Enerjinizi artırmada yardımcı olan en önemli besinlerden biri olan proteinlerde özellikle gerekli olanlardandır. Yumurta, az yağlı et, tavuk, balık, fasulye, soya fındık ve az yağlı süt enerji veren protein kaynaklarından bazılarıdır. Su tüketimi en büyük ihtiyaçlardan birisi ve en önemlisidir.
Peki, gün boyu enerjik olmak için ne yapmalı? Yeterli uyku, fiziksel aktivite, stres kontrolü ve dengeli beslenme gün boyu enerjinizi korumanıza yardımcı olabilir. Bunlara ek olarak beslenme programınıza ekleyebileceğiniz bazı besinler enerji seviyesinin korunmasına ve daha iyi hissetmenize katkı sağlayabilir.
İlgili 36 soru bulundu
2- Enerji Veren Besinlerin İçerikleri:
Enerji veren besinler ise karbonhidrat ve mineral bakımından zengindir. Yumurta, süt, fasulye, bezelye, nohut ve meyveler, bu besinlere örnek olarak gösterilebilir.
Karbonhidratlar; ekmek, pilav, makarna, bisküvi, şeker, pirinç, patates, fasulye ve nohut gibi tahıllarda, sebze ya da meyvelerde fazla miktarda bulunan besin türüdür. Karbonhidratlar, yağlar ile birlikte vücuda enerji sağlamak için kullanılır.
Proteinler, yağlar, karbonhidratlar enerji veren besin öğeleridir. Mineraller, vitaminler ve su enerji vermeyen besin öğeleridir. Vücudun canlılığı yani, kan dolaşımı, solunum, sindirim gibi olayların olabilmesi alınan besinlerin hücrelerde enerjiye dönüşmesi ile mümkündür. Protein vücuda enerji de temin eder.
Oysa insan beyninin yegane enerji kaynakları oksijen ve şeker. Bu iki öğe dışında enerji kaynağı yok. Glukoz yani şeker de insan beyni için önemli ama fazlası da azı da zarar verir. Vücuttaki kanın yaklaşık yüzde 20'si beyni beslemek için kullanılır.
Badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişler sağlıklı yağlar ve protein içerirler. Düşük kalorili bir abur cubur olan patlamış mısır, karbonhidrat ve lif içeriği sayesinde iyi bir enerji kaynağı olarak tanımlanıyor.
2 tane muz, 90 dakikalık egzersiz için gereken enerjiyi veriyor. Depresyondan koruyor. Kan şekerini düzenliyor. Sinir ve stresle mücadelede yardımcı oluyor.
İçerdiği kakao, esansiyel yağ asitleri ve karbonhidrat sayesinde enerji verme konusunda oldukça etkili olan bitter çikolata, kendinizi çok daha zinde hissetmenizi sağlayacaktır. Bunun yanı sıra serotonin yani mutluluk hormonu üretimi artırması da bitter çikolatayı tercih etmenizi ekstra körükleyebilir.
Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir. Kronik yorgunluğa sebep olan başlıca durumların başında depresyon gelmektedir.
Dünya'nın en büyük enerji kaynağı ise yıldızı Güneş ve ondan gelen yüksek enerji. Mevcut teknolojimiz, güneş ışıklarındaki enerji miktarını yeryüzünden yansımadan evvel elde tutmak adına geliştiriliyor.
Vücudunuzu Topraklayın. Vücuttaki statik elektrikten kurtulmanın en hızlı yolu, elektriğin vücudunuzdan toprağa boşaltmaktır. Vücuttaki statik elektriğin fazlasını dışarı atmak için el ile toprağa dokunarak yani bir nevi toprak hattı yaparak. Çıplak ayakla temiz bir toprağa basmak.
Hammaddesi buğday olan makarnada, yüksek oranda protein ve B vitamini bulunurken, karbonhidrat grubunda yer aldığından dolayı da metabolizmada çabucak parçalanarak hızlı bir şekilde enerjiye dönüşüyor.
Bu yüzden daha fazla demir içeren yeşil sebze, kurutulmuş meyve ve tahıl gevreklerinden bolca tüketmelisiniz. 4- Daha bol balık, tavuk, peynir, fasulye ve yumurta yemelisiniz… Çünkü vücut için gerekli Omega 3 bu besinlerde bulunuyor. Bu hormon da beyindeki mutluluk merkezini harekete geçiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri