1) Keçiboynuzu Pekmezi
Keçiboynuzu pekmezi içerisinde bulundurduğu demir, mineral ve vitaminlerin etkisiyle en hızlı kan yapan yiyeceklerin arasındadır.
Keçiboynuzu pekmezi içerisinde bulundurduğu demir, mineral ve vitaminlerin etkisiyle en hızlı kan yapan yiyeceklerin arasındadır. Kahvaltı rutininize ekleyeceğiniz birkaç kaşık keçiboynuzu pekmezi hem vücudunuzdaki kan oranını arttıracak hem de sağlığınıza katkıda bulunacaktır.
Kansızlığa iyi gelen sebze ve meyveler nelerdir? Demir Açısından Zengin Besinler Kırmızı et, karaciğer, dalak, tahin, pekmez, pazı ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, kuru üzüm, kuru kayısı, balık, tavuk, elma, portakal, yumurta, kuru baklagiller kansızlığa iyi gelen besinlerden oluşmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Kafeinli içecekler, süt ve kepek demir emilimini azalttığı için sık tüketilmemelidir. Ayrıca B12 vitamini alımı da demir eksikliğinde oldukça önemlidir. Çünkü B12 kırmızı kan hücrelerinin kemik iliğinde üretilmesini sağlar ve kansızlığa yol açabilir.
Kansızlık sorunun geçmesi için kansızlığa iyi gelen besinlerden olan bol miktarda düzenli bir şekilde hayvansal gıdalar; Karaciğer, kırmızı et, balık gibi hayvansal besinleri düzenli olarak tüketiniz. İçeriğinde bol miktarda C vitamini yüksek olan meyve ve taze sıkılmış meyve sularını içecek olarak tercih ediniz.
"Nasıl olsa demir ilacı kullanıyorum!" deyip geçmeyin. Pek çok kişi bu ilaçları doğru kullanmıyor ve kansızlık sorununda hedeflediği sonuca ulaşamıyor. Tedaviye kan değerleri normala döndükten sonra en az 4-6 ay devam edilmesi ve ilaçların yemeklerden 1 saat önce alınması ise dikkat edilecekler arasında bulunuyor.
Çay içmek kansızlık yapar diyebilmek zor. Ancak çok aşırı içme durumlarında görülebilir. Çay, kahve, çeşitli içeceklerin içindeki tanin adı verilen maddeler nonhem demir emilimini inhibe etmektedir. Bu durum vücuda girecek demir miktarını %80lere varan oranda azaltmaktadır.
Limon, portakal, mandalina, greyfurt... Her biri antiinflamatuar etkiye sahiptir. Vücudu alkalize eden turunçgiller, toksinlerin atılmasına yardımcı olarak kan dolaşımını hızlandırır.
Vücut, saniyede yaklaşık 2 milyon kırmızı kan hücresi üretir ancak bu, yüksek rakımlarda ve düşük oksijen durumları gibi stres zamanlarında büyük ölçüde artar. Ortalama olarak, erkekler mikrolitre başına 4.7 ila 6.1 milyon hücreye ve kadınlar mikrolitre başına 4.2 ila 5.4 milyon hücreye sahiptir.
Yani kanın vücuttaki ortalama hızı saniyede 28 santimetre civarında. Bu da bir haftada 17 bin kilometre yol aldığı anlamına geliyor.
Yapılan kan testlerinde, alyuvar da denilen kırmızı kan hücrelerinin normal değerlerin üstünde saptanmasına kan fazlalığı (polistemi) denir. Bu değerlerin kadınlar için Hemoglobin >16 g/dl veya Hemotokrit >48 % olması, erkekler için Hemoglobin >16,5 g/dl veya Hemotokrit >%48,5 olmasıdır.
Genellikle vejetaryenlerde görülmese de kansızlık sıkıntısı olan bireylerde sıklıkla kilo sıkıntısı da görülmektedir. Anemi olan kişilerde havadan alınan oksijen verimli kullanılmadığı için diyet yapılsa bile yağ yakımında zorluklar meydana gelmektedir.
Kansızlık tedavi edilmezse vücut, “hipoksi” denilen oksijen yetersizliği sorununu yaşar ve dokulara gitmesi gereken oksijen gidemediği için bütün organlar zorlanmaya başlar. Demir eksikliğine bağlı anemi uzun sürdüğünde, zorlanmaya bağlı olarak kalp büyür ve kalp yetmezliği oluşabilir.
Kendisini anemi yüzünden enerjisiz hisseden pek çok kişi kansızlık uyku yapar mı diye sorgular. Kesinlikle bu doğru bir yaklaşımdır. Çünkü kansızlık kişinin kendisini halsiz ve güçsüz hissetmesine neden olarak uykulu bir hale yol açar. Bu durum da uzun vadede uyku sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Kırmızı eti fazla yemenin en bilinen sebebi demir eksikliğidir. Kırmızı et aynı zamanda esansiyel bir vitamin olan b12'nin kaynağıdır. Yemediğiniz halde canınız kırmızı et tüketmek istiyorsa demir ve b12 suplementleri kullanılabilir.
Vücudumuzdaki demir depolarını artıracak ve kansızlığı önleyecek besinlerin başında; kırmızı et, karaciğer, balık, yumurta, hindi ve tavuk gibi kümes hayvanları, pekmez, kuru üzüm/kayısı/erik gibi kuru meyveler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, badem gibi yağlı tohumlar demirin iyi kaynaklarıdır.
Limonlu çay kansızlık yapar mı sorusunu birçok kişi araştırmaktadır. Limonlu çay kansızlık yapmaz.
En zengin demir kaynağı kırmızı et ve kuru baklagillerdir. Ayrıca yumurta, pekmez, kuru üzüm gibi meyvelerde ve yeşil yapraklı sebzelerde demir bol bulunur. Çay, kahve, süt ve yoğurt demir emilimini azaltır. C vitamini demir kullanımını artırır.
Korukoğlu, aneminin psikolojik etkilerini ise, "Kendinizi sürekli yorgun hissedersiniz, çarpıntı ve sol kola vuran ağrı yapar, uykuya düşkünlüğünüz artar, öğrencilerin ders başarısı düşer, iş verimliliğiniz düşer, sosyal ilişkileriniz bozulur" şeklinde tarif etti.
12.Demir eksikliği ileri boyutta olan kişiler; süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanında değil, ara öğünlerde tüketmelidir. Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır.
Demir eksikliğine bağlı olarak görülen kansızlığa demir eksikliği anemisi denilir. Demir eksikliği anemisi ve demir eksikliği, çoğunlukla aşırı inek sütü tüketimiyle ilişkilendirilir.
Peki, kansızlığa iyi gelen besinler hangileridir? Karaciğer, sığır eti, süt, yumurta, peynir ve balık; B12 vitamini açısından çok zengindir. Bu besinler içinde karaciğer ise tam bir demir ve B12 deposudur. Yumurta sarısındaki demir miktarı etteki demire benzer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri