Türkiye 1950 öncesi büyük göç hareketini henüz yaşamamışken büyük kentlerdeki aşçıların yüzde 90'ı Bolulu ya da Mengenli'ydi. Bu işin sırrı, Osmanlı İmparatorluğu'nun duraklama dönemindeki padişahların “En iyi yemeği kim yapar?” sorusunda saklı.
Osmanlılar'da saray ve konak mutfakları birer aşçılık okulu niteliğindedir. Genellikle Bolu, bilhassa Mengen yöresinden saraya getirilen çocuklar saray mutfağının değişik bölümlerinde kıdemli aşçı yardımcılarının yanında basit işlerle bir bakıma öğrenim adı verilebilecek çalışma ile mesleğe başlamışlardır.
Bolu'nun 'aşçılar diyarı” olarak bilinen Mengen ilçesi Osmanlı'dan günümüze kadar yetiştirdiği ve 7 kıtaya gönderdiği aşçılarıyla dünyanın 'Aşçı Fabrikası' haline geldi.Bolu'nun aşçılarıyla ünlü Mengen ilçesi Osmanlı'dan günümüze kadar yetiştirdiği ve başta Avrupa olmak üzere 7 kıtaya gönderdiği aşçılarıyla “Aşçı ...
Aşçı denince akla hemen Bolu gelse de, Afyon bu konuda geri kalmıyor.
Aşçı restoranlar gibi ortamlarda gıda endüstrisinde tüketime yiyecek hazırlayan bireyler için bir meslektir. Aşçılık dünyasında terimler birbirinin yerine geçmese de, bazen aşçı denir. Aşçıların sorumlulukları arasında yemek hazırlamak, yemek istasyonlarını yönetmek, mutfağı temizlemek ve şeflere yardım etmek var.
İlgili 45 soru bulundu
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Aşçı maaş beklentisi aylık ortalama 29.400 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 26.400 TL ile 37.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Aşçı maaşı 23.500 TL iken, en yüksek ise 75.000 TL'dir.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Peki, Ebru Baybara Demir kimdir, nereli? Gastronomi dünyasının Nobel'i sayılan Basque Culinary World Prize'da iki yıl üst üste dünyanın en iyi 10 şefi arasına giren ilk ve tek Türk şef olan Ebru Baybara Demir, 1976 yılında Mardin'de dünyaya geldi.
2022'de dünyanın en iyi mutfakları sıralandı: Türkiye 7. sırada, Cağ Kebabı ilk 10'da.
Osmanlı döneminden beri ülkemizin en başarılı aşçılarının memleketi olan Bolu, saray mutfağının gelişimine bu sayede büyük katkı sağlamış, aşçılık kültürünün bu coğrafyada kurumsallaşmasının temellerini atmıştır.
Ovmaç Çorbası, Kızılcık Tarhana Çorbası, Tarhana Çorbası, Nohutlu Çorba, Yayla Çorbası, Yoğurtlu Bakla Çorbası, İmaret Çorbası, Çiğ Börek, Kabaklı Gözleme, Acı Su Bazlamacı, Çantıklı Pide, Etli Mantı, Ekmek Aşı, Patatesli Köy Ekmeği, Kedi Batmaz, Mantar Sote, Orman Kebabı, Kaldırık Dolması, Kaşık Sapı, Mengen Pilavı, ...
Michelin Yıldızlı Türk Şefler
Arda Türkmen, Mehmet Gürs, Maksut Askar ve Civan Er bu ödülü alan Türk şeflerdir.
Mengen peyniri, sarımsak ve kıyma ile oluşan Bolu köftesi, bu şehrin şüphesiz en çok beğenilen lezzetleri arasındadır.
Türkiye yüz ölçümünün %1,015'lik bölümünü kaplayan ilimiz, 8.458 km2 km² yüz ölçümü ile Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz bölümünde yer alır.
Yöresel yemekleriyle ülkemizde sevilen bu şehrimiz doğası ve gölleriyle de dikkatleri çekmektedir. Bolu'nun nesi meşhur sorusuna göz kamaştırıcı doğaya sahip Abant Gölü cevabı verilebilir. Birçok alternatife sahip bu güzel Karadeniz şehri en çok Bolu nesiyle meşhur olmuştur bu içeriğimizde inceleyelim.
Dünyanın en fazla Michelin yıldızına sahip şefi olarak tanınan ve toplamda 32 yıldızlı restoranlarıyla yüzyılın şefi lakabıyla anılan Joel Robuchon'u 2018 yılında kaybetmiştik bildiğiniz gibi. Yüzyılın şefinin ardından "dünyanın en fazla Michelin yıldızına sahip şefi" unvanı ise Alain Ducasse'nin oldu.
Ali Güngörmüş Ali Güngörmüş, Michelin Yıldızı alan ilk Türk şef. Farklı hikayesi ve benzersiz yemekleriyle dikkat çekmeye devam eden ünlü şef, 10 yaşındayken babasıyla birlikte Almanya'ya göçmüş.
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı'na ilk giren şehrimiz olan Gaziantep, 2015 yılında listeye dahil olmuş. Gastronominin başkenti olarak anılan şehir, 51 lezzetiyle coğrafi işaret tescil belgesine de sahip.
Türkiye'de gastronomi turizmi denilince akla ilk gelen, Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ortasında yer alan ilimiz Gaziantep, et ağırlıklı bir mutfağa sahiptir. 250'den fazla yöresel ve özgün lezzete ev sahipliği yaptığı için Türkiye gastronomi tarihi bakımından değerli bir kent olarak değerlendirilir.
Günde 14-16 saat çalışma süresinin geri kalanını uykuya ayırmak kadar normali yok. Çalışmak için sağlıklık olmak gerek çünkü. Peki ya tatil günü?
Söz konusu 5 inci maddesi 1 inci fıkrası hükmünde şef olarak atanabilmek için 2 yıllık yüksek okul mezunu olmak şartı aranmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri