Muz ağacından harika bir ev bitkisi olur! Yine de, evde yetiştirilen bir muz ağacının meyve vermesini beklemek hata olabilir. Bu bitkinin meyve üretebilmek için açık havada, tropikal şartlar altında büyümesi gerekir.
Muz Yetiştirmek İçin Gerekli Malzemeler
Tropikal toprakların asil meyvesi muz, evde saksıda yetiştirildiğinde cüce muz meyvesi verecektir.
Saksıda yetiştirilmeye uygun olan muz çeşitleri, cüce muz olarak adlandırılan küçük muzlardır. Dwarf red, dwarf lady finger, dwarf Cavendish, dwarf Jamaican, dwarf Brazilian, Williams hybrid, gran nain, Rajapuri, gibi cüce muz türleri evde yetiştirilmeye uygun olan türlerdir.
Muz ağacı yetiştirmek sabır ister. Muzu saksıya etmişseniz saksıyı rüzgardan korumanız gerekir. Muz Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Muz fidanı, doğru iklim şartlarında özel bakım yapıldığı zaman 5 yıl içinde meyve vermeye başlar.
Muz ağacı hem saksıya hem de bahçeye ekilen ağaç türleri içerisinde gelir. Özellikle eğer saksıya ekilmiş ise mutlaka rüzgardan korumak gerekir. Aynı zamanda fidanı yetişirken toprağına sürekli olarak nemli olması çok önemlidir. Düzenli olarak haftada 2 veya 3 kez sulanması gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
Muz Ağaçlarınız Meyve vermiyorsa, sorunun kaynakları başlıca şunlar olabilir ; Çiçekler, tomurcuklar meyveye yatmadağı için olabilir. Meyve tutumu yeterli olmayabilir. Doğal şartlardan kaynaklı sorunlardan olabilir.
Nemi seven bu bitki düzenli verilen suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle özellikle saksıda yetiştirilen muz ağaçlarının akşam saatlerinde sulanması ve toprağın sürekli nemli kalması sağlanmalıdır. Çok sıcak havalarda günde iki kere bile sulama gerekebilir. Kış aylarında ise sulamanın oldukça azaltılması gerekir.
Muz tohumunun ekimi oldukça kolaydır. Uygun bir saksıya toprak doldurulması ve daha sonra bu toprağın nemlendirilmesi gerekir. Toprağın arasında muz tohumlarının ekilmesi ve daha sonra da tohumun üzerinin kapatılması gerekir.
"Muz ağacının ömrü 10 yıl. İlk dikimden 13 ay sonra ilk hasat yapılabiliyor. Bu ilk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılabiliyor.
Muz yetiştiriciliği, metal ve ahşap olmak üzere iki tür sera barınağı altında yapılmaktadır. Muz ekimi için yer seçerken don ve rüzgârlı alanlardan kaçınılmalı, sulama suyu mevcut ve kaliteli olmalıdır.
Muz Kaç Derece Soğuğa Dayanıklıdır? Güneşi ve nemi çok fazla seven muz ağacı soğuklara ve donlara dayanıklı Japon muzu (Musa basjoo) -20C kadar olan kış soğuklarına dayanıklıdır fakat sadece toprak altı bölümü dayanabilir. Diğer türlerinin ise -2C derecede yaprakları ölmeye başlar.
Bununla birlikte, evde ev bitkisi olarak bir muz bitkisi yetiştirmek mümkündür . Bu amaç için en çok 2 m boyunda bir cüce muz ağacı uygundur . Uygun şekilde bakılan bir bitki, 4-5 yıllık ekimden sonra çiçeklenme oluşturduğunda büyük neşe getirebilir. Oluşumu birkaç ay sürer ve sonra meyveler oluşur - muzlar.
Muz tropik meyve iklimine ait bir meyvedir. Ömrü 10 yıl olup ilk dikilen fidandan yaklaşık 13 ay sonra hasat alınıp ilk dikilen ağacın yanından yeni bir ağaç çıkar ve eski ağaç kesilerek yeni ağaçtan her 8 ayda bir hasat yapılır.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Muz üretimin 204.000 tonu ülkemizden karşılanmaktadır. Muz ağacının ömrü 10 yıl olup ilk dikiminden 8-13 ay sonra ilk hasat yapılmaktadır.
Muz Tohumu Nedir? Muz tohumu muz bitkisinin dişi organlarında bulunan ve yeni bir muz bitkisinin meydana gelmesini sağlayan tanelere verilen isimdir. Muz Tohumu Nasıl Olur? Muz tohumu muzun içerisinde bulunan çekirdek gibi gözüken yapılardır.
Meyveleri olgunlaşmadan hasadı yapılan muz ağacı da birçok meyve ağacı gibi çiçek açar. Fakat muz ağacında 3 çeşit çiçek vardır. Meyve vereceği zaman yalancı gövdeden salkım şeklinde çiçek sapı ve tomurcuk çıkar. Meyveyi oluşturacak çiçekler brakte yapraklarının altındadır.
Muz tropikal bir ortam hissi vermesi, oldukça hızlı büyümesi ve birçok çeşidinin bakıma fazla ihtiyacı olmaması sebebi ile mükemmel ev bitkileri haline gelmeye başlamıştır. Özellikle cüce çeşitleri 4 metreye kadar büyüyebilir.
1— Kışın -3C derece ve daha fazla soğuk eğer bir gün gibi kesintisiz sürerse muzun toprak üstü kısımları tamamen donarak ölür.
Muz, sıcak, nemli ve ılıman iklimi seven bir meyvedir. Ayrıca tropikal iklimlerde de yetiştirilebilir. Muz yetiştiriciliğinde hava sıcaklığının 25-27 arası olması gerekir. Ayrıca nem miktarının da %60'ın altına inmemesi gerekir.
Muzun meyvesi örtü altında yaklaşık 3.5- 4 ay arasında hasat edilir. Hasat dönemi ekim ve mart sonu arası yoğunluk kazanır. Meyve Renkleri: Olgunlaşma öncesi kabuk yeşil renkte olup olgunlaştıkça san rengi alır.
Plastik torbalar nemli olduğu için muzun daha çabuk çürümesine yol açar. Muzlar hemen tüketilmeyecekse kağıt poşete veya normal bir şekilde buzdolabının kapaklı bölmelerine konulabilir. Böylece saklama süresi artacaktır. Eğer muzların içinde çürüyenler varsa, bunu diğerlerinden ayırmanız gerekir.
Muz mevsimlik bir araçtır. Her yıl muz ağacı dibinden gelen fidan ile yenileni. Yani bir yılda ağaç olur muz verir ve kurur.
Muz ağacı, özellikle kış aylarında, soğuk ya da çok rüzgarlı havalarda yaprak dökebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri