Yenidoğanlarda (4 haftaya kadar) koltuk altı, 4 hafta beş yaş arası koltuk altı veya kulaktan ölçüm kolay, kabul edilebilir ve çabuk sonuç alındığı için önerilir. Daha büyüklerde ağızdan ölçüm yapılabilir. Ağızdan ve koltuk altı ölçümü makattan ölçüme göre düşüktür (0.5-1 derece).
Ağız içi (oral), koltukaltı (aksiller), makattan (rektal), alından (temporal arter), kulak içinden (tympanik zardan) ölçüm yapılabilir. Daha çok dijital dereceler kullanılmaktadır. Vücudun öz sıcaklığını en iyi yansıtan ölçüm makattan bakılan rektal ısıdır.
Kulak yolu ile yapılan ölçümlerde doğru ölçüm için ateş ölçerin kulak zarını görmesi gerekmektedir. Bunu da ailelerin gerçekleştirmesi zordur. Bu yüzden bunu da çok sağlıklı bulmuyoruz. Aileler için en çok önerilen metot ise temassız ateş ölçerler ile alından ölçümdür.
Sonuç olarak: Vücut ısısını en doğru ölçümü makattan dijital ateş ölçerler ile yapılabilir. Ancak makattan ve ağızdan ölçüm, hem çocuğun uyumu hem de hijyenik çekinceler nedeniyle çok önerdiğim bir yol değildir. Ciltten temaslı/temassız kızılötesi ateş ölçerler ile ölçüm çok güvenli değildir, bunu da önermiyorum.
Rektal, kulaktan ve alından ölçümde 38 derece ve üzeri, ağızdan ölçümde 37,8 derece ve koltuk altı ölçümde 37,5 derece üzeri ateş kabul edilir.
İlgili 19 soru bulundu
Ateş Kaç Olunca Yüksek Olur? Yüksek ateş yetişkinler için vücut sıcaklığının 37,2-37,5 derecenin üzerinde olması olarak tanımlanır. Ateş yükselmesi rahatsız edici bir durum olabilir ve özellikle 39,4 ve üzeri değerlerde çeşitli komplikasyonlar meydana gelebileceği için tedbirli olunmalıdır.
Vücudumuzun farklı bölgelerinin sıcaklıkları farklıdır. Bu nedenle vücudun fizyolojisi gereği farklı değerler elde etmeniz normaldir. Örneğin şakak bölgesi, kulak ön, kulak arkası ya da boyun; alın ortasından sıcaktır. Ateş ölçümünde ya da ateş tanımında kullandığımız standart yer “alın ortasıdır”.
Dijital çok amaçlı termometre
Çocuk 4 yaş ve üstü olana kadar ağızdan kullanım tavsiye edilmez. Termometrenin ucunda bulunan sensör vücudun o kısmına dokunduğunda vücut ısısını okur. Her iki yerde de kullanılmaması için termometreyi "oral" veya "rektal" olarak etiketlemek önemlidir.
Ateş ölçer 2-3 dakika yanak içinde ya da dil altında tutulur. Değer 37.3'ün üzerindeyse ateş olduğu kabul edilir. Yenidoğan döneminden sonra çocuklarda en çok tercih edilen ölçüm yöntemi; kulaktan ölçümdür. Değer 37.5 üzerindeyse ateşin varlığından söz edilebilir.
Bebeklerde Sadece Kafada Ateş Nedenleri
Bu durum genellikle, bebeğin kafasının diğer vücut bölgelerine göre daha fazla ısı üretmesi ve serbest bırakması nedeniyle olur. Bu, genellikle bir enfeksiyon belirtisi değildir ancak endişeleniyorsanız doktorunuza danışmalısınız.
Dijital ateş ölçerlerin yanı sıra kızılötesi diğer adı ile temassız ateş ölçerler de bulunmaktadır. Kızılötesi teknolojisinden faydalanılarak tasarlanmakta olan Braun ateş ölçer modelleri son zamanlarda sıklıkla tercih edilmektedir. Temassız olduğu için oldukça hijyeniktir.
İç ateş hakkında, bireyler sıklıkla vücutlarının içinden gelen sıcaklık, ısı veya ateş gibi hislerden bahsederler. Bu deneyim, genellikle ciltte kızarma, huzursuzluk ve genel bir rahatsızlık hissi ile birlikte olabilir. İlginçtir ki, bu hisler hafiften daha belirgin ısı hissine kadar farklı yoğunluklarda yaşanabilir.
38 dereceye kadar olan ateş hafif ateş olarak kategorize edilirken, 39 derecenin üzeri yüksek ateş olarak kabul edilir.
Vücut ısısının normal değeri gün boyunca değişiklik gösterir. Sabahları daha düşük değerlerden öğleden sonra ve akşamları daha yüksek değerlere doğru kayar. Normal şartlar altında 37 °C ortalama değer olarak kabul edilse dahi, 36.1 dereceden 37.2 dereceye kadar değişen değerler de normal kabul edilebilir.
Hastalar timpanik termometreye alternatif olarak civalı cam termometre ile ağızdan vücut ısısını tercih etmektedirler. Erişkin hastalarda ateşin belirlenmesinde ağız, koltuk altı ve kulaktan vücut ısısı ölçüm yöntemleri rektal yol kadarda etkin olmadığı belirlenmiştir.
Başta su olmak üzere bol sıvı tüketmek, pamuklu ve ince giysiler tercih etmek, ılık duş almak, vitamin ve mineral bakımından zengin beslenmek ateşi düşürmeye yardımcı olabilir.
Ateşlenen çocuklarda vücutta bazı tepkimeler olabilir. Eller ve ayaklar soğuyabilir; normal bir durumdur. Kollarında titremeler olması çocuğun havale geçirdiği anlamına gelmez. Ateşi kontrol altında tutmak ve daha da yükselmesini önlemek öncelikler arasında olmalıdır.
38 -38,5 derece ateş normal olarak kabul edilmekte. Çocuğun ateşi 39 dereceyi buluyorsa, ateşe öksürük, kusma ve ishal de ekleniyorsa, hemen doktora başvurmalısınız. İçine aspirin ezilmiş soğuk ve sirkeli suya batırılmış bezlerle alnına, koltuk altlarına baskı uygulamayın.
Bir çocuğa ateşli demek için vücut ısının en az 37,5 olması gerekir. Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir.
Koltukaltı ölçümü: Çok yaygın bir yöntem olmasına rağmen güvenirlik oranı düşüktür. Ayrıca çok hareketli çocuklar için de uygun olmayan bir yöntemdir, çünkü ölçüm en az 3 dakika sürer.
Kişi rahat bir pozisyonda oturmalı veya yatmalıdır. Ateş ölçer, kulak kanalına doğru yönlendirilmeli ve kulak memesine doğru hafifçe bastırılmalıdır. Ateş ölçer düğmesine basılmalı ve ölçüm tamamlanana kadar beklenmelidir. Ölçüm tamamlandığında, değer ekrandan okunmalı ve cihaz temizlenerek saklanmalıdır.
Bebeklerde ve çocuklarda normal ateş 36,4 °C'dir. Çocuktan çocuğa hafif değişiklik olabilir. Yüksek ateş 38 °C ve üstü olarak tanımlanır.
Koltuk altı ölçümlerde 37,2C ye kadar kulaktan ölçümlerde 37,8C ye kadar rektal ölçümlerde 38,2C kadar değerler normal kabul edilir. Ortam sıcaklığının ve kalın giyinmenin de vücut ısısını arttırdığı unutulmamalıdır.
Ateşli bebek uyuyorsa, ateşi düşsün diye uyandırmak genellikle önerilmez. Bunun yerine, huzurlu bir uyku sağlamaya devam etmek önemlidir. Bebeğin ateşini düzenli olarak kontrol etmek ve ateşin yükselmesi durumunda doktora başvurmak gerekmektedir.
5 yaş üstü çocuklarda ağızdan ölçüm tercih edilebilir. Ancak çocuğun ölçüm öncesinde soğuk bir şey yiyip içmemiş olması önemlidir. Ateş ölçer yanak içinde ya da dil altında 2-3 dakika tutulması gerekir. Alından ateş ölçme ise 3 aydan küçük bebeklerde önerilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri