Anne sütünü artıran içeceklerin başında gelen rezene çayı, annedeki östrojen ve prolaktin hormonlarını tetikleyerek sütün miktarını ve kalitesini artırmaktadır.
Süt artırıcı çaylar arasında en çok tercih edilen çay çeşitlerinden biri rezene çayı. Rezenenin süt artırıcı etkisi içeriğindeki östrojenden kaynaklanıyor.
Tercih sıranızı ıhlamur, nane, papatya çayı gibi bitki çayları, az şekerli veya şekersiz komposto suları, meyve suları, limonata ve süt gibi doğal ve hafif olan içecekler takip etmelidir. Protein emziklilik döneminde hem kendiniz hem bebeğiniz için oldukça önemlidir.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
İlgili 42 soru bulundu
Annenin sıvı ihtiyacını karşılamaya yönelik besleyici değeri yüksek yayla çorbası, sebze çorbası, et suyu ile hazırlanan çorbalar anne sütünü arttıran çorbalar arasında yer alır. Süt, ceviz, fındık ve tahin kullanılarak hazırlanan anne sütünü artıran tatlılar da sütün kalitesini artırır.
Bitki çayları: Rezene çayı, ısırgan otu çayı, zencefil, papatya çayı süt üretimini arttırmaktadır. Bitki çayları içinde en çok önerilen ise rezene çayıdır. Fitoöstrojen bir bitki olan rezene çay olarak tüketilebileceği gibi yemeklerde veya taze olarak salatada kullanılabilir. Süt üretimini arttırır.
Rahmin boşalması ve doğumdaki kan kaybına bağlı olarak, hemen doğum sonrası ortalama 6 kg kaybedilir. Sık idrara çıkma ile vücutta birikmiş fazla sıvı atılarak da ortalama 2-3 kg kaybedilir. Gebelik öncesi kiloya ise ortalama doğum sonrası 6. Ayda kavuşulur.
Emzirme döneminde çay ve kahve tüketimi zararlı olur mu? Annelerin emzirme döneminde fazla miktarda çay ve kahve tüketmesi, anne sütüyle bebeğin vücudunda birikmeye başlar. Bu bebeğin uyarılmasına yol açar. Bebek huzursuzluk yaşar, uykularında düzensizlikler olur.
Süt üretimini arttıracak belirli yiyecekler yoktur, ancak süt üretimini arttırmaya yardımcı olacak şeyler vardır. Bebeğinizin nasıl yediği sizin ne yediğinize bağlıdır. Süt üretimini arttırmanın en iyi yolu sık emzirmek, bol miktarda sıvı tüketmek, yeterli kaloriyi almak ve dinlenmektir.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
1- Sütünüzü arttıran en önemli besin, sudur. Günde en az 2,5 – 3 litre su içmelisiniz, çünkü sütün önemli bir kısmı sudan oluşuyor. 2- Kalsiyumdan zengin olan süt, yoğurt ve peyniri düzenli olarak tüketmelisiniz.
Tarçının anne sütünü arttırıcı özelliği vardır. Anne sütünün artmasına destek veren tarçın aynı zamanda sütün verimini de arttırmaktadır. Bu yüzden emzirme döneminde çok fazla tercih edilen bir baharattır. Tarçın annenin fazla kilolarını atmasına yardımcı olurken sindirimini de kuvvetlendirir.
Kullanılan anne sütü arttırıcı çay %100 doğal ve bitkisel olan, ülkemizde kullanım izni olan bir çaydır. Çayın içeriğinde; yıldız anason, ısırgan otu, rezene, karaman kimyonu, melisa, sedef otu bulunmaktadır.
Emziren annenin beslenmesinde mutlaka ekmek, pilav, makarna ve meyve gibi karbonhidrat kaynakları yer almalıdır. Şekerli besinlerin süt yaptığına inanılması bir şehir efsanesinden öte değildir. Yapılan bilimsel araştırmalar, şekerli besinlerin süt verimini arttırmadığını ortaya koydu.
Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır. Çikolata, çay, kahve gibi kafein içeren gıdalar gaz yapar, bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Emziren annenin normal dönemde tükettiği su miktarından daha fazla su tüketmesi gerekmektedir. Bu nedenle günde 2 litre su içebilirsiniz. Bol miktarda sıvı tüketimi anne sütünün artmasına yardımcı olur. Sıvı alımını sadece su ile değil meyve suları, komposto ve bitki çayları ile de alabilirsiniz.
A.B. D'deki The University of Georgia akademisyeni Kristen J. Navarra'nın yaptığı araştırmaya göre; gebelik sırasında 11 kilodan fazla alan anne adaylarının erkek bebek sahip olma ihtimali %50'den fazla. Anne adayı, 18 kilo aldıysa oran %52,5 ve 27 kilo aldıysa ihtimal %54 oluyor.
Gebelikte alınan kiloların dağılımı
Bu kilonun 3-4 kilogramı bebek, 1 kilogramı plasenta, 1 kilogramı bebek suyu, 1 kilogramı rahim büyümesi, 1,5 kilogramı anne adayının artan kan miktarı, 1 kilogramı büyüyen göğüsler, 1-2 kg anne adayının su deposu, geri kalan ise anne adayının yağ deposudur.
Doğumdan Sonra Karın Bölgesi
Doğumdan sonra, gebelikte genişleyen ve esneyen karın kasları 6 hafta sonra toplanmaya başlar. Karın bölgesinde oluşan sarkık ve yumuşaklık 4 ila, 5 ay sonra gerçek sağlamlığına ulaşır.
Özellikle de incir ile hurma emzirme döneminde ciddi derecede süt miktarını artırmaktadır. Buna ek olarak demir eksikliğiniz var ise kırmızı çekirdekli olan kuru üzüm tüketerek hem demiri hem sütü artırabilirsiniz.
En güçlü protein kaynağı olan yumurta, zengin aminoasit ve demir içeriğiyle emziren annelerin sütünü artırmak için günlük tüketmesi gereken besinlerin başında gelir. Kuru incir, kuru üzüm, kayısı, hurma gibi besinler bilinen en iyi süt artırıcı (galactagogue) besinlerden birkaçıdır.
Ara öğünleriniz için tuzsuz, çiğ kaju fıstığı ve badem idealdir. Hem faydalı yağlar içerirler hem de antioksidan özelliğe sahiptirler. Bunların dışında; anne sütünü arttıran besinler arasında kimyon, ıspanak, hardal otu da sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri