Batık Kıllar Neden Olur? Batık tüyler, tüy alma işlemi sonrası, tüyler yeniden uzamaya başladığında ve deriye doğru kıvrıldığında oluşur. Bu durum genellikle tıraş, cımbız veya ağda işleminden sonra gerçekleşir. Batık kılın oluşmasını etkileyen en büyük faktör, kılın yapısı ve çıkış yönüdür.
Batığın özellikle kıvırcık ve kıl yapısı kalın olan kişilerde daha çok ortaya çıktığı görülür. Batık cımbızı kullanarak oluşan problemlerden kurtulmak mümkündür. Rahatsızlık verici bir görüntüye ve hissiyata neden olan batıklardan kurtulmanın en pratik çözümlerinden biri batık cımbızı kullanmaktır.
Hayır kıllar alındıkça daha kalın çıkmaz. Fakat soruda belirttiğin gibi jilet veya benzeri bir aletle yüzeyden kesim yapıldığında kıl kesildiği kısımdan büyümeye devam eder. Bu da bizlerde kalınlaştığı yönünde bir göz yanılgısı oluşturur.
Bir iki küçük kıldan fazlasını alacaksanız cımbız yöntemi oldukça zaman alır. Vücutta istenmeyen küçük tüyleri almak için en hızlı ve etkili yol cımbızdır. Etkisi jiletten daha uzun sürer çünkü cımbızla küçük kılları kökünden alırsınız. Ama kıl eskisine oranla daha kalın ve gür çıkabilir.
Kökü ile alınırsa çıkmaz fakat yayılma durumu varsa farklı bir konumdan tekrar çıkar.
İlgili 36 soru bulundu
Cımbız, kılların folikülden ayrışarak alınmasını sağladığı için kaşların tekrar çıkması en az birkaç hafta sürecektir. Bu konuda Nemours Teen Health tarafından yapılan bir inceleme, koparılarak vücuttan uzaklaştırılan kılların tekrar çıkmasının 3 ile 8 hafta arası sürdüğünü göstermektedir.
Genellikle birkaç tel çıktığında müdahale için kullanılan cımbız yöntemi, bıyık alma işleminin biraz daha uzun sürdüğü seçeneklerdendir. Genellikle ip ve ağda gibi hızlı şekilde alınan bıyıkların ardından birkaç tel kaldığında cımbız yöntemine başvurulur.
Gelelim cımbızın zararlarına;
Eğer hassas bir cildin varsa, cımbızla tüy alırken çok acı çekersin. 2. Cımbızı kaş alırken kullandıysan, tüyleri çıkış yönüne göre almaman durumunda ters çıkabilme ihtimali var. 3. Ciltte kaşıntı, kızarıklık ve tahrişe sebep olabilir.
5.Ağda yapmak ya da ip kullanmak
Kaşlarınızı alırken ağda veya ip kullanmak yerine cımbız tercih edin. Cımbızla her seferinde sadece bir kıl kökü çektiğiniz için en doğru yöntem bu. Konu kaş olduğu zaman her bir kıl önemli oluyor ve kaşınızın şeklini etkiliyor.
Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre; “Kadınların kaşlarını almaları caiz midir?” sorusuna görüş veren Diyanet, “Mecbur değilsen kaşını, bıyığını, tüylerini aldırmak günahtır.
Hormonal ve genetik sebeplerden dolayı kadınlarda oluşan bıyık ağda, ip, cımbız gibi farklı yöntemlerle temizlenebilir.
Kıllar genel olarak memelileri yaşadıkları ortamdaki güneş ışınlarının yakıcı etkilerinden korur. Eğer kılların boyları artıyor ve güçleniyorsa bu sefer koruma soğuğa karşıdır. İnsan büyüklüğündeki bir maymunda yaklaşık 100 bin kıl kökü bulunduğu bilinir.
Aktif Üye. duyduğum kadarıyla cımbız diğer yöntemlere göre daha yavaş kıl çektiği için oradaki gözeneğin zamanla genişlemesine kılın da ona uyumlu bir şekilde kalınlaşarak çıkmasına yol açıyormuş. ağda ve iple hızlı bir şekilde çekildiği için böyle bir sorun olmuyormuş...
Ağdadan sonra tüy azaltıcı krem ya da losyon kullanılmalı. Bu uygulama zamanla tüylerin yoğunluğunun azalmasını sağlar ve batık riskini azaltır. Bacaklara haftada 2-3 kez peeling yapmak hem ölü derinin atılmasını sağlar hem de batık oluşumunu önler. Banyo esnasında orta sertlikte bir kese ile kese yapmak faydalı olur.
Batık tüyler, tüy alma işlemi sonrası, tüyler yeniden uzamaya başladığında ve deriye doğru kıvrıldığında oluşur. Bu durum genellikle tıraş, cımbız veya ağda işleminden sonra gerçekleşir. Batık kılın oluşmasını etkileyen en büyük faktör, kılın yapısı ve çıkış yönüdür.
Batık kıl, kılın derinin dışına çıkamayıp derinin içerisinde uzaması durumudur. Lazer epilasyonda hedef kıl köküdür. Kıl kökü her seansta bir miktar hasara uğrar ve ilerleyen seanslarla beraber bir daha kıl üretemeyecek şekilde tahrip olur. Kalıcı sonuçlara sahip lazer epilasyon ile batık kıllardan kurtulabilirsiniz.
Cımbız alırken:
- Her cımbız cilt için sağlıklı malzemeler ile kaplı olmayabilir, bu nedenle cımbızların medikal çelikten üretilmiş olması önemli bir noktadır. Ambalajını mutlaka okuyun. - Uçları sık kullanıma uygun olmalı ve sık kullanımdan uçları deforme olmayacak bir cımbız olmalıdır.
Tıraş bıçağı kıl köklerine ulaşmadığı için direkt olarak bir etkisi olduğu söylenemez. Fakat jiletin kestiği tüyler daha sert bir form alarak uzar. Bu da daha kalın ve güçlü kıllar oluşmasına sebep olur.
Ağda ile alınan tüyler ortalama 1-2 hafta içinde yavaş yavaş geri çıkar. Tamamen eski uzunluklarına ulaşmaları ise bir ayı bulabilir. Elbette bunlar ortalama rakamlar. Ağdadan sonra tüyler kaç günde çıkar sorusu yerine erken çıkmaya sebep olan şeyleri tespit etmek ve geciktirme yöntemlerini uygulamak daha iyi olur.
Herhangi bir gürleşme olmaz.
Kasık bölgesinin üstünden cımbızla geç.
Eğer jiletin atladığı birkaç kıl kaldıysa bunları cımbızla al. Fakat bunu hızla değil, ağır ağır yapmalısın.
İple kaş aldıktan sonra kaşların kalınlaşmaz veya sertleşmez. İple kaş almak, ağdayla kaş alma yöntemi ile kıyaslandığında daha hızlı kaşların çıkmasına neden olur. Ağda, tüyleri kökten aldığı için tekrar yeni tüyün uzaması zaman alır. İple kaş almak, kaşı sadece deri üzerinden almasını sağlar.
- İnce olan tüylerin kalınlaşmasına sebep olabilir. - Ciltte kızarıklığa ve tahrişe neden olabilir.
Pratik tüy alma aparatları hiçbir ciltte yan etki yapmadığı için birçok kadın dudak üstü tüylerini bu aparatlarla almakta. Bir diğer çözüm ise epilasyon aleti ile almak. Fakat fazla can yaktığı için çoğu kadın bu yöntemi tercih etmemekte. Dudak üstü tüylerinden ömür boyu kurtulmanın tek yolu şuan lazer epilasyon.
Kaş hariç hiçbir bölgede kıl yok edici yöntem olarak cımbızı kullanmayın. Tüyleri bıyık bölgesinde veya çenede cımbızla alırsanız, hele hele kılı ters yönde çekerseniz hem daha kuvvetli çıkacak hem batık oluşmasına sebep olabilirsiniz. İltihaplanma da olasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri