Betonun iskeletini agregalar oluşturur, çimento bu yapıyı sarar. Agregaların iyi olduğunu ise içinde deniz kabuğu olmamasında anlayabiliriz. İyi kayaçlardan oluşması gerekir. Çimento ise bu yapıyı saran maddedir.
Beton kırıldıktan sonra ortaya çıkan değer betonun kalitesini gösteriyor. Betonun kırılması değil, kırdığı basınç değeri baz alınıyor. Uzmanlar, beton kalitesinin C30'un altında olmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Sağlam binalarda bir diğer önemli faktör ise demir kullanımı.
Kaliteli beton temelde 2 özelliğe sahip olmalıdır. Kaliteyi sağlamak için beton bileşenlerinin kaliteli malzemelerden seçilmesi gerekir. Yani agrega, çimento ve kum bileşenlerinin en dayanıklı malzemelerden seçilmesi gerekir. Kaliteli beton; kolay işlenebilir ve sertleştiğinde yüksek basınca dayanıklı olmalıdır.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
İlgili 41 soru bulundu
KULLANIM ALANLARI. · Şantiyede yüksek mukavemetli betonlarda. · Kimyasallara maruz yapılarda, beton ve çelik donatının korunması gereken durumlarda.
Betonun bu dayanımı gösterebilmesi için yeterli sağlamlıkta olması, betonun kimyasal etkilere karşı dayanımının yüksek ve sürdürülebilir olması gerekmektedir.” “Ülkemizdeki Minimum Beton Sınıfı En Az C30 Olmalı.” Ülkemizdeki minimum beton sınıfının en az C30 olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr.
Bina ömrü ile yapımda kullanılan beton çeşidi arasında önemli bir ilişki vardır. Örneğin inşada C25 ve C30 beton sınıfının doğru bir şekilde kullanılması beton ömrünü 100 yıla kadar çıkarabilmektedir.
Aşınma ve Çarpmaya Karşı Dayanıklı Olma
Aşınmaya karşı dayanıklı bir beton üretmek için dayanıklı ve sert agrega kullanılabilir. Demir parçacıklı ve çelik tozu gibi yapay agregalar kullanılabilir. Basınç mukavemeti yüksek olan beton aşınmaya karşı da dayanıklıdır.
Yüksek katlı ve dayanım istenen projelerde, Agresif çevre koşullarına maruz yapılarda, Köprü, viyadük, tünel vb. sanat yapılarında, Nükleer radyasyon ortamında bulunan yapılarda, Prefabrik yapı elemanları üretiminde, Suyun aşındırıcı etkisi altında bulunan liman, baraj vb. yapılarda kullanılır.
TANIM. DARACON C40/50, şantiyede beton dökümleri için çimento, agrega, katkı maddeleri içeren, silindir kalıplarda 40 N/mm2, küp kalıplarda 50 N/mm2 mukavemet veren, geçirimsiz, kullanıma hazır paketler halinde kuru hazır beton harcıdır.
Bina, 9 büyüklüğündeki bir depreme dayanıklılık gösterebilecek nitelikte.
Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı İçin Öneriler
Beton sınıfı en az C30 olmalıdır. Kaliteli ve dayanıklı beton olmadan depreme servis ömrü süresince dayanıklı sağlam betonarme yapılması mümkün değildir. Deprem yönetmeliğine göre en az C25 olan beton sınıfı C30 olarak değiştirildiğinde beton dayanımı %20 artacaktır.
Birçok uzman, betonarme binanın ömrü kaç yıldır sorusuna yaklaşık 45-50 yıl cevabını vermektedir. Betonun ömrünün, aslında 100 yıla kadar uzanabileceği bilinir.
Yüksek dayanımlı beton, yüksek kalitede agrega, çimento ve silis dumanı kullanılarak üretilen, su/çimento oranı büyük oranda düşürülerek süperakışkanlaştırıcı katkı ile yüksek işlenebilirlik ve pompalanabilirlik ile elde edilebilen özel bir beton türüdür [1].
C30 normal binalar için gayet yeterlidir. Sorun betonun çeşidinde değildir, uygulanışındadır.
Betonun dayanıklılığını artırmak için düşük alkali çimento, kaliteli agrega kullanılmalı, su-çimento oranı azaltılmalı, hava sürükleyici katkı kullanılmalıdır. Ayrıca paspayı elemanları korozyona karşı önlem amaçlı yapılmış işlemler arasında sayılır.
Beton C20: basınç dayanımı
Beton C20/25 (B25), örneğin müstakil konutlarda yaygın olarak uygulanır. Bunun nedeni, işlenmesi kolay, nispeten ucuz ve çok dayanıklı olmasıdır. Bu yaygın olarak bulunan bileşik, iyi güç parametreleri gösterir: kübik bir numunenin gücü 20 MPa'dır.
C30: 1 ölçü çimentoya 0,75 oranında kum ve 1,5 oranında agrega karıştırılarak yapılan C30, yüksek dayanım özellikleriyle deprem açısından riskli bölgelerdeki bina inşaatlarında ve ağır tonajlı araçların geçtiği yoğun trafikli otobanlarda kullanıma uygundur. Hava koşullarına karşı da oldukça dayanıklıdır.
Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Maden Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ali Kahriman, “İzmir örneği göstermiştir ki, deprem tehdidine karşı betonun 50-60 yıllık teknik ömrü dikkate alınarak, yapıların 50 yılda bir yıkılıp yenisinin yapılması gerek” dedi.
Başta TOKİ'nin yaptıkları olmak üzere Türkiye'deki bütün binalarda en az C30 sınıfı beton kullanılması gerektiğini ifade eden Ün, dünyada kamunun kullandığı binalarının servis ömrünün 50 yıl kabul edildiğini, bunun olabilmesi için TS EN 206-1 standardı olan C30 kullanılması gerektiğini belirtti.
Yüksek katlı ve dayanım istenen projelerde, Agresif çevre koşullarına maruz yapılarda, Köprü, viyadük, tünel vb. sanat yapılarında, Nükleer radyasyon ortamında bulunan yapılarda, Prefabrik yapı elemanları üretiminde, Suyun aşındırıcı etkisi altında bulunan liman, baraj vb. yapılarda kullanılır.
Betonlar, dayanımına göre sınıflandırılır. C30, C35, C40, C45 betonlar ile birlikte C50 beton, dayanımı en yüksek betonlar arasında yer alır.
Beton kalitesi, karot alımı ve laboratuarda tek eksenli basınç dayanımı ile belirlenebilir. Bu durumda karot alınan kolon ya da kiriş tahribata uğrar. Tahribatsız deney yöntemi olan Jeofizik yöntemlerden Ultrasonik P ve S ölçerler ile beton kalitesi ortaya konulabilir.
KULLANIM ALANLARI. Şantiyede yüksek mukavemetli betonlarda. Kimyasallara maruz yapılarda beton ve çelik donatının korunması gereken durumlarda. Geçirimsiz beton istenilen yerlerde.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri