere ne zaman verilebilir? Keçi sütünü 1 yaşının altındaki bebeklere vermemek gerekiyor. Çünkü keçi sütü, besin değeri bakımından 0-12 ay arası bebeklerin ihtiyacı olan dengede bir yapıya sahip değil. Örneğin bu yaş aralığında bebeğiniz için en önemli şeylerden biri olan demir bakımından oldukça zayıf.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri