Ülkemizde genel olarak karasal iklimin hakim olduğu alanlarda ekimi yapılan şeker pancarları eylül ve ekim ayının sonlarına doğru hasat edilir.
Ülkemizde şeker pancarı hasadı genel olarak karasal iklimin hâkim olduğu bölgeler ile geçit bölgelerinde 15-20 Eylülde başlamaktadır. Vejetasyon periyodunun kısa olması, şeker pancarı hasadının erken ya da geç yapılması verimde düşüşlere sebep olabilmektedir.
Ekilişi nisan ve mayıs aylarında, hasadı ise ağustos ayında yapılan 90 ila 110 gün arasında yetişen bir üründür. Şeker pancarı gibi 45 santimetreye ekilip aynı ekipmanlar ile hasadı yapılmaktadır.
Hasat, makineyle ve elle yapılmaktadır. Ama hasat mutlaka toprak tavlı iken yapılmalıdır. Aksi durumda zayiat ve fireli pancar artacaktır. Hasat yaparken pancarın başı düzgün ve yerinden kesilmesine özen gösterilmelidir.
İlkbaharda bölgede etkili olan yağışlar sayesinde verimli bir sezon geçiren çiftçiler, tarlalarda tarım makineleriyle pancar sökümü yapıyor. Dönüm başına ortalama 4-5 ton, bazı bölgelerde ise 7-8 ton civarında ürün alan üreticiler, traktörlere yükledikleri pancarları Kars Şeker Fabrikası'na satıyor.
İlgili 34 soru bulundu
GELECEK SEZON 2023-2024 ÜRETİM YILI PANCAR AVANS FİYATI 1800 TL/TON. olarak belirlenmiştir.
Kirişçi açıklamasında, "Şeker pancarı üreticilerimize de yine bu anlayışla destek vermeye devam edeceğiz. 1 ton şeker pancarı baz Alım Fiyatı, 2021 yılı ürünü için bildiğiniz gibi 420 TL olarak belirlenmiştir.
Bitkinin suya hassas olduğu çimlenme döneminde hafif sulama yapılmalıdır. Yağışların yetersiz olduğu yerlerde, toprak nem düzeyinin %50'den az olmaması gerekir. Bu dönemde normal iklim şartlarında haftada 1 kez, kumlu topraklarda ise haftada 2-3 günde bir kez bitkinin hafif bir şekilde sulanması önerilir.
Pancar tohumları 10 ile 15 gün arasında çimlenmektedir. Pancar tohumları nemli toprakta daha hızlı olgunlaşmaktadır. Yağmurlu sulama sistemleri bulunan tarlalarda pancar tohumları daha hızlı bir şekilde büyümekte ve çimlenmektedir. 10-15 gün arasında çimlenen pancar tohumları eylül ve ekim aylarında hasat edilmektedir.
Dekardan 15-20 ton pancar verimi alınabilir.
Şeker pancarı tarımında nematot zararlısı nedeniyle üçlü veya dörtlü ekim nöbeti sistemi zorunlu olarak uygulanmaktadır. Böyle bir sistemde şeker pancarı hasadından sonra tarlayı değerlendirebilecek en uygun bitkiler olarak kışlık buğday ve arpa görülmektedir.
Kırmızı Pancar Hasadı (45 Günde) ve Tohumluk Üretimi.
Şeker pancarı, dörtlü münavebe sistemi nedeniyle dört yılda bir aynı tarlaya ekilir.
Aslında yetişkinler için bile pancarın kabuğunu sindirmek zordur. Uzmanlar 8. ayın bebekleri pancarla tanıştırmak için uygun olduğunu söylüyor.
Taban gübresi uygulamaları ile şeker pancarı üretimi gerçekleşmektedir; genellikle N P K içerikli taban gübrelemesinin yanı sıra Ca ve Mg yönünden zengin gübreler, verim ve kaliteye önemli etki etmektedir. Bitki gelişim dönemlerinde N içerikli gübreler ile desteklenerek yetiştiricilik tamamlanmaktadır.
Şeker pancarı için ekim işlemi toprak tavındayken yapılmalıdır. Eğer ekim vaktinde toprakta tav bulunmuyorsa, ekim işleminin hemen ardından yağmurlama sulama yöntemi ile intaş sulaması gerçekleştirilmelidir.
Şeker pancarı su gereksinimi yüksek bir bitki olup yalnızca yeterli yağış ve düzenli sulama şartların- da yüksek miktarda şeker üretir. Sulamaya bitkile- rin su gereksinmesine göre en erken pancarlar 8-10 yapraklı döneme gelince başlanır.
Şeker pancarına rahatlıkla organik gübre uygulanabilir. yanmış sığır gübresi, yanmış davar gübresi, kuru tavuk gübresi ve pancar yaprağı organik gübre olarak giderek daha fazla kullanılmaktadır. Temel besin maddeleri (K, P ve Mg) yanında iz elementleri de %100 olarak alınır.
Mart-Nisan ayı ekim- leri (yazlık ekim, yazlık pancar) sonbahar ekim- leri ise (kışlık ekim, kışlık pancar) olarak adlan- dırılmaktadır.
Ortam sıcaklığı: Pancar tam bir kış bitkisi olduğundan yüksek sıcaklıkları çok sevmez. Özellikle çimlenme döneminde yüksek sıcaklık pancarın gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir. Bu sebeple onu doğrudan şiddetli güneş ışığı alan alanlardan uzak tutmanızda fayda var.
Eldorado ve Coyote çeşitlerinde kaplı tohumlar, Stine ve Giraf çeşidinde ise kapsız tohumlar daha yüksek verime sahip olmuşlardır.
ANASAYFA > TARIM2023 > Pancar yerine ayçiçeği ve mısırı tercih ediyorlar! Aksaray'ın önemli tarım potansiyeli yörelerinden olan Eskil ilçesinde pancar yetiştiriciliğine olan ilgi azalıyor.
YARIN TÜM PANCAR ÜRETİCİLERİMİZİN HESAPLARINA YATACAK MİKTARLA BİRLİKTE TOPLAM 1 MİLYAR 637 MİLYON 351 LİRA ÖDEME YAPMIŞ OLACAĞIZ” DEDİ. Konya Şeker Pancar çiftçisine 15 Şubat'ta pancar paralarını ödeyecek. Konya Şeker 1 milyar 81 milyon 936 bin lirayı çiftçilerin hesaplarıyla buluşturarak bu yıl erken ödeme yapacak.
Şeker üretmede kullanılan pancarın içindeki şeker varlığına bağlı olarak yaklaşık 7-8 kg. pancardan 1 kg. beyaz kristal şeker elde edilir. Kristal Şekerin Raf Ömrü Ne Kadardır?
TMO Alım Primi desteği kapsamında 4 milyon 738 bin 211 TL, Sertifikalı Fidan Üretim desteği kapsamında 3 milyon 174 bin 722 TL, Olmak üzere toplam 54 milyon 722 bin 465 TL ödeme bugünden itibaren hesaplara yatırılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri