Yetiştiriciliği en kolay ve verimi son derece yüksek olan Santa Maria Armut fidanı hobiciler için en ideal armut çeşitlerinden birisidir. Santa Maria armudu verimi sebebi ile Akdeniz bölgelerinde dalkıran armut olarak isimlendirilmektedir.
Deveci Armudu, iri meyveleri olan bir armut çeşididir. Diğer armut türlerine kıyasla armut deveci daha yüksek oranda şeker içerir. Limon Armudu, halk arasında 'kumlu' olarak da isimlendirilen iç kısmı heterojen bir yapıya sahip yumuşak ve sulu bir armut çeşididir.
Armut Türkiye'nin pek çok farklı şehrinde yetişmektedir. Özellikle bölgesel açıdan en çok Ege Bölgesi ile beraber aynı zamanda Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ancak şehir açısından bakıldığı zaman en yoğun olan yerler ilk olarak Bursa'da çok fazla yetiştirilir.
Passa Crassane: En geç olgunlaşan armut çeşitlerinden biridir. Çok sulu ve hafif ekşimsidir. Koyu sarı bir renge sahiptir. Eylül sonunda hasat edilir, uzun süre saklamaya uygundur.
Dünya'da, hem şekil hem de tat bakımından farklı olan, bilinen yaklaşık 3000 çeşit armut yetiştirilir.
İlgili 16 soru bulundu
Armut ağaçlar oldukça uzun ömürlüdür. İyi bakılan bir armut ağacı 50-75 yıl arasında verimli bir ömür sürebilir. 4 yaşını geçen armut ağaçlarının meyve vermesi beklenir. 10 yaş civarı da en verimli olduğu dönemidir.
Orijini İngiltere olan bu fidan kuvvetli ve dikine ilerleyen bir yapıya sahiptir. Williams armut fidanı iri büyüklükte olup uzun süre depolanabilme özelliği ile birlikte sulu, oldukça lezzetli bir çeşittir.
Etruşka Armut erkenci bir çeşit olup, verim yüksek ve süreklidir.Düzenli ve simetrik yapıda meyve verir.170 gr. ağırlığında, meyve kabuğu yeşil zemin üzerine kırmızı yanak yapmıştır. Şeker oranı; 13 °Brix (±1) olup, meyve eti sulu, kokulu ve aromatiktir.
Meyveleri iri konik şekillidir. Meyve kabuğu olgunlaştığında açık sarı güneş gören kısımları ise pembe ve kırmızıdır. Meyve eti beyaz, lezzeti tatlı ve orta suludur ayrıca kalitelidir. Yazlık bir çeşittir, Temmuz ayının son haftası ile Ağustos ayının ilk haftaları hasat edilir.
Bal yemişi yetiştiriciliği ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilir. Ilıman iklim bölgelerinden, karasal iklim bölgelerine kadar farklı birçok iklim bölgesine adapte olabilen bal yemişi fidanlarına ülkemizin her bölgesinde rastlanabilmektedir.
B. TOPRAK İSTEKLERİ:
Armut toprak bakımından çok seçici değildir. Ancak bol ve kaliteli meyve elde edebilmek için derin, sıcak, drenajı iyi yapılmış topraklar tercih edilmelidir. Aşırı kumlu ve kuru topraklarda meyve kalitesi bozulmaktadır.
Taze görünümlü ve gergin kabuklu armut iyidir. Sap kısmının da taze görünümlü olmasına özen gösterin. Armut güzel ve lezzetli kokuyorsa olgun olduğu söylenebilir. Armut çok olgunlaştığında atmak yerine tereyağı ve şeker ile karıştırarak ekmeğinizin üzerine sürebilirsiniz.
Ankara armudu, Türkiye'de İç Anadolu Bölgesinde özellikle Ankara yöresinde yetiştiriciliği yapılan kışlık armut çeşidi. Piramidal bir büyüme gösteren Ankara armudunun ana dalları seyrek yan dalları ise sıktır.
Armut kabuğu çok iyi bir polifenol kaynağıdır. Doğal kimyasal olan polifenol bileşikleri, vücutta metabolizma sonucu meydana gelen, serbest radikallerin sebep olabileceği hasarları engelleyen bileşiklerdir. Bu yüzden armut tüketilirken, kabuğunun iyice yıkandıktan sonra soyulmadan yenilmesi önerilmektedir.
İtalya'da Wilians ve Cossia çeşitlerinin melezlenmesi ile elde edilmiş, ağaçları yarı dik ve kuvvetli gelişen, oldukça verimli bir çeşittir. Sofralık tüketime uygun olduğu kadar sanayiye de uygun bir çeşittir. Albenisi nedeniyle üretimi hızla yaygınlaşmaktadır.
Taze tutmak için olgun armutları soğutun. Olgun armutlar mutfak tezgahında veya kilerde çok uzun süre dayanmaz. Bütün olarak buzdolabına koymak, raf ömrünü 5 ila 12 gün arasında uzatabilir.
Ağacı kuvvetli ve yarı dik gelişme eğiliminde olan, sık dallı ve dikenli yerli çeşitlerimizdendir. İstanbul Akçası veya Dikenli Akça olarak bilinen tipleri de bulunmakta, Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerinde yetiştiriciliği yaygınlaşmaktadır.
Ülkemizde en çok yetiştirilen armut türlerinden biri olan Santa Maria armudunun kökeni, 1915'lerin İtalya'sına kadar dayanıyor. Sert, iri meyveli ve orta tatlılıkta armut türü olarak, meyve tabaklarına lezzet katan Santa Maria'yı pişirerek de tüketebilirsiniz.
Bartlet Armut olarak da bilinir. Ağaçları kuvvetli, dik, ilerleyen yıllarda yarı yayvan gelişir. Meyvesi iriye yakın, konik, boyun kısmı uzunca, orta kısmı geniştir. Meyve kabuğu sarı, güneş gören kısımları hafif pembe renklidir.
Armutun Zararları
Fazla tüketimin yan etkileri olabilir. İçeriğinde şeker olduğu için aşırı tüketimde yapılırsa şekeri yükseltebilir. Aynı zamanda sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar ancak fazla tüketim ishale yol açar. Bu yüzden her besinde olduğu gibi armutta da tüketim miktarına dikkat edilmelidir.
Düzenli armut tüketimi kolesterol seviyesini dengelerken kalp sağlığını da korumaktadır. İçerisinde bulunan vitaminler sayesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren armut hem hastalıklarla karşı korur hem de oluşan hastalıkların hafif atlatılmasını sağlar.
Armutları 1-3 gün içinde olgunlaştırmak için kağıt torbaya olgunlaşmış muz veya elma ekleyin. Sadece 1-3 günde armutlarınızı olgunlaştırmak için, armutlarınızla birlikte kese kağıdına bir muz veya elma koyun. Olgun meyveler etilen gazı verir ve bu da armutların çok çabuk olgunlaşmasına neden olur.
Ortalama olarak bir genç armut ağacının, güçlü kökler, yapraklar ve meyveler oluşturması için oldukça fazla suya ihtiyacı vardır. Kural olarak, olgun armut ağaçları su isteklerini yağmur suyuyla giderirken, genç armut ağaçlarının olgun armut ağaçlarından daha fazla suya ihtiyacı vardır.
Uygun koşullar altında dikilen bir yabani armut anacına aşılı bir armut fidanından 2-3 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur ve bodur anaçlı armut fidanlarında ise bu süre daha erkendir.
30'dan fazla armut çeşidi bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri