Aşağılık kompleksi rahatsızlığı olanlar kişiler ilk olarak dışarıdan gelen eleştiri ve yorumlara aşırı tepki verirler. Bu konuda tahammül eşikleri oldukça düşüktür. Sürekli övülme ihtiyacı duyan ve kendilerinden bahsedilmesini isteyen bu kişiler başkalarıyla kendilerini devamlı bir kıyaslama ve yarıştırma halindedir.
Aşağılık kompleksi, bir kişinin kendisini başkalarından daha az değerli veya yetersiz hissetmesi durumudur. Aşağılık kompleksi olan kişiler genellikle kendi yetenekleri ve yeteneksizlikleri hakkında abartılı düşüncelere sahiptirler ve bu nedenle kendilerine karşı aşırı eleştirel ve kritik davranırlar.
Aşağılık kompleksi kıskançlık duygusuyla ilişkilidir. Aşağılık kompleksi yaşayan kişi değersizlik hissini yoğun yaşar. Özel hayat ve iş yaşamında kendini birçok konuda yetersiz hisseder. Bu nedenle takıntılar, saplantılar, özgüven eksikliği, kaygı ve depresyon vb. gibi psikolojik rahatsızlıklar baş gösterir.
Alfred Adler tarafından ortaya koyulan aşağılık kompleksi terimi, kişinin yetersizlik, değersizlik veya aşağılık duygularına sahip olması durumudur.
Üstünlük kompleksine sahip kişiler büyüklenmeci ve ben merkezci tavırlarına karşın son derece düşük bir benlik saygısına sahiptirler. Küçümseyici, alaycı ve kibirli davranışlarının altında genelde düşük bir öz-değer, aşağılık duygusu ve güvensizlik yatar.
İlgili 31 soru bulundu
Aşağılık kompleksi, bireyin kendini değersiz, yetersiz ve başarısız hissettiği, sürekli başkalarını kendinden üstün gördüğü bir psikolojik durumdur. Bu durum, çocukluk döneminden itibaren ortaya çıkabilir ve yetişkinlikte de devam edebilir.
Kompleks, Türkçe karşılığıyla karmaşa, bilinçdışında var olan ve karar verme yetisini, sağduyuyu etkileyen, baskı altında tutan, ruhsal dengesizliklere neden olabilen karmaşıklıkların tamamı. Kompleks teriminin ilk kez Jung tarafından kullanıldığı kabul edilmektedir.
Üstünlük kompleksi, Alfred Adler tarafından ortaya atılan bireysel psikolojinin temel ilkelerinden biridir. Kişinin doğuştan var olan aşağılık kompleksine dayanarak kendini diğer insanlardan daha üstün görme, yüceltme karmaşasıdır.
Eziklik Psikolojisi Nedir ve Neden Oluşur? Eziklik psikolojisi, kişinin kendine olan güvenini zedeleyerek, olumsuz düşüncelerin yoğunlaşmasına neden olur. Kişi kendini yetersiz hisseder, başarısız olduğunu düşünür ve çevresindeki insanların kendisine karşı olumsuz bakış açıları olduğunu düşünür.
Aşağılık kompleksinin nedenleri, kişiden kişiye değişebilir ve genellikle karmaşık bir etkileşimin sonucudur. Bununla birlikte, Adler'in teorisine göre, aşağılık kompleksinin altında yatan temel neden, kişilerin diğer insanlarla karşılaştırıldıklarında kendilerini yetersiz hissetmeleridir.
Aşağılık kompleksi, yetersizlik veya aşağılık duygularını kapsar. Bu duygular gerçek bir fiziksel kusurdan kaynaklanabilir veya akranlarımızdan daha az zeki hissettiğimiz durumlarda ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra aşağılık ve yetersizlik hissi tamamen hayali kusurlardan oluşabilir.
Evrensel olarak var olan bu duygular tiksinme, şaşkınlık, korku, mutluluk, üzüntü ve öfkedir.
Othello sendromu (patolojik kıskançlık), patolojik kıskançlık olarak da adlandırılan, kişide saplantılı düşüncelere neden olan tedavi edilmesi gereken hastalıktır. Patolojik kıskançlık, başkasında olup kendisinde de olmasını istemek haset dediğimiz hadisenin de öncülüğünü getiren ilk adımı olarak sayılmaktadır.
Tanrı Kompleksi popüler psikolojide ise şöyle tanımlanır: Bir kişinin başka insanlardan ayrıcalık taşıdığı, yüksek kişisel yeteneğe sahip olduğu yönünde sürekli şişirilmiş duygular taşımasıdır. Bu komplekse tutulan kişiler yanılmaz olduğu yönünde sarsılmaz inanç taşırlar.
Kişiler aşırı agresif ve otoriter davranışlar sergilerler ve bu tür davranışlar kişinin boyunun kısa olmasından dolayı bu durumu telafi etmeye çalışması olarak yorumlanır. Bu terim genel olarak herhangi bir engele sahip kişilerin diğer yönlerini telafi etmeye çalışmasını tanımlamak için kullanılır.
Değersizlik Duygusu Belirtileri
Kendi istek ve arzularını geri plana atar. Kendine konforlu şeyleri ve hayatını kolaylaştıracak araçları çok görür. Maddi şeyleri kendine hak görmeyebilir, sevgi ve alakayı hak etmediğini düşünebilir, sevilmeye değer olmadığına yönelik inanç barındırabilir.
Depresyon, anksiyete, kişilik bozuklukları ve şizofreni gibi psikolojik sorunlarla birlikte değersizlik duyguları yoğun yaşanır. Bunun yanı sıra çocukluk travmaları, kişinin ilerleyen yaşantısında kalıcı izler bırakabilir. İhmal, istismar ve taciz gibi kötü davranışlar değersizlik duygularının oluşmasına neden olur.
Değersizlik ya da değersizlik duygusu, umutsuzluk ve önemsizlik gibi duygular içerir. Bu tür duygular, genellikle depresyonun yaygın bir belirtisidir. Bununla birlikte benlik saygısının azlığı, ihmal, taciz, travma veya kişinin benlik algısına tehdit oluşturan zor durumlar gibi faktörler nedeniyle de ortaya çıkabilir.
Sosyal baskınlık yönelimi yüksek olan bireyler; farklı gruplar ve grup üyelerinin sosyal statüleri arasındaki farklılıkları korumayı ve birçok durumda artırmayı arzularlar. Tipik olarak bu bireyler; baskın, hırslı, dirençli ve güç arayışındadırlar; aynı zamanda hiyerarşik grup yönelimlerini tercih ederler.
içten içe kendisinin diğerlerinden daha iyi,daha akıllı,daha üstün vs. olduğuna inanmak istediğinden ve bunu her fırsatta kendine kanıtlayabilmek için başkalarına sürekli eleştirel bir gözle bakarak kendini hep üst pozisyonda tutma çabasındaki insan modelidir. genellikle eleştiriye kapalı ve egosantriktirler.
Elektra kompleksi, Sigmund Freud'un bir görüşü olan Oedipus kompleksinin kız çocukları için geçerli olanıdır. 3-6 yaş arası (fallik dönem) çocuklarının babaya aşırı düşkün olmaları ve anneyi rakip olarak görmeleri olarak tanımlanmaktadır. Bu karmaşa, yaş ilerleyince anneyle özdeşleşme yoluyla çözümlenir.
Kız çocuklarının fallik dönemde babalarına karşı çekim duyup annelerine karşı düşmancıl tavırlar sergilediklerini iddia eden teoridir. Elektra kompleksi, kız çocuğun 3-6 yaşları arasında görülmektedir. Babayı kayırma, anneye karşı agresif ve düşmancıl tavırlar sergileme bu kompleksin temelini oluşturmaktadır.
Duyguları temel ve karmaşık olmak üzere iki gruba ayırmak mümkündür. Temel duygular korku, üzüntü, öfke, mutluluk iken; karmaşık duygular kişinin olaylara bakış açısıyla beraber değerlendirdiği düşüncelerin bileşiminden oluşan yetersizlik, hayal kırıklığı, küçümsenme gibi duygulardır.
Yani hem değişmekten, hem de yeni olandan kaygılanmak anlamına geliyor. Bir diğer neden, 'yapamazsam, yanlış yaparsam, benden beklenen başarıyı gösteremezsem. ' kaygısı. Evet yapamadığımız şeyler de olabilir, üstelik deneyimlerimizi yapamadığımız, başaramadığımız olaylardan kazanıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri