Dünyada marmelat yapımı için en uygun kabul edilen meyve ise acı, çukurlu Sevilla portakalları… Bu portakallar aslında yalnızca kışın sonundan, ilkbaharın başına dek bulunabiliyor ancak Sevilla portakalının posasını yıl boyunca bulmak mümkün.
Bunlar ayva, çilek, erik, incir, vişne ve kayısı şeklindedir. Standart satışlar sırasında da çoğunluk olarak bu tarz meyveler tercih edilir.
Yaygın olarak yapılan marmelat türlerini şu şekilde sıralayabiliriz: çilek marmelatı, kayısı marmelatı, erik marmelatı, kızılcık marmelatı, incir marmelatı, kuşburnu marmelatı, ayva marmelatı… Marmelat yapmak için en önemli olan şey sizin hangi meyveyi sevdiğinizdir.
Meyveler ezim olmayacak kadar yumuşak kıvamlı olsun. Marmelat Yaparken Kavanozu Uygun Seviyeye Kadar Doldurun: Kaynatılan marmelat 1.5 santim boşluk kalacak kadar doldurulmalı. Aşırı boşluk, kavanozda daha fazla havaya neden olur.
Marmelat Uzun Süreli Nasıl Saklanır - Marmeladı dolabınızın en alt rafında düz olarak saklayın. Bu alan dolabın en soğuk kısmıdır. Güneş gören yerlerde bozulma olabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Sulu meyvelerle reçel ya da marmelat yaptığınızda az miktarda su ilavesi yeterlidir. Az sulu meyveler için 2-3 bardak kadar su ekleyebilirsiniz. Reçele ya da marmelata, yarım tatlı kaşığı kadar tereyağı eklemeniz hem reçelin köpürüp taşmasını önler hem de daha parlak bir görüntü kazanmasına yardımcı olur.
Marmelattan bir miktar tabağa konur ve soğuması beklenir. Tabak sağa sola yatırıldığında akmıyorsa marmelat olmuş demektir. Aynı işlem kaşıkla da yapılabilir. Marmelat parçalar halinde kaşıktan akıyorsa pişmiştir.
Marmelat bozulur mu sorusu, marmelat severler tarafından oldukça sık araştırılan konu başlıklarından bir diğeridir. Bununla birlikte hali hazırda tükettiğiniz marmelat kavanozunuzu 2 sene muhafaza etmeniz gerekmeyeceği için yalnızca güneş görmeyen bir yerde saklamanız yeterli olacaktır.
Marmelatlara da reçel gibi ateşten indirmeden önce limon ya da limon tuzu eklemek gerekir. Marmelattan bir parçayı tabağa koyup soğuttuğunuzda tabak sağa sola sallandığında akmıyorsa kıvamını bulmuş demektir. Ayrıca bir kaşığa marmelat alıp soğuttuğunuzda kaşıktan parçalar halinde akmıyorsa kıvamı uygundur diyebiliriz.
Ya da reçele biraz daha su katılıp kaynatmaya bırakmak da şeker miktarını dengeli bir seviyeye getirecek ve tadını normalleştirecektir. Bir diğer yöntem ise limon kabuklarını reçelin içine atıp kaynamaya bırakmak olacaktır.
Marmelat olarak hazırlandığından dolayı içeriğindeki şeker, vücut için aşırı tüketiminde çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Bununla birlikte özel rahatsızlıkları bulunan kişilerin de olası etkilerine karşı doktor kontrolü ile birlikte tüketmesi önerilir.
Kayısı marmelatı yapmak için öncelikle kayısılar yıkanıp ortadan ikiye kesilir ve çekirdekleri çıkarılır. Tencereye alınır. Biraz kaynamaya başlayınca toz şeker üzerine dökülüp kayısılar yumuşayıncaya kadar pişirilir ve blenderdan geçirilir. En son limon suyu sıkılır ve 5 dk. daha kaynatılıp altı kapatılır.
Erikler yıkanır, çekirdekleri çıkarılır ve dörde bölerek doğranır. Üzerine şeker eklenip geceden sabaha bekletilir. Biz çok şekerli sevmiyoruz bu ölçülere göre daha fazla veya az şeker kullanabilirsiniz zevkinize göre. Suyunu salan erikler ocağa konarak pişirilir, yumuşayınca blender ile ezilir.
Güneşte kurutarak meyvenin o güzel rengini bozmadan siz de nefis marmelatlar yapabilirsiniz.
Tüm faydalı özelliklerinden yararlanmak ve her mevsimde tüketebilmek için sıklıkla kullanılan yöntemlerden biri olan marmelat yapımında şeftali genellikle kabuksuz kullanılsa da kabuklu şeftali marmelatı da yapılabilir.
Üzümleri saplarından ayırıp yıkayalım. İyice süzüldükten sonra kat kat bir üzüm bir şeker tencereye koyalım. 1 saat bekletelim. Ocağa alıp karıştırarak şekeri eriyene kadar kaynatalım. Kaynayınca altını kısıp arada karıştırarak yarım saat pişirelim.
Reçele limon suyu ya da tuzu katmıyorsunuz
Bu da kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemek. Bunu yaptığınız takdirde reçeli şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edebileceksiniz.
Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin. Oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda, güneş ışıklarını doğrudan almayacak bir şekilde bekletmenizi öneririz.
Ama mutlaka ters bir şekilde çevirip bekletmenizi öneririz. Çünkü o şekilde içindeki hava kabarcıkların oluşmasını engellemiş ve daha uzun süre dayanmalarını da sağlamış olacağız.
Kırmızı Erik Marmalatı Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle erikleri yıkayıp 1 su bardağı suda rengi kırmızı ya dönünceye kadar kaynatın. Sonra bir süzgeç yardımı ile süzün ve erikleri ezip içine çekirdeği hariç tencereye koyup kısık ateşte kaynat 2 yemek kaşığı buğday nişastasını atıp ve karıştırın.
Şekersiz Reçel Bozulur mu? Yeterince kaynamayan ya da doğru hazırlanmayan reçel, tıpkı şekerli reçel gibi bozulur Reçeli cam kavanozlarda, açık, serin ve güneş ışığından koruyarak muhafaza etmelisiniz. Aksi halde bozulacaktır. Şekersiz reçelin en büyük özelliği şekerlenme yaşamamanızdır.
İçeriğindeki yoğun C ve A vitaminleri ile kuşburnu marmelatı, bağışıklık sisteminizin güçsüz olduğu durumlarda sizi olası kış hastalıklarına karşı koruyabileceği gibi, enerji kaynağı olarak gün içinde zindelik kazandıracaktır. Kuşburnu marmelatı tüketerek metabolizmanızı hızlandırabileceğinizi biliyor muydunuz? Evet!
Çok tatlı meyveler için, 1 kg meyveye 1 kg şeker, daha az tatlı meyvelerin 1 kg'sine 1.5 kg şeker ve ekşi meyvelerin 1 kg'sine 2 kg şeker ölçüsü uygundur.
Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak, porselen ya da cam bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri