Dünyada en kaliteli durum buğdayı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde üretilir.
Türkiye'de bulgur üretiminin yüzde 70'e yakını Gaziantep'te gerçekleştirilmektedir. Gaziantep günümüzde bulgur teknolojilerinde ve üretiminde merkez konumundadır.
Bulgur nerede meşhurdur? =Güneydoğu Anadolu bölgesinde meşhurdur. =Gaziantep'de meşhurdur.
Türkiye'de bulgur üretimi ve ihracatının yarısı, Gaziantep'te yapılıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen buğday, hasadı yapıldıktan sonra işlenmek üzere Gaziantep'teki tesislere getiriliyor.
2000'li yıllarda Ortadoğu ve Mezopotamya bölgelerinde keşfedilip üretimi yapılan ve olağanüstü işlenme özelliğine sahip olan bulgur, gerçek anlamda bir besin kaynağı olarak nitelendirilmektedir. Son yüzyılda Amerika, Avrupa ve Afrika kıtalarında da üretimi ve tüketimi yapılmaya başlanmıştır.
İlgili 22 soru bulundu
Kalın bulguru da, pilavlarda ve çorbalarda kullanıyoruz. Bulgurlar, genellikle üretim aşamasındayken yıkanıp paketleniyorlar. Bu sebeple yemek yapmadan önce bulgurları yıkamanıza gerek yok.
Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır. İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesidir. Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir. Kolesterol içermez.
Dünyada ilk işlenen gıda maddelerinden biri olan bulgur, Moğol İmparatoru Cengiz Han'ın seferlerinde ordu erzakları arasında yer almıştır. MÖ 2800'de Çin İmparatoru Shen Nung, bulgurun ana maddesi olan buğdayı; pirinç, darı, arpa ve soya fasulyesiyle birlikte beş kutsal bitkiden biri olarak belirlemiştir.
Bulgurun köklerinin uzandığı coğrafya bulunan Gaziantep, üretimde de ihracatta da liderliğini koruyor. Bulgur, Gaziantep'teki fabrikalarda uzun ve zahmetli üretim sürecinin ardından sofralardaki yerini alıyor.
Köy Bulguru 1 Kg
-Bulgur, buğdayın önce kaynatılması, kurutulup kabuğunun soyulması ve değirmende öğütülmesiyle elde edilen sağlıklı bir tahıl türüdür.
Kabuğu (Kepeği) Soyulan Bulgur tanesinin rengi açılır. Ayrılan kabuk veya kepek lif bakımından zengin olması nedeni ile Ürün dayanma süresi düştüğü gibi besin değerleri de düşmektedir. O yüzden bulgur alırken renginin çok fazla acık olmamasına ve saydam olmamasına özen göstermek gerekir.
İnce Pilavlık (Midyat) Bulgur: Pilavlık bulgurdan daha ince olan, köftelik bulgurdan bir kademe daha iri olan bulgur çeşididir. Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'nun belli yerlerinde, bu bulgur çeşidi daha fazla tercih edilmektedir. Pilavlarda, dolmalarda, çorbalarda, salatalarda kullanılabilir.
Bulgurun üretimi için çoğunlukla sert bir buğday olan; Triticum durum, yani durum buğdayı çeşidi tercih edilmektedir. Durum buğdayı; yüksek protein, yüksek glüten mukavemeti ve homojen altın rengi sebebiyle makarna ve bulgur gibi ürünlerin yapımında kullanılmaktadır.
Esmer bulgur oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir gıdadır.
Sarı bulgur ve esmer bulgur olmak üzere 2 ana sınıfa ayrılmaktadır. Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü / düğürcük bulgur, Midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır.
Firik bulguru, klasik bulgurdan farklı olarak, buğday tanelerinin ateşte kavrulması ile elde edilen bulgur çeşididir. Firik bulguru için bir tür tahıl ürünü denebilir. Kuzey Afrika mutfaklarında türetilmiş bir besindir. Doğu Akdeniz ülkelerinde de oldukça popüler ve antik bir kökeni eskiye dayanan bir tahıl türüdür.
karamanda konuşlanmış bulgur fabrikası kalite olarak dünya sıralamasında ilk sıralara oynamaktadır. bakliyat firmaları içerisinde en kalitelisi bence.
Karapınar'da kurulan ve geçtiğimiz günlerde üretime başlayan Torku Bulgur Fabrikasının mevcut alanı 120 bin, proje alanı 62 bin, kapalı alanı ise 24 bin metrekareden oluşuyor. 36 bin ton buğday stoklama kapasitesine sahip fabrika günlük 120 ton buğday işleyecek ve 90 ton bulgur üretecek.
1978 yılından bu yana Gaziantep'te bulgur üreten Özsarı Gıda Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Sarı, kı.. Özsarı Bulgur Atılımda! 30 yılı aşkın bir süredir bulgur üretimi yapan Özsarı, son yıllarda yaptığı atılımlarla mevcut kapas.. ÖĞREN!
Bazı insanların vücutları tahıllara karşı oldukça hassastır. Bu tip insanların tahıl tüketmeleri çok tehlikelidir. Bulgur tüketildikten sonda kusma, şişkinlik, karın ağrısı, ishal gibi vakalarla karşılaşılırsa çölyak hastalığı olma şüphesi yüksektir.
"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI"
Pirinç ve bulgurun vazgeçilmez bir karbonhidrat olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Bulgur, pirince göre daha çok protein içeriyor. Kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Pirinç kan şekerini çok hızlı yükselttiği için çok da hızlı düşürüyor.
Bulgur ve pirinci bolca tüketen güvercinler oldukça sıcakkanlı canlılardır. Güvercinler aynı zamanda çeşitli sebzeleri de beraberinde tüketmektedir.
Yapılan araştırmalar da, yüksek posa içeriğine sahip bulgurun tüketiminin kolon kanseri riskini azalttığı ve hastalığın tedavisinde olumlu sonuçlar verdiği görülüyor. Bulgur, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlamakla kalmıyor, sinir bozukluklarını gideriyor, zihni dinlendiriyor ve enerji veriyor.
İçeriğinde B1 vitamini, magnezyum ve folat içeren bulgur sinir sistemi ve sindirim sistemi için önemli rol oynar. Bulgur yüksek oranda mineral ve vitamin barındırdığı için bağırsakların düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlar. Kabızlığı önleyen bulgur aynı zamanda zihni dinlendirir ve yüksek oranda enerji sağlar.
Yemekte bulgur pilavı tüketeceksek kesinlikle yanında ekmek yememeliyiz. Bulgur zaten karbonhidrat içeriyor, ancak tabi ki de bulgurun barındırdığı karbonhidrat sağlıklı, faydalıdır. Fakat yanında ekmek yersek, sağlıksız ve bir öğün için fazla karbonhidrat almış oluruz. Bu sebeple bulgur varsa, ekmek yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri