İnsanların benimsemiş oldukları iyi, hoş, güzel olan davranış biçimlerine ve huya güzel ahlak denilmektedir. Kişinin nefsine hakim olarak kibir, alay etmek, gıybet etmek, koğuculuk yapmak, riyakarlık, cimrilik, yalan söylemek gibi kötü huylardan kaçınması. Bunların aksine iyi olan huyları edinmesidir.
İnsanları aldatmamak, her işinde dürüst olmak, verdiği sözde durmak, emanete sahip çıkmak ve benzeri özellikler güzel ahlak sahibi bir Müslüman'da bulunan güzel huylardandır. Tevazu sahibidir; alçak gönüllüdür, insanlara karşı kibirli ve gururlu olmaz, büyüklenmez.
"Güzel ahlâk, Allahtan razı olmak demektir. Yani hayrı ve şerri Allahtan bilmek, nimetlere şükür, belâlara sabır etmektir". "Güzel ahlâk, haramlardan kaçıp helâli aramak, diğer insanlarla olduğu gibi aile fertleriyle de iyi geçinip onların geçimlerini sağlamaktır".
Güzel ahlâk, insanlara hürmet, hizmet ve merhamet etmektir. Güzel ahlâk, insanlara karşı edep, hayâ ve tevazu ile davranmaktır. Güzel ahlâk, nefse hâkim olup küfür, yalan, lânet okuma, alay etme, kibirlenme, koğuculuk yapma, gıybet etme, riya, cimrilik, kıskançlık suizan gibi kötü duygu ve davranışlardan sakınmaktır.
Hoşgörülü ve affedici olmak, alçak gönüllü olmak, gurur ve kibirden uzak durmak, kötülüğü iyilikle savmak, başkalarına iyilik etmek, Kimseyi hor ve hakir görmemek, doğru olmak, doğru söylemek, söz ve davranışlarında samimi olmak, yumuşak huylu ve güler yüzlü olmak, âdil davranmak, adam kayırmamak, rüşvetten, iltimastan ...
İlgili 30 soru bulundu
Kimseye küsmez, küskünleri barıştırır, suçluları affederdi. Büyüklere hürmet, küçüklere şefkat gösterir; yetimlere, dul kadınlara ve ihtiyacı olanlara acır, elinden gelen yardımı yapardı. Kadınların haklarına çok dikkat eder, komşu hukukunu gözetir, hayvan hakları hususunda titizlik gösterirdi.
İnsanların benimsemiş oldukları iyi, hoş, güzel olan davranış biçimlerine ve huya güzel ahlak denilmektedir. Kişinin nefsine hakim olarak kibir, alay etmek, gıybet etmek, koğuculuk yapmak, riyakarlık, cimrilik, yalan söylemek gibi kötü huylardan kaçınması. Bunların aksine iyi olan huyları edinmesidir.
İnsanın güzel, doğru ve iyi davranışlarda bulunması; çirkin, yanlış ve kötü olan davranışlardan uzak olmasıdır. 3- “Ahlâklı” kime denir? Olumlu anlamda güzel davranışlı ve iyi huylu kimselere denir.
Ahlak kuralları bireylerin davranışlarını düzenlemeyi amaçlayan, bunu yaparken de iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış davranışın ne olduğu sorusuna cevaplar veren kuralların tümüdür.
Ahlak, doğuştan ya da sonradan kazanıldığı güzel davranışlara denir. Ahlaklı insan toplum tarafından sevilir ve insanlarla anlaşması kolaylaşır.Ahlaklı insan cömert olur,herzaman doğru söyler,yardımsever olur, fedakar ve merhametli olur. Bu özelliklere sahip olan insan hem ahiret hayatı hem de dünya hayatı güzelleşir.
Kur'an ve Sünnet'e göre hakkında nas bulunan konularda yükümlülüğün ve dolayısıyla ahlâkın kaynağı dindir. "Allah ve Resulü bir şeye hükmedince, artık mümin erkek ve kadınlara işlerinde bir seçme hakkı kalmaz. Her kim Allah ve Resulü'ne isyan ederse apaçık bir sapıklığa düşmüş olur" (el-Ahzâb 33/36).
Ahlakın temeli fıtrattır, yaratılıştır, 'kalu bela'dır. İnsana yakışan, fıtratını korumak ve ona bağlı kalmak yani “sıddık” olmaktır. Ahlakın temeli insanın fıtratı üzere, yaratılışı üzere kısaca İslam üzere olmasıdır. Ahlak, insanın fıtratına titizlikle, coşkuyla ve büyük bir tutkuyla bağlı kalmasıdır.
İnsanın iyi veya kötü olarak vasıflandırılmasına yol açan mânevî nitelikleri, huyları ve bunların etkisiyle ortaya konan iradeli davranışlar bütünü; bunlarla ilgili ilim dalı. İnsanın iyilik yapmasını ve kötülükten uzak durmasını sağlayan ruhî yetenekler için kullanılan bir ahlâk terimi.
İslâm Dini kadar güzel ahlaka önem veren bir başka din veya düşünce sistemi göstermek mümkün değildir. Öyleki Peygamber Efendimiz “İslâm, güzel ahlâktır” buyurmuştur.
Dindar ya da inançlı olmayan insanların da ahlaki değerleri var. Demek ki ahlaklı bir insan olmak için din gerekmiyor.
Hz. Muhammed (S.) İslâm ahlâkının en büyük temsilcisidir; (2) ama O, hiç bir zaman, bu ahlâkin kaidelerini kendi kafasından ve rastgele koymadığı gibi, bütün insanlığı ilgilendiren yaşayış ve davranış ilkelerini ilâhî emre ve vahye dayandırmıştır.
Muhammed.
Hz Aişe ye peygamberimizin ahlakı sorulduğunda O: “Onun ahlakı Kur'an dır.”[12] cevabını vermiştir. Peygamberimiz Kur'an-ı Kerim'i insanlara açıklamakla kalmamış onu bizzat hayatına uygulamıştır. Bu açıdan Hz Muhammed, Kur'an'ın prototipidir, Kur'an'ı yaşayarak öğretmiştir.
geleneksel ahlak, • teolojik ahlak, • metafizik ahlak, • rasyonel ahlak, • pozitif ahlak, • deterministik ahlak, • fizyolojik ahlak, • sosyolojik ahlak, Page 6 İş Ahlakı Dergisi 114 • psikolojik ahlak olarak sınıflandırılır (Dranaz, 1972, s. 122–127; Güriz, 2007, s. 13–20; Hançerlioğlu, 1991).
Ahlak veya ahlaki davranış, bir kültür veya dinin kurallarını izleyen bir dizi olumlu karakter özelliğidir. Yüksek standartlarda düzgün davranış sergileyen bir insan ahlaki olarak kabul edilebilir. Kaba, uygunsuz veya dürüst olmayan biri ahlaksız olarak kabul edilebilir.
İslâm Ahlâkının Kaynağı Kur'an ve Sünnet'tir
Din dişi kaynaklar, farkli filozoflar tarafindan kabul edilen akil, toplum ve vicdandir1. İslâm'a göre ahlâkin kaynaği ise vahiy (ilâhî buyruklar, yani Kur'ân-i Kerim) ve O'nun beyani olan Sünnet'dir.
Ahlâk, huy veya karakter anlamına gelir. Dar anlamda ahlâk, neyin doğru veya neyin yanlış olduğu veya öyle sayılması gerektiği ile ilgilenir. Daha geniş tanımı ile ahlâk, kişilerin toplumsal yaşamda birbirleri ile olan ilişkilerini düzenleyen kurallar dizgesidir.
Toplumsal olarak evrimleşen bir yapı olmasına rağmen kişinin yaşadığı toplum ve maruz kaldığı çevresel koşullar kişinin ahlakını değiştirebildiği için kişiden kişiye bazı anlayışlar değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri