İlk olarak, insanın güçlü yönleri denildiğinde aklımıza gelen ilk şey, genellikle iletişim yetenekleri, problem çözme becerisi veya liderlik özellikleri gibi genel kavramlardır. Ancak bunların yanı sıra, empati, takım çalışmasına yatkınlık, öğrenmeye açıklık gibi soft beceriler de oldukça önemlidir.
İş yaşamında profesyonel olma konusunda ele alacağımız ikinci yetkinlik “Gelişime Açık Olmak” İşverenlerin, patron veya yöneticilerin beklentisi; çalışanların hem kendilerini hem de işlerini geliştirmeleri, büyümeye odaklı bir zihin yapısıyla hareket etmeleri ve ileriye doğru gitmeleridir .
İlgili 44 soru bulundu
“Güçlü yön”, belirli bir alanda sürekli olarak kusursuza yakın performans demektir.
''Neden bizi tercih ettiniz?'' sorusuna cevap:
Hem kendi deneyimimi aktarabileceğim hem de kariyerime iyi bir başlangıç yapabileceğim gelişime açık bir şirkette iş hayatıma başlamak istiyorum. Bu şirketin ve bu pozisyonun benim kariyer hedeflerime en uygun seçenek olacağını düşünüyorum.''
Şirketin ve pozisyonun gerektirdiği nitelikleri öne çıkartarak kendinizi ifade edebilirsiniz. Güçlü yanlarınızı, yeteneklerinizi, temel başarı ve iş tecrübelerinizi anlatın. Sizi işe almaları durumunda işleri nasıl kolaylaştırıp fazlasını elde etmelerine katkı sağlayacağınızı belirtin.
Güçlü yönlerinizin farkında olduğunuz zaman özgüveniniz ve bununla beraber genel performansınız artar. Bir görevi tamamlarken ya da kariyerinizi planlarken iyi olduğunuz konuları bilmek, doğru seçimleri yapmanızı kolaylaştırır. Diğer taraftan zayıf yanlarınız da kişisel gelişiminizin önemli bir parçası.
Başarılı Yön
Kişinin en başarılı olduğu yönü güçlü yönüdür. Örneğin kararlılığı güçlü yönü olan bir kişi yaptığı işlere başlamakta kararlıdır ve aynı şekilde hedefi doğrultusunda da kararlı adımlarla ilerler.
Zayıf yönler genellikle güçlü yönlerin tersidir. Bunlar, istediğiniz kadar iyi yapamadığınızı bildiğiniz ve hedeflerinize ulaşma yeteneğinizi etkileyen şeylerdir. İnsanın zayıf yönleri genellikle, istenilen sonucu elde etmek için aşina veya rahat olunmayan bir şey yapılmaya çalışıldığında ortaya çıkar.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
İşverenler genellikle işe ne zaman başlayabileceğiniz sorarlar. Bu konuda, en iyi cevap genellikle 2 hafta sonradır, çünkü işverenler eski işyerindeki ihbar sürelerini göz önünde bulundururlar. Eğer daha erken bir tarihte başlamak istiyorsanız, bunu işverene belirtmelisiniz.
'5 yıl sonra kendini nerede görüyorsun' sorusuna verilecek cevaplar, adayların değerlerine göre yaşamlarını nasıl sürdürdüklerini, kariyer hedeflerini ve nasıl bir çalışma tarzı benimsediğini içerebilir. İşverenlerin isteklerine uyum sağlamak ve yapıcı bir hedef belirtmek önemlidir.
Karşındaki sorusunu sorarken sakince vereceğiniz yanıtı düşün ve ardından derin nefes alarak soruları yanıtla. Bu gerçekten en iyi yol. Görüşme sırasında sakin ve kibar olmaya her zaman özen göstermelisin. Mülakat sırasında kendinden emin ve tutarlı yanıtların sayesinde başarılı mülakatlar yaşarsın.
“Kariyer beklentiniz nedir”, “önümüzdeki 5 sene içerisinde kendinizi nerede görmek istiyorsunuz”, v.b. Kariyer; iş hayatında ulaşılmak istenen nokta ve bu noktaya ulaşma yönünde sarfedilen çabalar toplamıdır. Kariyer planlaması ise iş hayatında hedeflenen nokta için en uygun yolun belirlenmesi sürecidir.
Bir işletme için yapılan Swot analizine örnek olarak bu verilebilir: Güçlü Yönler: Personel yetkinliği, pazar payı büyüklüğü ve ürün çeşitliliği. Zayıf Yönler: Rakip fazlalığı, sağlık trendleri. Fırsatlar: Dijitalleşme.
Zayıf yönlerinize odaklanmaktan vazgeçin
Zayıf yönlerinize odaklanmak sürekli bir düşüş yaşamanıza neden olur. Ayrıca özgüveninizi azaltır ve vizyonunuzu köreltir. Hatta, yanlış yöne odaklanmanıza bile neden olabilir.
SWOT analizi incelenen kuruluşun, tekniğin, sürecin veya durumun güçlü ve zayıf yönlerini belirlemekte ve dış çevreden kaynaklanan fırsat ve tehditleri tespit etmekte kullanılan bir tekniktir(9).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri