İntansif Tarım Nedir? İntansif tarım modern tarımın tüm yöntemlerinin kullanıldığı tarım türüdür. Toprağın durumuna bağlı olarak birim alandan çok fazla ürün miktarı alınmasını ve hayvanlardan çok fazla et ve süt miktarının elde edilmesini sağlamaktadır.
"Yoğun tarım" olarak da bilinen intansif tarım, topraktan yüksek verim elde etmek amacıyla çeşitli yöntemlerin uygulandığı bir tarım metodudur. İntansif tarımda; modern, bilimsel ve teknolojik yöntemler kullanılmaktadır. Az gider ve az emekle yapılan ekstansif tarımın tam tersidir.
Yoğun tarım ya da intansif tarım, en yüksek verimin alınabileceği şekilde uygulanan tarım metodudur. Modern tarım sistem ve teknikleri kullanılır. Teknik ve bilimsel tüm önlemler alınır. Tarımın eski tekniklerle, yapıldığı ekstansif (yaygın) tarımın tersidir.
Ekstansif tarım kısaca modern tarım yöntemleri kullanılmadan, ilkel yöntemler eşliğinde gerçekleştirilen tarım yöntemidir. Bu tarım türü için genelde geleneksel yöntemler kullanılır ve buna bağlı olarak tarım yapılır.
İntansif (Modern-Yoğun) Tarım Metodu: Nüfusa göre ekili dikili alanların sınırlı olduğu ülkelerde uygulanır. Birim alandan alınan verim çok yüksektir. Ör. Hollanda, Danimarka, Japonya, İsveç ve İsrail gibi ülkelerde bu tür tarım metodu uygulanmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
İntansif tarım modern tarımın tüm yöntemlerinin kullanıldığı tarım türüdür. Toprağın durumuna bağlı olarak birim alandan çok fazla ürün miktarı alınmasını ve hayvanlardan çok fazla et ve süt miktarının elde edilmesini sağlamaktadır. Dolayısıyla ekstansif tarıma göre çok daha verimli bir metot olarak karşımıza çıkar.
Çin, Amerika, Brezilya, Hindistan, Rusya, Fransa, Meksika, Japonya, Almanya ve Türkiye'nin yanı sıra, Hollanda, Ukrayna, Kanada, Avusturya ve Arjantin de tarımda başarılı ülkeler arasında sayılıyor.
entansif üretim ne demek? Her birim üretim aracında mümkün olan bir düzeyde en fazla verimi alma. Hayvan yetiştiriciliğinde hayvandan bilim ve tekniğin tüm olanaklarını kullanarak en yüksek düzeyde verim elde etme. Intensive production.
Dikey tarım ürünleri dikey yığılı katmanlarda ürün yetiştirme uygulamasıdır. Hidroponik, aquaponik ve aeroponik gibi topraksız tarım tekniklerini ve bitki yetiştirmeyi en uygun yapmayı hedefleyen kontrollu-ortam tarımını birleştirir.
Konvansiyonel tarım, veya alışılmış tarımsal uygulamalar, Günümüzde yaygın olarak uygulanan tarımsal sistemdir. Genetik olarak değiştirilmiş yüksek verimli bitki çeşitlerinin tek ürünlü tarımı, tarımsal kimyasal maddelerin yoğun bir şekilde kullanılması ile sürdürülmektedir.
İntansif Tarım (yoğun tarım, ince tarım, sulu tarım): Ekilen, dikilen topraktan en çok en geniş ölçüde ürün alınan tarım.
Ekstansif Yetiştiricilik; Plankton, detritus, bentos ve sürüklenen besinler gibi doğal ortamda bulunabilen besinlere dayalı, tamamlayıcı yemleme uygulaması bir yetiştirme sistemidir.
Engebeli, kırsal bölgelerde ve daha çok küçük işletmelerde ekstansif tarım uygulamaları yapılmaktadır. Ekstansif tarım uygulamalarına ülkemizde ise daha çok; Karadeniz, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde rastlanılmaktadır. Ekonomik olarak düşünüldüğünde giderler düşük miktardadır.
Nadas; geniş anlamıyla arazinin bir yıl veya yılı aşkın bir süre boş bırakılma- sıyla bir sonraki yıl ekilecek bitki için toprağın su ve bitki besin elementlerince güçlendirilmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Ülkemizde nadas akabinde yetiştiri- lecek ürünler çoğunlukla tahıl çeşitlerinden biri olmaktadır.
Nadasa ne demek kısaca açıklayacak olursak, toprağın işlenip bir yıl boş bırakılmasıdır. Ekim nöbeti olarak da bilinen Nöbetleşe ekim ise tarla boş bırakılmaz bir yıl bir ürün ertesi yıl tamamlayıcı başka bir ürün yetiştirilir.
Yeryüzü “Kurak", “Yarı kurak”, “Nemli” ve “Çok nemli" gibi iklim bölgelerine ayrılmaktadır. Bu iklim bölgelerinin özelliklerine göre uygulanan tarla tarım sistemleri; “Kuru tarım sistemi ”, "Sulu tarım sistemi ” ve "Nemli tarım sistemi ” olarak sıralanmaktadır.
Topraksız tarım yöntemleri yatay ve dikey olarak uygulanabiliyor. Üretim üzerindeki kontrolün büyük bir kısmı çiftçiye geçiyor bu yöntemle. Emek ve zamandan tasarruf ederek daha yüksek verim elde ediliyor.
Aeroponik sistem
Havayla üretim tekniğidir. Bu sistemde ekinler askıda yer alır ve bu sayede oksijenle buluşması daha da kolaylaşır. Bitkilerin besin ve su ihtiyacı püskürtme yöntemiyle karşılanır. Yatay ya da dik şekilde uygulanan tarım modelinin maliyetleri oldukça düşük olmasından dolayı çok tercih edilmektedir.
Türk tarımının temel fiili olan tarı- fiili, özellikle XI. yüzyıldan sonra yerini ek- fiiline bırakmıştır. Aynı şekilde bu fiilden türetilmiş bulunan tarıγçı “ekinci, tarımcı, çiftçi” adı da yerini ekinçi adına bırakmıştır.
Yarı Ekstansif Besi
Genç sığırları ilk bir yıl kadar mera şartlarında tutmak ondan sonra yoğun besiye alarak kesim olgunluğuna getirmek şeklinde tanımlanabilir.
1- Enterkültür:
Bir tarlaya değişik zamanlarda ekilse de iki ya da daha fazla çeşit ürünün birlikte yetiştirilmesidir.
Yarı entansif yetiştiricilik, doğal besinlere ilaveten yerel olarak bulunabilen ve yaklaşık %10 protein içeren tarım işletmeleri yan ürünleri ile beslenme yapılan yetiştiriciliktir.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Gelelim şu kendi kendine yeten 7 ülke konusuna. “Kişi başına düşen günlük kalori arzı” diye bir ilginç istatistik var ve ülkemiz gerçekten de ilk 7'de! (5. Sıradayız) Diğerlerini de sayayım: Avusturya, ABD, Belçika, Kuveyt, Yunanistan ve İrlanda.
Türkiye'nin en fazla tarım alanına sahip ili olan Konya, "tahıl ambarı" olarak biliniyor. Konya, buğday üretimindeki birinciliğinin yanı sıra şeker pancarı ve kuru fasulye üretiminde de önde gelen iller arasında yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri