Geçirgen (kumlu-milli), besin ve organik madde bakımından zengin, kili az olalmalı, çamurlaşmamalı, yıl boyunca, her mevsim üzerinde çalışılabilmeli. Zümrüt Bahçe toprağı, kumlu-milli, üst tabaka bahçe toprağı ve yanmış hayvan gübresi takviyesi yapılmış karışım topraktır.
Toprağı verimli bir hale getirmek amacıyla yapılması gereken iş, mevcut bahçe toprağının yapısında kil bulunuyorsa kum ya da mil, kumlu bir yapıya sahip ise killi toprak eklenerek karıştırılmasıdır. Bu uygulama sayesinde toprak ıslak edilir ve besin açısından zengin bir hale gelir.
Eğer toprak killi ise humik asit kullanımı ile 1 litre suya 10 cc humik asit konularak toprağın yapısı değiştirilebilmektedir. Sebze üretimi yapmak için en ideal ve verimli toprak, gevşek olan, humusca zengin, kumlu ve killi karışımlı topraklardır.
Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
Verimli bir toprakta %45 mineral madde, %5 organik madde, %25 nem (su) ve %25 oksijen bulunmalıdır. Toprağın dokusunu oluşturan mineral madde miktarında kum, silt(mil) ve kil oranları yaklaşık eşit değerlerde olmalıdır.
İlgili 28 soru bulundu
En verimli toprak türü, çernezyom topraklarıdır. Orta Kuşağın yarı nemli olan bölgelerinde uzun boylu çayırların altında meydana gelen topraktır. “Kara toprak” olarak da bilinmektedir. Organik madde açısından son derece zengindir.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Alüvyal topraklar derin ve geçirgen topraklardır. Bitki besin maddeleri bakımından zengindir. Kum, kil ve çakıldan oluştuğu için kolay işlenirler. Onun için Türkiye'nin en verimli tarım alanları bu verimli topraklardır.
Toprak verimliliği toprağın içerisinde yer alan organik ve organik olmayan maddelerin miktarlarına, bunların birbirleri ile uyumuna ve çevre etkenlere bağlıdır. Verimli bir toprakta %45 oranında mineral madde, %5 oranında organik madde, %25 oranında su (nem) ve %25 oranında oksijen bulunması gerekir.
İyi toprakta kil ve kum (mil) oranı denge içinde olması gerekir. Yapılcak iş, mevcut bahçe toprağınız killi ise kum veya mil, kumlu ise killi toprak ilave ederek karıştırmak. Bu şekilde toprak ıslah edildiği gibi besin bakımından da zenginleşir.
Düzenli olarak gübre kullanın
Sebzeleriniz için verimli büyüme performansı önemlidir. Sebzeler azot açısından zengin gübreler ile en azından 4-6 haftada bir beslenmelidir. Ancak bazı sebzelerde, özellikle domateste, gerekilen miktarın fazlası gübre vermek ürünün verimliliğini düşürecektir.
Torf, perlit, humus, leonardit katkılı saksı toprakları, en iyi saksı toprağı seçenekleri arasındadır. İç ve dış mekan bitkilerinin dikiminde, toprak değişim dönemlerinde kullanıma uygun saksı toprakları evin salon, bahçe, balkon, veranda kısımlarındaki saksı bitkileri için tercih edilir.
Biberler günde en az altı saat güneşi tercih eder. Organik madde ve fosfor açısından zengin, iyi drene edilmiş ılık bir toprak iyi olacaktır. Biber tohumu ya da fidesi en az 25 cm derinliğinde açık renk bir saksıda torf, bahçe toprağı ve gübre karışımlı toprak ile saksıda yetiştirilebilir.
Drenaj, daha çok killi yapıya sahip geçirgenliği az topraklarda suyun akıp gitmesi için alınan önlemdir. Killi topraklara organik katkı maddesi ilave ederek, toprağa kum, çakıl, kireç taşı karıştırılarak, iklim şartlarına göre toprak işlenerek ve havalandırılarak toprağın drenajı geliştirilebilir.
Toprağınız en az 10-15 cm derinliğinde olmalıdır ki bu sayede çiminiz hastalığa, susuzluğa ve diğer olumsuz etkenlere karşı dirençli olabilsin. Toprağınız yeterli değilse ilave toprak temin etmelisiniz.
Kumlu, milli, killi ve humuslu toprak gibi ortamlarda su tutma kapasitesinde artış sağlamaktadır.
Buda en büyük doğal tahribatı gerçekleştiren toprak erozyonunun önlenerek, biyolojik aktivitenin hızlandırılması ve toprağın bozulan besin maddesi dengesinin sağlanması ile toprak degradasyonun önlenmesi sağlanabilir.
Kalın bir tabakaya sahip olan kireçli topraklar, su geçirgen yapıda değillerdir. Ekim için uygun bir toprak çeşidi değildir zira kuru yapısı çok fazla sulama ve gübreleme gerektirir. Ekim döneminde kireçli toprakların kalın tabakası demir ve magnezyum gibi minerallerin bitki köklerine ulaşmasına izin vermez.
Killi toprakların su tutması yüksek olup, sulama yapıldığında çamur olur, kuruduğunda ise yarılır ve kerpiç gibi olurlar. Toprak yüzeyi kuruduğu halde altı çamur olabilir. Toprak yarıldıktan sonra ise nem kaybı çok olur. Uzun sürede ve kontrol edilerek sulama yapılmalıdır.
Tarım için çok elverişli olan bu topraklar, çok yüksek oranda (%3'den %15 kadar) humus yanında yüksek oranlar asit, fosforik asit ve amonyak içerirler. Çernezyom humusça varsıl olduğundan, bitki besin maddeleri bakımından da zengindirler.
Humuslu toprak bitkiler için oldukça faydalı olan bir toprak türüdür. Organik madde içeriğinin fazla olması ve yüksek su tutma kapasitesi ile bitkilerin ihtiyacı olan besinleri karşılama özelliği bulunmaktadır.
Torf, göl yataklarındaki su seviyesinin düşmesiyle, bitki faaliyetlerinin ön plana çıkması, kışın su seviyesindeki artış ile bitkinin ölümü ve bu doğa olayının sürekli tekrarlanması ile bitki kök ve gövdelerinin binlerce yıl süren dönüşümlü birikimleri sonucunda oluşan organik toprak türüdür.
Yapılan farklı araştırmalar, 10 cm2'lik toprak alana kompost, çiftlik gübresi ve bulamaç ilavesinin, topraktaki organik madde içeriğini sırasıyla %3, %23 ve %21 oranlarında arttırdığını göstermiştir. Ekim nöbeti uygulaması da topraktaki organik madde içeriğine 1,41 skorunda katkı sağlamıştır.
Ülkemiz, toprak ve bitki çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir konumda yer alır. Ancak etkisi altında olduğu iklim ve bulunduğu coğrafyadan dolayı bazı toprak çeşitlerinin görülmesi mümkün değildir. Tundra, laterit, moren ve lös topraklarına Türkiye'de rastlamak imkansızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri