Alçı taşının %30'luk kalsiyum klorit solusyonunda kalsinasyonu ile elde edilir. Bu yöntemle elde edilen toz partikülleri daha yoğun ve küboidal şekilli ve yüzey alanı azalmıştır. En güçlü ve en pahalı alçı tipidir.İnley ve kron yapımında yani yüksek direnç ve yüksek sertlik gerektiğinde kullanılır. Tip IV alçı denir.
Alçının sertleşmesi için yeterli süre beklenilmeli, su/toz oranı tam ayarlanmalı, pöröz yapıda olmaması için vakumlu karıştırıcı şarttır. Pörözite model alçılarında daha çok görülür. Bünyesinde daha az su bulunan sert alçılarda ise pörözite azdır. Alçı taşı (dihidrat) suda daha az erir.
Saten Alçı İle Sıva Alçısının Farkları
Saten alçı, ince sıva olarak kullanılabilir. Sıva alçısını kısaca kaba alçı olarak isimlendirebiliriz. Sıva alçısı, alçıdan sonra yüzey üzerinde görünen pürüzleri yok eder. Saten alçı ise boya öncesinde tamamen pürüzsüz bir yüzey elde edebilmemizi sağlar.
Alçı çeşitleri kartonpiyer alçı, saten alçı, yapıştırma alçısı, perlitli alçı, derz alçı, makine sıva alçısı şeklinde sıralanabilir.
Tip 3- Sert alçı (dental stone); hareketli protezlerin yapımında model malzemesi, sabit protezlerin yapımında da güdük malzemesi olarak kullanılır. Yüksek dirençlidir ve daha az genleşir. Tip 4- Yüksek dayanımlı sert alçı; Güdük malzemesi olarak kullanılır.
İlgili 43 soru bulundu
Alçı ve atel aynı amaca hizmet etse de, aralarındaki fark hasarın enflamasyonu ile alakalıdır. Eğer enflamasyon varsa, atel en iyi seçenektir. Bunun sebebi atelin, daha rahat olması için yeterince ayarlanabilir olmasıdır ve aynı zamanda ağrıyı artıracak herhangi bir dolaşım probleminden de kaçınmanızı sağlar.
Alçı taşının ısıtılması ve suyun bir kısmının kristalizasyon sonucu alınması kalsinasyon işlemi oluşur. Düşük ısıda (40-45˚C) kalsinasyon işlemi sonucu oluşan alçıya Tip I veya ölçü alçısı denir.
Ayrıca yarım alçı olarak da adlandırılan atel, alçılara göre daha az destek sağlar ancak kullanımı daha hızlı, pratik ve kolaydır. Yaralanan bölgedeki ağrı ve şişliklerin arttığı durumlarda kolayca sıkılıp gevşetilebilir. Atel şunların tedavisinde kullanılır: Kemik kırıkları
Kartonpiyer alçısı hızlı donan uygulandığı yapının özellikleri de oldukça önemlidir.
Saten alçı, boya öncesi yapılan son kat alçı türüdür. Saten alçı macun kıvamındadır. Kolay uygulanır. İnce ve özel tane dağılımı sayesinde sert, pürüzsüz bir yüzey oluşturur.
Minimum uygulama kalınlığı 0,5 mm olmalıdır.
Gazbeton, tuğla, bims, briket vb. materyallerle brülmüş duvarların iç bölümlernde yüzeyi düzeltmek için dolgu alçısı olarak kullanılır. Harcın hazırlanacağı kap temiz, yayvan ve su geçirmez olmalıdır.
Geleneksel alçı sargılar, su ile ıslatıldığında sertleşen alçı tozu içeren sargılardır. Ancak, Amerikan alçısı suya batırıldığında sertleşen bir alçı tozu içermez. Bunun yerine, Amerikan alçısı bir sentetik malzemeden yapılır ve hava ile temas ederek sertleşir.
Alçı sertleşme süresini etkileyen faktörler; Saflık (Saflık arttıkça sertleşme gecikir) Gren büyüklüğü (Alçı tozları küçük ise hızlı sertleşir) Su/Toz oranı ( Su oranı arttıkça alçı geç sertleşir)
COREX, EPS (genleştirilmiş polistren), XPS (haddelenmiş polis- tren), mineral yünler (camyünü, taşyünü) ve yalıtımlı kompozit levhaları; tuğla, beton, brüt beton, gazbeton, bimsblok vb. yüzeylere yapıştırmada kullanılan yapı alçısıdır.
Saten Alçı Uygulanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
açısından önemlidir. Uygulama sonrasında kuruma süresi yaklaşık 5-6 saattir. Bu nedenle uyguladıktan sonra kuruma süresini bekleyene kadar alanı kullanmamalısınız. Alçı kuruduktan sonra zımpara ile üzerinden geçmelisiniz.
Bir litre suyun içerisine dökmeniz gereken saten alçı miktarı 3 kilodur. Bu hazırlık aşamasında hızlı davranmalısınız. Alçı sıvalar çabuk donan yapıda olduğu için kovada çok bekletmemeniz gerekir. Hazırladıktan sonra çabuk kullanmaya başlamalısınız.
KULLANIM SÜRESİ Tekne içerisindeki harç yaklaşık 8 – 13 dakikada donmaya başlayacağından kartonpiyer imalatında seri davranılmalıdır. DONMA SÜRESİ Kalıp üzerindeki KARTEK harcı yaklaşık 30 dakikada donacaktır.
Alçı, suyla karıştırıldığında hızlı bir şekilde donma özelliğine sahiptir.
Hastane öncesi acil bakımda kullanılan ateller; kırık kemik uçlarının hareketini önleyerek, ağrıyı, kas, sinir ve damarlara olabilecek hasarı azaltırlar. Atelleme ayrıca kapalı bir yaralanmanın açık hale dönüşme riskini azaltır. Vakum ateller sert atellerin özel bir türüdür.
Ateller akut ortopedik yaralanmalarda sıkça kullanılır. Redüksiyon uygulaması yapılan kırık- larda ise genellikle alçı kullanılır. Atel basit kırık- lar, kırıkların geçici veya kalıcı tespiti, burkulma, tendon kas hasarında ve kalıcı tedaviye kadar tes- pit için kullanılır.
Atel-Alçı yapılması hangi durumlarda gereklidir? Kırık kemiklerin veya aşırı incinmiş yumuşak dokuların alçı ,pamuk ve sargı bezi ile sabitlenerek hareketsiz kalması için yapılan işlemlerdir. Eğer sabitlemede kullanılan materyal, sarılan bölgenin tamamını kapsamıyor ise atel ismini alır.
Alçının su içinde sertleşmesi higroskopik genleşme olarak adlandırılır. Böylece yüksek oranlı metal genleşmesi için gerekli ortam sağlanmış olur.
Alçı ile duvar tadilatında genellikle çabuk kuruma özelliğine sahip olan saten alçı kullanılır. Tadilat gerektiren alanlar için alçı sarfiyatını hesaplayarak yeterli miktarda saten alçı alabilirsiniz.
Tuğla, beton, brüt beton, gazbeton, bimsblok vb. malzemeler üzerine doğrudan uygulanabilen torbalanmış alçı bazlı hazır sıvadır. Uzun kullanım süresi rahat ve firesiz uygulamaya olanak sağlar. Donma süresi boyunca uygulandığı yüzeylerde akma ve yığılma yapmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri