Yağ en çok enerji veren besin öğesidir. Vitaminlerin bir bölümü vücuda yağla alınır. Yağ mideyi yavaş terk ettiğinden doygunluk verir. Deri altı yağı vücut ısısının hızlı kaybını önler.
Karbonhidratlar: Günlük yaşantımız içerisinde spor yapmak ya da ders çalışmak gibi etkinlikleri gerçekleştirmek adına enerjiye ihtiyacımız vardır. Bu yüzden vücudumuz bu enerjiyi ilk olarak karbonhidratlardan karşılar. Yani Karbonhidratlar vücudumuzda enerji verici besin kaynaklarıdır.
Proteinler, yağlar, karbonhidratlar enerji veren besin öğeleridir. Mineraller, vitaminler ve su enerji vermeyen besin öğeleridir.
İçerdiği karbon miktarı, oksijene göre daha fazla olduğundan, yağlar vücutta yakıldığı zaman karbonhidrat ve proteinlere göre daha çok enerji verir.
Yağlarda, C, H ve kimyasal bağ sayısı fazla olduğu için daha çok enerji verirler fakat solunum olaylarında yıkımları için daha fazla oksijen gerekmektedir. Yağların yıkımları daha uzun sürmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Vücudumuzun temel enerji kaynağı yiyeceklerin yapı taşları olan karbonhidrat, protein ve yağlardır. Karbonhidratlar sindirim süreci sonucu basit şekerlere, proteinler amino asitlere, yağlar ise yağ asitlerine ve gliserole dönüşür.
Karbonhidrat içeren gıdalar fazla kalori içerdiği düşünülse de vücudun enerji alması için gereklidir. Tam tahıllı gıdalar, havuç ve patates gibi gıdaların alımı enerji ihtiyacınıza destek olacaktır. Bunun yanında karbonhidrat içeren meyveler de bu yönden katkı sağlayacaktır.
- Vücudun enerji ihtiyacını öncelikli olarak besin grubu KARBONİDRAT grubudur. - Enerji sağlayan besin grupları; Karbonhidratlar. Yağlar.
Proteinler insan vücudu için gerekli besin maddeleridir. Vücut dokularının yapı taşlarından biridirler ve enerji kaynağı olarak da işlev gösterirler. Enerji kaynağı olarak proteinler karbonhidratlar gibi gram başına 4 kcal enerji içerirler.
En Çok Tahıl, En Az Yağ
Piramidin en altını tahıl grubu oluştururken piramidin üst kısımlarına çıkıldıkça sırasıyla; vitamin ve mineral kaynakları olan sebze ve meyveler, proteinler ve en üst kısımda en az tüketmeniz gereken yağ ve şekerler bulunur.
Karbonhidratlar, çoğu canlılar için enerji veren temel besin maddeleridir. Proteinlerin vücutta yapım ve onarımda kullanılmalarını sağlarlar, yağları metabolize ederler, karbonhidrat alınmadığında vücut enerji için yağları kullanmak zorunda kalır.
Enerji veren vitaminler; C vitamini, Koenzim Q10, Riboflavin (B2), B vitamini, B12 vitaminleridir.
Karbonhidratların öncelikli görevi vücudumuza enerji vermektir.
Yiyeceklerden günlük aldığımız enerjinin, günlük harcadığımız enerjiden daha fazla olması halinde vücudumuzdaki yağ oranı artar, bunun tersi olduğunda ise azalır. Vücut yağı başlıca enerji deposudur ve yeterli miktarda enerji alınmadığında bu depo kullanılır. Deri altında bulunan yağ vücut ısısını düzenler.
Olaya enerji kaynakları bazında baktığımızda, insan vücudunun enerji gereksinimi üç temel besin grubunda sağlanır. Bunlar sırasıyla; karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir. Genel olarak karbonhidratlar ve yağlar egzersiz sırasında temel yakıt olarak kullanılan enerji kaynaklarıdır.
Vücudun ihtiyaç duyduğu mineral ve vitaminleri de içerir. Enerji veren besinler, günlük yaşamımızda çok önemli bir rol oynar. Enerji veren besin grupları arasında elbette meyveler yer alır. Avokado, Maraş üzümü, elma, muz, kayısı, ananas, greyfurt, kivi, portakal ve mango enerji verici meyveler olarak bilinir.
Yüksek tempolu egzersiz süresinde vücudun ana yakıtı “karbonhidrat”tır. Yukarıda da görüldüğü gibi bir kişi dinlenik halden hareket haline geçerken vücudu yağın yanı sıra karbonhidrat da yakmaya başlar. Hareketin şiddeti arttıkça, nabız yükseldikçe, vücudun enerji tercihi yağdan karbonhidrata geçer.
Ekoloji bilimi açısından temel enerji güneş enerjisidir. Fosil yakıtlar dahil, rüzgâr gücü, hidrolik enerji, biyogaz, alkol, deniz, termik, dalga gibi tüm enerji kaynakları güneş enerjisinin türevleridir.
Kaslarımızın kullanacağı yakıt miktarı rafinedir. TriFosfat-ATP olarak isimlendirilmektedir ve biz buna enerji diyoruz. Kas hücrelerinde, kısıtlı olarak belirli bir miktar olarak depolanır. Kasların antrenman sırasında belirli bir süre enerji ihtiyaçları bu şekilde karşılanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri