Herkesin bildiği en iyi çözücü olma özelliğine sahip madde sudur. Bilindiği gibi pek çok katı, sıvı ya da gaz madde su içerisinde kolay bir şekilde çözünebilmektedir. Alkollü su, deniz suyu, çay, şekerli su, mürekkepli su, kola çözeltilere örnek olarak verilebilir.
Doymuş Çözeltiler: Çözücünün çözebileceği maksimum maddeyi çözdüğü durumdur.
Katı, sıvı veya gaz bir madde çözünen madde olabilir. İçine girdiği sıvı belli özellikleri sağlıyorsa içinde çözünür, en küçük taneciklerine kadar ayrılır. Tuzlu su çözeltisinde bulunan tuz bir çözünendir. Kısacası, çözünen bir madde içinde en küçük parçacıklarına ayrılan maddedir.
Çözücü veya solvent bir katıyı, sıvıyı ya da gaz çözünen maddeyi çözerek çözelti oluşturan sıvı ya da gaz maddedir. Günlük hayatta en yaygın çözücü sudur. Çözücülerin genellikle kaynama noktaları düşüktür ve kolaylıkla buharlaşır ya da damıtma yoluyla ayrılarak arkalarında çözünmüş maddeyi bırakırlar.
İlgili 45 soru bulundu
Çözücü Seçimi
Safsızlıkları ya çok fazla çözmeli veya hiç çözmemelidir. Ucuz olmalıdır. Saflaştırılacak madde ile kimyasal reaksiyona girmemelidir. En önemli çözücü özelliği ise, saflaştırılacak maddeyi sıcakken çok çözebilmesi ve soğukken çok az çözebilmesidir.
Kolonyanın çözücüsü su olacaktır. Çözüneni ise etil alkol oluyor. Kolonya etil alkol ve suyun karışması sonucu oluşmaktadır. Suyun olduğu her çözeltide yani her homojen karışımda su çözücü konumundadır.
Şekerli su, deniz suyu, sirke, maden suyu, gazoz ve kolonya gibi karışımlarda hem homojen karışımlara hem de çözeltiye örnek olarak verilmektedir.
Çözeltiler, solüsyon ismi ile de bilinirler.
Oluşan bu karışım içerisinde, karışım oluşturan maddeler her yere eşit bir dağılım gösteriyorsa bu karışımlar homojen karışım olarak adlandırılır diğer bir adıyla ise çözelti denmektedir. Gazoz ise su ve karbondioksitin birleştiği yani sıvı ve gaz ile oluşan bir karışımdır.
Çoğu çözüneni çözebilmesinden dolayı suya "evrensel çözücü" de denir. Her ne kadar böyle dense de, yağ gibi bazı maddeler, suda çok iyi çözünemediğinden dolayı bu tam olarak doğru değildir. Su genellikle iyonları ve polar molekülleri çok iyi çözerken; apolar molekülleri çözmekte o kadar da iyi değildir.
Polar çözücü molekülleri, elektrostatik çekim yoluyla molekülün uygun kısmen yüklü bölümünü çözünen maddeye doğru yönlendirebildikleri için polar çözülen maddeleri ve iyonları çözebilir. Bu sistem stabilize eder ve her bir çözülen partikülün etrafında bir çözülme kabuğu (veya su durumunda hidrasyon kabuğu) oluşturur.
Doymuş çözelti; sabit basınç ve sıcaklıkta çözebileceği en fazla maddeyi çözmüş çözeltiye verilen addır. Doymuş çözeltilere daha fazla madde çözdürebilmek için sıcaklığında değişiklikler yapmak gerekir. Böyle çözeltiler ise aşırı doymuş çözelti olarak adlandırılır.
Bu nedenle homojenin diğer adı çözeltidir. Heterojen karışımlarda ise karışımı oluşturan maddeler her tarafa eşit olarak dağılmamaktadır. Bunlardan birisi de ayrandır. Ayran heterojen bir karışımdır.
Deney: 100g, ağırlıkça %5'lik NACl çözeltisi hazırlayınız. Bu demektir ki 100g çözeltinin 5g'ı NaCl 95g'ı sudur. Buna göre bir kap içersine (beher, erlen, balon joje) 5g NaCl tartılır, üzerine 95g saf su (veya 95ml suyun yoğunluğu d=1g/cm3) ilave edilip karıştırılır.
Aşırı doymuş çözelti mesela bal veya reçel gibi maddeler örnek verilebilir . Gerekenden fazla doyuyor denebilir . Dibinde katısı bulunan çözelti doymuş çözeltidir.
Kolonya alkol ve suyun çözünmesiyle ortaya çıkmış olan bir çözeltidir. Kolonyanın içerisindeki karışımların tümü eşit bir dağılım gösterdiği için kolonya homojen bir özellik taşımaktadır. Kolonya alkol ve suyun birleşerek oluştuğu bir çözeltidir.
Gerçek çözelti; iki veya daha fazla maddenin homojen bir karışımıdır. Karışımda çözücü içerisinde çözünen maddelerin tanecik boyutları 10-7 cm ya da 1 nm den daha küçüktür. Gerçek çözeltiye örnek olarak suda çözünmüş şekeri verebiliriz.
Beypazarı Doğal Maden Suyu, adından da anlaşılacağı gibi doğal maden suyudur.
Bir diğer şekilde anlatılacak olursa 'sirke', şarabın, düşük alkollü içkilerin veya şekerli ve nişastalı çözeltilerin mayalanmasıyla meydana gelen, asetik asit içeren sulu çözeltidir.
1 limonun suyunu sıkın ve bardağa boşaltın üzerine 1 kaşık karbonat ekleyip bir cimdik tuzda ekleyip karıştırın zaten iyice köpürmeye başlayacak. Üzerine de su ekleyip maden suyumuz hazır bire bir hazır maden suyu olmasa da tadı maden suyunu andırır yemek sonrası şişkinliğe birebir.
Bu homojen karışımda şeker çözünen su ise çözücüdür.
Tuzun (NaCl) Suda Çözünmesi HTML5
Çözünmeden önce kristal halde birbirlerine bağlı olan Na ve Cl atomları su molekülleri tarafından çözünür. Bu yüzden su bir çözücüdür.
Altın, Kral Suyu olarak da bilinen aqua regia'da yani bir hidroklorik ve nitrik asitlerin karışımı ve sodyum veya potasyum siyanür içinde çözünür. Bu son çözücü, Altın Kaplamaya kadar ulaşılan prosese kadar kullanılan siyanür işleminin temelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri