½ bebek kavanozu (yarım çay bardağı) meyve püresi bebeğiniz için iyi bir ara öğün olabilir. Meyveler hem vitamin yönünden zengindir hem de sindirimleri kolaydır. Bebeğinizin henüz çiğneme ve ısırma yetenekleri gelişemediği için bu meyveleri püre şeklinde tüketebilmeleri önemli.
6 aylık bir bebek 2 ya da 3 ara öğün ile beslenir. 6.ayında mide kapasitesi 180 ml olan bebeğiniz, ek gıdaları küçük miktarlarda tüketebilir. 1 çay kaşığı ölçüsünde tek bir ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. 3 gün kuralına uyarak, aynı gıdayı 3 gün boyunca aynı miktarda vermelisiniz.
1) 6. Aydan İtibaren Tüketilebilen Meyveler Nelerdir? Kaşık mamasına ve ek gıda takviyelerine başlangıç yapılan 6. aydan itibaren meyve tüketimine başlanabilir. Elma, muz, armut, şeftali ve kayısı gibi meyveler, ezilmeye veya rendelenmeye uygun oldukları için birinci aşama döneminde tercih edilmeye son derece uygundur.
Bebekler, anne sütünün yeterli olması durumunda ilk 6 aya kadar başka hiçbir gıdaya gerek duymadan beslenebilirler. Ancak 6 ayın bitmesiyle birlikte, yavaş yavaş mevsimine göre doğal yetiştirilen meyve ve sebzelerin püreleri hazırlanarak günde 1 öğün şeklinde bebeklere verilebilir.
Yenidoğan bebeğin 6 aya kadar sadece anne sütü alması gerekmektedir ve tamamlayıcı beslenmeye 6. ay itibariyle geçilebilir. Meyveler bebeklere 6. ayından sonra meyve suyu, sonrasında meyve püresi şeklinde verilmelidir.
İlgili 22 soru bulundu
½ küçük kase kadar meyve püresi; elma, armut, şeftali, kayısı, havuç, erik, muz, mandalina gibi meyveleri cam rendede rendeleyip verebilirsiniz. ½ meyveli kavanoz püresi ya da 50 ml kadar taze sıkılmış meyve suyu da verebilirsiniz.
Ek Gıdalarda Meye Suları ve Püresi
Takiben 1 adet meyve miktarına kadar çıkılır. Eğer bebek bir süre püre yemeyi beceremezse kısa süreli olarak ilk beslenmelerde meyvelerin suyu da denenebilir. Meyve suyu miktarı günlük olarak hiçbir zaman 120 ml geçmemelidir.
Öncelikle havuçları bir miktar suda haşlamaya bırakıyoruz. Diğer bütün malzemeleri küçük küçük doğrayıp havuçlara ekliyoruz. İrmik ve bisküviyi de ekledikten sonra üstünü geçicek kadar su ilave edip katnamaya bırakıyoruz. Malzemeler yumuşayıp suyunu çekmeye başlayınca kapatıp Blender da iyice eziyoruz.
Meyvelere 5.. aydan itibaren özellikle yoğurda alıştıktan sonra başlanabilir. Meyveler A ve C vitamini ile früktoz adlı meyve şekeri içerirler. İyice yıkanıp kabukları soyulduktan sonra verilmelidirler. Başlangıç olarak en az alerji yapan elma, armut, şeftali, kayısı, nektarin, üzüm, kırmızı erik uygundur.
Bebeğinizin henüz çiğneme ve ısırma yetenekleri gelişemediği için bu meyveleri püre şeklinde tüketebilmeleri önemli. Bu dönemde; elma, armut, şeftali, kayısı, erik, muz, mandalina gibi meyveleri; havuç gibi sebzeleri gönül rahatlığıyla rendeleyebilirsiniz.
6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur. 6 aylık bebek boyu ise kız bebeklerde 64 santim, erkek bebeklerde 67 santimdir.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
Bebeğe muz nasıl verilir
Tam olgunlaşmış, hatta olgunluktan kabuğu kararmaya başlamış muzu rendenin en ince yeriyle rendelenip (ayrıcı süzmeyin) püre haline getirdikten sonra bekletmeden bebeğinize yedirin. Rende yoksa çatal yada karıştırıcıyla muzu püre haline getirip yedirebilirsiniz.
İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir. Formül süt ile yoğurt tarifi: 90 ml su içine 4 ölçek formül süt ünü koyarak küçük bir kaseye boşaltın.
İdeal olarak, öğle yemeğinde 4 ile 6 küçük kaşık püre haline getirilmiş sebze ile başlayabilirsiniz (örneğin; HiPP Organik Havuç). Bunun sonrasında bebeğiniz, daha tok hissetmek için anne sütü veya süt formülü alacaktır.
(örneğin yoğurt verileceği zaman ilk gün 1 tatlı kaşığı 2.gün 2-3 tatlı kaşığı, 3.gün 4-5 tatlı kaşığı verilir, daha sonra bir öğünde karnını doyuracak şekilde verilebilir). - İlk kez verilecek ek gıdalar 4-5 gün arayla başlanmalıdır.
Meyve süzgeci , içine meyve parçaları konulduktan sonra kapaktaki kilit yardımı ile kapatılmalıdır ve bebeğe bu şekilde verilmelidir. Özel tutma sapı sayesinde bebek bunu ağzına rahatlıkla götürebilecektir. Ürünün kilit kısmı güçlü olup açılmayacaktır fakat, yine de erişkin gözetiminde ürünün kullanılması gereklidir.
Bir günde vereceğiz ek gıda miktarı, 2 minik kavanoz (2 çay bardağı) ölçüsünü geçmemeli. Ek gıdalara tadımlık olarak başlanmalı ve bebeğin uyumu ve tepkisine göre miktar yavaş yavaş arttırılıp; 8. Ayın sonuna kadar en fazla 2 minik kavanoz (2 çay bardağı) verilmelidir.
Ek gıdaya yeni başlayan bir bebek için 12 aya kadar en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Bu demek oluyor ki; bebeğinizin anne sütü ana öğünü, ek gıdalar ise ara öğünüdür. 6 aylık bir bebeğin genellikle 2 veya 3 ara öğün tüketmesi gerekir. 6 aylık bir bebek 2,5-3 saatte bir beslenmelidir.
Bakteriler, oda sıcaklığında çoğalmaya oldukça müsaittir. Bebeğinize yaptığınız yemekleri, buzdolabında bir saklama kabında saklamalısınız. Hatta bu saklama kabı cam bir kavanoz olsa daha sağlıklı bir seçim olur. Buzdolabında bebek yemeğini 2 günden fazla saklamamalısınız.
Ek gıdalara en erken 4, en geç 6 aylıkken başlanmalıdır. Ek besinlere daha erken başlanması demir eksikliğine, yetersiz kilo alımına, kabızlık, ishal, kusma veya iştahsızlığa neden olabilir.
6.Ay. Bebek 6 aylık iken sebze, havuç, tahıl, patates, bal kabağı ağırlıklı gıdalarla beslenmelidir. Bunun yanında armut, şeftali, elma, kayısı, avokado ve erik gibi meyveler de takviye gıda ürünü olarak bebeğe verilebilir. Ayrıca düzenli peynir ve yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir.
Başlangıçta günde tek öğün şeklinde ek besin verilmelidir. Doğal ve taze gıdalar tercih edilmelidir. Konserve ya da dondurulmuş gıdalardan uzak durulmalıdır. Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir.
Havuç ve elma yıkanır, soyulur ve tekrar yıkanır. Ardından 1 çay bardağı su koyulmuş tencerede yumuşayana kadar pişirilir. Piştiğinde tabağa alınarak çatalla ezilir. Ilıkken bebeğe yedirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri