Dünyada, çok sayıda ülke tarafından dikilen elma çeşididir. Meyveleri orta irilikte, tatlı, sulu, sert, gevrek ve yeme kalitesi çok iyidir. Ağaçları kuvvetli gelişir ve oldukça verimlidir.
Elmanın çeşitleri arasında en dikkat çeken elma çeşidi, istisnasız Amasya elmasıdır. Fakat golden elması, elma çeşitleri arasında en çok tercih edilen elmadır. Sarı renge ve hoş kokusuyla dikkat çeken bir elma türüdür. Fuji elması, sulu ve kırmızı benekli olmasıyla tanınıyor.
Fuji elması, sulu ve kırmızı benekli olmasıyla tanınıyor. Tadı genellikle tatlıdır ve Eskişehir bölgesinde oldukça fazla yetiştiriliyor.
Elma nerede yetişir diyecek olursanız; Türkiye'nin her bölgesini görebilirsiniz. Ancak elmanın en çok yetiştiği bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Ayrıca İç Anadolu, Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi de elma yetiştiriciliği için elverişlidir. Elma, ılıman ve soğuk ılıman iklimlerde yetişir.
Yumuşak bir eti olan starking delicious elması, tatlı, sulu aynı zamanda da güzel kokuludur. Bu elmanın ortalama ağırlığı ise 208 gram olarak bilinmektedir. Golden Delicious Elması: Orta büyüklükte olan bu elma çeşidi konik biçimde ve kışlık bir elmadır.
İlgili 45 soru bulundu
Elmanın sertliğini kontrol edin: Elmayı alın ve meyvenin küçük bir bölgesine hafifçe bastırın. Yüzeyi sağlam olmalı. Elmayı görsel olarak inceleyin: Sertliğini kontrol ettikten sonra, kaliteyi anlayabilmek için elmanın tümünü dikkatlice inceleyin.
Posof Elması: Ardahan'ın İçi Dışı Kırmızı Meyvesi
Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen kırmızı elma, Posof elması adıyla tüm dünya ülkelerinin dikkatini çekmeyi başardı.
Ülkemizde elma yetiştiriciliği ile öne çıkan ilimiz Isparta ilidir. Elma Türkiye'de Isparta dışında Akdeniz kuşağında bulunan bütün illerimizde yetiştirilebilir.
Yeterli olgunluğa erişmiş fidanlar genellikle kış aylarında dikilir. Ocak ve şubat ayları elma fidanı dikimi için en çok tercih edilen zamandır.
Elma Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Elma ağacı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklıdır. Kış dinlenmesi sırasında odun kısımları -35 derece ile –40 dereceye, açmış çiçekler –2 derece, küçük meyveler ise –1 derece ile –2 dereceye kadar dayanırlar.
Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu'da, Güney Kafkaslar 1, Rusya'nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan'nın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı sanılmaktadır. 2 Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır. Besin değeri çok yüksek olan bir meyvesi vardır.
Yani bir elmadan ortalama 135 kalori alınıyor. Fakat muzun 100 gramı 90 kalori ve ortalama bir muz 87 gram olduğu için kişi 135 kalori bile almıyor. Yani tam bir muz yediğinizde aldığınız kalori miktarı 76 oluyor." Dolayısıyla muzun elmadan daha hafif bir meyve olması, elmadan daha az kalorili olmasını sağlıyor.
Soğuğa dayanıklı bir meyve olduğu için, yetişme alanı oldukça geniştir. Elmanın en çok yetiştiği iller ise Amasya, Niğde, Nevşehir, Isparta, Burdur, Bursa ve Tokat'tır. Elma üretiminde ilk sırada yer alan ülke ise Çin'dir. 2010 verilerine göre elma üretiminde 2. sırada ABD, 3 sırada ise Türkiye vardır.
ELMA:Elma satın alırken, sıkı ve iyi renkte olmasına dikkat edin. Yumuşak, kepekli, çürüklü ve renksiz elmalar taze değildir. Sıkı ve rengi iyi olan elmalar daima sulu, kütür kütür ve tatlı elmalardır. MUZ:En iyi muz sarı renkte kahve benekli olandır.
İri ve orta iri bir elma çeşidi olan Fuji elmanın kökeni Japonya'dır. Tatlı ve sulu bir elma çeşidi olan Fuji elmanın meyve eti krem renkli, sert ve gevrektir.Tatlı olması nedeniyle özellikle turtalarda ve diğer elmalı tatlılarda kullanılan Fuji elma sağlıklı bir besin kaynağıdır.
Yeşil elma, kırmızı elmaya göre daha iyi bir A, B, C, E ve K vitamini kaynağıdır. Ayrıca kırmızı elmadan daha fazla demir, potasyum ve protein içerir. Bazı araştırmalara göre, yeşil elma kilo vermeye çalışan insanlar için daha iyi olabilir.
Tam bodur elma ağaçları iki ila üç yıl içerisinde verime yatar. Yarı bodur ağaçlar ise iki ila dört yıl sonrasında meyve vermeye başlar. Standart tam boyuta sahip elma ağaçlarının meyve vermesi altı ila on yıllık bir süre gerektirir.
Elma bahçelerini kurak bölgelerde; yerine göre 10 günde bir sulamak gerekir. Nemli bölgelere doğru gidildikçe sulama aralığı 15-20 güne, hatta 1 aya kadar çıkabilir.
Geleneksel elma anaçlarında ise 7-8 yılda verim vermeye başlarlar. 12-15 yıllarında tam verime geçerler. Bodur Elma bu yönüyle çok daha fazla avantaj arz etmektedir.
Konya'da Avrupa'nın en büyük meyve bahçelerinden biri olduğu belirtilen 700 futbol sahası büyüklüğündeki elma bahçesi uçsuz bucaksız görünümüyle izleyenleri adeta büyülüyor. Konya'nın Ereğli ilçesinde 1,5 milyon ağacın bulunduğu 700 futbol sahası büyüklüğündeki elma bahçesi, bir ucundan diğer ucuna 10 kilometre.
Elma üretimi en fazla yapıldığı ilimiz Isparta'dır.
Bugün dünyadaki elma çeşitlerinin sayısı 6500'ü aşmakta olup, Türkiye' de ise bu sayı 500' ü geçmektedir. Ancak bunlar arasında kalite, verim yönünden yüksek ve ticari anlamda yetiştiriciliği yapılanların sayısı çok azdır.
Pembe elma, göbek kısmından hafif şişkin, sap ve çiçek kısmından basık, tam dünya şeklinde değil de hafif uzun bir forma sahip. Açık pembemsi-kırmızı tonlardaki kabuğu orta ince kalınlıkta. Kendine has mayhoşumsu tatlı bir aromaya, az miktarda çekirdeğe ve en önemlisi de kütür kütür sert bir ete sahip.
Posof 'un savahil (eski Türkçe'de sahil veya ırmak boyu anlamına gelir) köylerinde ve yaygın olarak da Türkgözü köyünde yetişen (bu köyün eski adı Badele'dir) içi ve dışı kırmızı olan elma çeşididir. Bu bölgenin kendine özgü mikroklimaya sahip olması elmanın rengini ve tadını etkilemektedir.
Antioksidan açısından zengin olan kırmızı elma vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlarken aynı zamanda cildide güzelleştirmektedir. Kırmızı elma tüketimi özellikle saç sağlığına oldukça iyi gelmektedir. Saçları kökten uca beslerken daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri