Yeşil zeytin, yağ oranının azlığı ile siyah zeytine göre daha düşük kalorilidir. Yeşil zeytin de A vitamini daha fazladır ve yeşil zeytinden üretilen zeytinyağları çok daha kalitelidir.
10)GEMLİK ZEYTİNİ
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Etli ve ince kabuklu olması nedeniyle sofralık zeytin olarak kahvaltılarda en çok tercih edilen zeytin türüdür. Yağlık zeytin olarak da bilinen bu zeytin türü Çanakkale, Ege Körfez civarı, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin illerimizde yetişebilmektedir.
Sofralık zeytinler arasında Gemlik zeytini en kaliteli zeytin olarak kabul edilir. Çekirdeğinin küçük ve etli olması nedeniyle tercih edilir. Aynı zamanda ince kabukludur. İznik ve Gemlik'te yoğun olarak yetiştirilir.
Marmara Bölgesi'nde yetiştirilen ve pek çok yere gönderilen Gemlik Zeytini, siyah sofralık zeytinler arasında en çok ilgi gören türüdür. Özel ve kamu sektöründe en çok yetiştirilen türdür. Yağlı bir meyveye sahip olduğundan dolayı, hem sofralık hem de yağlık olarak tercih edilir.
İlgili 45 soru bulundu
Kalibre, 1 kg zeytinde bulunan tane adetidir. Örnek olarak; 180-200 kalibre bir zeytinin 1 kilogramında ortalama 190 adet zeytin bulunur. Rakam ne kadar küçükse, zeytin o kadar iridir. Rakamlar büyüdükçe zeytinler küçülür.
Çekirdeği ve etli kısmı kolay ayrılan zeytin, taze ve doğal bir zeytindir. İnce kabuklu ve ağızda çabuk dağılan zeytinler, ağızda taze bir aroma bırakmaktadır. Tattığınızda ağzınızda tazelik hissi bırakan zeytinleri tercih etmelisiniz.
Ayvalık zeytin çeşidi orijini Balıkesir Edremit ilçesidir. Öncelikle yetiştiği bölge Edremit bölgesidir. Kullanım alanı yağlık, çizme zeytin ve siyah sofralık olarak değerlendirilir. Türkiye'nin en kaliteli yağlık zeytin çeşitlerinden bir tanesi Ayvalık zeytinidir.
Sele yöntemi, maliyetli ve üretimi meşakkatli olduğu için genellikle çiftçilerin kendileri için ürettiği zeytin çeşididir. Sele yöntemi, genellikle ince kabuklu ve küçük çekirdekli siyah zeytinlerde uygulanmaktadır. Sele zeytini diğer zeytin çeşitlerinden farklılık göstermektedir.
GÜNDE KAÇ ZEYTİN YEMELİ? Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan siyah zeytinin faydası saymakla bitmiyor. Günde en az 7 siyah zeytin yemek içerdiği polifenoller sayesinde beyindeki oksidatif stres oranını azaltarak, sinir hücrelerini koruyor. Böylece zeytin hafızanın güçlenmesine yardımcı oluyor.
Gemlik bölgesinde birçok zeytin türü olmasına rağmen en lezzetlisi trilye zeytinidir.
Zeytinin boyalı olup olmadığını anlamak için tek kriter çekirdektir. Eğer zeytini tuttuğunuzda elinizi boyuyorsa o zeytin boyama işleminden geçirilmiş demektir. Aynı zamanda eğer yediğiniz zeytinin çekirdeği elinizi boyuyorsa o da boyanmış zeytindir.
Eğer zeytinyağı genzinizi yakıyorsa gerçektir. Zeytinyağında baskın bir şekilde zeytin kokusu olur. Eğer kokladığınızda zeytin kokusunu alıyorsanız gerçektir. Ancak boyaya benzer bir koku alıyorsanız zeytinyağı sahtedir ve oksitlenmiştir.
●İyi ve kaliteli zeytin parlak bir renge sahip olmalıdır. Zeytinler diri ve canlı görünmelidir. Tattığınız zeytinlerin çok az hissedecek kadar acı bir tat bırakması gerekir. Eğer satın aldığınız zeytin acı bir tat bırakmıyorsa bu kimyasal olarak oynandığına ve doğal olmadığına işarettir.
Ambalajlı olarak satışa sunulan zeytinlerden satın alıyorsanız ürünün etiketi üzerinde üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Ambalaj üzerinde besin değerlerinin yazılı olması önemli bir noktadır. Satın alacağınız zeytin ürününün kimyasal işlemlerden geçmemiş olmasına dikkat etmelisiniz.
Zeytinyağı dendiğinde akla ilk gelen şehir, Ayvalık'tır. Edremit Körfezi ve Ayvalık bölgesi, zeytinyağı üretiminde önde gelen bölgelerden biridir. Bölgede doğal olarak yetiştirilen zeytin meyvelerinin çeşitli biçimlerde işlenmesi ile üretilen zeytinyağı çeşitleri, aroma bakımından farklılık göstermektedir.
Ege bölgesinde yetişen zeytinler genel olarak kalitelidir ve ayrıca bu zeytinler zeytinyağı üretiminde de kullanılabilmektedir. Zeytin çeşitlerinden Gemlik zeytin için ayrıca Güney Marmara Bölgesi, Gaziantep ili ve Kahramanmaraş ili çok elverişlidir. Çünkü bu sayılan bölgeler sıcak iklim yaşanan yerlerdir.
Kalamata (Karamürsel su)(eşek zeytini), Karamürsel, Kocaeli'nin Karamürsel, Gebze, Gölcük ilçeleri ve Bursa civarı ve Yunanistan'ın güneyindeki Kalamata şehri yöresinde yetişen yumuşak ve etli bir zeytin türüdür.
Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir. Gemlik bölgesinde üretilen zeytin tat ve yapı özellikleri dolayısı ile dünyanın en iyi salamuralık zeytin çeşidi olarak en iyi Gemlik Zeytini kabul edilmektedir.
Karatay'dan zeytinyağı tavsiyesi
Zeytinyağı altından oldukça daha değerlidir. Zeytin ve yağı kanser, mide ve bağırsak rahatsızlıklarının yanı sıra birçok hastalığın da şifasıdır. Soğuk sıkım zeytinyağı bol bol tüketilirse, kilo almazsınız. Zeytinyağı karaciğer yağını yok eder.
Çünkü Gemlik Zeytini, bölgesine özgü ve dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmeyen bir yapıya ve lezzete sahiptir. Doğal siyahtır, dalında karardıktan sonra toplanır. Hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmaz doğal haliyle soframıza gelir.
Ortaya çıkan yağ erken hasada göre daha soft bir tada sahiptir, asit oranı ise nispeten daha yüksektir. İçerik bakımından erken hasat zeytinyağı daha kıymetli ve zengin olduğu için çiğ tüketilmesi tavsiye edilirken, olgun hasattan üretilen zeytinyağı yemeklerde kullanım için daha uygundur.
Sınıfında en iyi üç ödül ve 66 Altın Ödülleri NYIOOC World Olive Oil Competition Yine İspanya'yı dünyanın en kaliteli yüksek kaliteli zeytinyağı üreticileri arasında onaylıyor.
1 kilogramında 261-290 adet arasında zeytin bulunur. Sele zeytini yapılırken, zeytin tanelerinin ağaç üzerinde iyice kararıp siyahlaşması beklenir. Zeytin olgunlaştığı için ise hasadı elle yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri