Oluşan köpüklü sütü bir bardağa boşaltın. Başka bir bardakta kahve ve yarım bardak suyu karıştırarak kahvenin iyice suyun içinde erimesini sağlayın. Bu işlemlerin ardından köpüklü sütün içine yavaşça kahveli karışımı katın. İsteğe göre kahvenizin üstüne karamel ya da çikolata sosu sıkarak süsleyebilirsiniz.
İyi bir Latte hazırlamanın ilk adımı iyi bir espresso shot almakla başlar. Double espresso ile hazırlayacağımız Latte için 18 gram kahve ile hazırlanan 60ml double espresso kullanıyoruz. Espressonun kremasının korunması için shot'ın 28 saniyede tamamlanması ve dolgun bir kremaya sahip olması oldukça önemli.
Kaynar sütün üzerine kahve eklenir ve karıştırılır. Son olarak cezvedeki süt köpüğü ilave edilir. Soğuk içimli latte için; Su kaynatılır ve içine kahve eklenerek karıştırılır. Süt ve şeker kaynatılmadan blenderdan geçirilir.
Kişi sayısına göre cezveye su ve kahve ekleyerek kısık ateşte ısıtın. Yaklaşık 30 sn – 1 dakika kadar karıştırarak su ile kahveyi homojen bir kıvama getirin. Daha sonra üzerine 1 tatlı kaşığı kadar süt tozu ekleyip karıştırarak suda eritin. Kahve kaynayıp taşmaya başladığında ocaktan alın ve fincan/fincanlara doldurun.
İlgili 34 soru bulundu
latte hafif bi içeçek olup içerisinde az süt süt kreması ve köpük bulunur cappuccino ise süt kreması daha yoğun olup üzerine sütün köpüğü konulup servis edilir resimde gördüğünüz sütün kendisi yada köpüğü diğil sütten yapılan süt kremasıdır.
Sütü yine köpürtmeli. Şu adımları takip ederek soğuk kahvenizi de kolayca yapabilirsiniz: Öncelikle kahvenizi demleyerek işe başlayın ve kahveyi demleyip bir köşede ılımaya bırakın. Ardından köpürttüğünüz sütü yavaşça, önce süt sonra süt köpüğü bardağa dolacak şekilde kahvenin üzerine ilave edin.
Pınar Latte Art Barista Süt, içerdiği doğru yağ ve protein oranı ile üst düzey lezzet ve kusursuz kremsi köpük oluşturmak için mükemmel seviyede dengelenmiştir. Bu sayede buhar ile ısıtıldığında ya da bir french press yardımı ile köpürtüldüğünde krema kıvamında benzersiz bir köpük elde edilir.
Sütlü kahve sevenlerin favorisi olan latte, normalde sıcak tüketilmesine rağmen soğuk haliyle de oldukça lezzetli olan bir soğuk kahve çeşidi… Orijinalinde espresso ile yapılan bu kahveyi, moka pot kahvesi kullanarak da yapabilirsiniz.
Latte, espresso bazlı bir kahve olup espressonun az miktarda kullanılması ve yoğun olarak süt kreması elde edilmesinden yapılmaktadır. Temelde latte yapım aşaması; öncelikli olarak yüksek basınca sahip kahve makinesinden espresso kahve yapılır.
Sütün doğru hazırlanması: Latte art yapımı için hazırlanan sütün capuccinodaki gibi köpük kaplı olması art yapımını engelliyor. Dolayısıyla mikro taneciklerden oluşan, baloncuk içermeyen ve çok katı olmayan bir süt elde etmeliyiz.
Kişiden kişiye göre de farklı kahve sertliği tercih edilebilir. Espresso kahvesi sert gelen fakat latte kahve yumuşak gelen kişiler için Cappuccino kahvesi tam karardır. Cappuccino kahvesi espresso kahvesine göre son derece yumuşak bir seçim olmak ile beraber latte kahve çeşidine nazaran serttir.
-Flat White, latteye göre daha sert bir kahvedir. Espresso oranı daha yüksektir. -Latte daha fazla süt içerir.
Cappuccino, Caffe Latte'den hacmi ve sunuşu ile ayrılır. Latte, büyük bardaklar ile 250-300 ml ile servis edilirken, Cappuccino kulplu fincanlarda 150-200 ml arasında servis edilir. Cappuccino'nun süt tabakası daha kıvamlı daha köpüklü iken lattede daha ince bir köpük vardır.
Bir French Press'iniz varsa evde süt köpürtmenin en basit yoluna sahipsiniz demektir. Biraz kol kasına ihtiyacınız olsa da French Press'e 1/3 oranında süt koyduktan sonra pistonu hızlıca yukarı aşağı hareket ettirirseniz sütün köpürdüğünü göreceksiniz.
Espressonun doğru hazırlanması: Süt kremasının yüzeyde tutunabilmesi için espressonun yoğun olması gerekiyor. Yapım aşamasında kahve tanecikleri doğru sıkıştırılamamışsa espresso daha akışkan ve seyrek olacaktır. Bunun sonucunda eklenen süt doğrudan kahveye karışır ve art yapalimemiz mümkün olmaz.
Tam yağlı süt, Latte Art için çok iyi bir kıvamda olan kremamsı bir köpük verir. Homojenleştirilmiş süt son derece stabil bir köpük verir. Hepsi için geçerli olan: Süt 70°C'nin üzerinde, soya sütü ise 45°C'nin üzerinde ısıtılmamalıdır.
Barista olmak için resmi bir eğitim şartı aranmamaktadır. Baristalık eğitimi veren kurumlardan eğitim alarak ya da profesyonel barista sertifika programlarına katılarak barista olunabilmektedir.
Espressonun geleneksel içimi elbette sütsüz, şekersiz safi kahve şeklindedir. Espressosun kadifemsi yapısı, kreması ve muhteşem lezzetinin alınması için taze kahve çekirdeklerinin öğütülmesi ile hazırlanmış espresso yeterlidir. Ancak elbette espresso sütle de içilebilir.
İlk olarak süt köpürtücünün içine kabın 1/3 veya 2/3'ünü dolduracak şekilde soğuk süt eklenir. Süt ocak yardımıyla veya mikrodalga ie yaklaşık 70 dereceye kadar ısıtılır. 70 derece sıcaklığa ulaşan süt ocaktan veya mikrodalgadan alınır ve süt köpürtücüye dökülür.
Kahveyi (ve eklediyseniz şekeri) su ile iyice ıslanacak ve çözünecek şekilde karıştırın. Cezveyi kısık ateşte üzerinde köpük oluşuncaya kadar kaynama derecesine yaklaşmasını gözleyin. Kaynamaya başlamadan önce kısık ateşten alarak üst tabakada kabaran kahve köpüğünü fincanlara eşit miktarda pay edin.
Latte: 240-600ml double shot ya da daha fazla (60ml) espresso üzerine 1:3-1:9 oranlarında süt eklenerek yapılır.
Evde bir french pressiniz varsa, süt köpürtme işlemini basit bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için, presse 1/3 oranında süt koyun. Pistonu hızlıca yukarı aşağı hareket ettirerek sütün köpürmesini sağlayabilirsiniz. Daha kaliteli süt köpüğü için, yüksek yağlı barista sütü veya tam yağlı süt kullanın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri