Kuzu eti en lezzetli olarak tanımlanan et çeşididir. Etin lezzeti hayvanın yaşı ile orantılıdır. Kuzu ne kadar küçük ise eti o derece yumuşak ve lezzetlidir. Kuzu, 30 veya 40 günlükken kesildiğinde “süt kuzusu” olarak tanımlanır.
Kobe bifteğine ya da Wagyu bifteği için kullanılan et Wagyu sığırlarından elde ediliyor ki Wagyu sığırları karanlık ve dar bir alanda, hemen hemen hiç kıpırdamadan 2,5 yıl boyunca besleniyor. Tabağı yüzlerce dolar eden Kobe eti bazılarına göre de dünyanın en lezzetli etidir.
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, en sağlıklı kırmızı etin kuzu, keçi ve av hayvanlarında bulunduğunu söyledi.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Bonfile, kontrfile, antrikot (Antrikot; sığırın iki kürek kemiği arasından ve pirzolalık yerinden çıkartılan, kemiğinden sıyrılmış et dilimi) ve T-bone kısımları ise dana etinin en yumuşak kısımlarıdır, dolayısıyla ızgara için mükemmeldir.
İlgili 31 soru bulundu
Japonların ünlü eti Kobe eti artık Türkiye'de. Bursa'da bir hayvan çiftliğinde klasik müzik eşliğinde masaj yapılan özel sığırlardan dünyanın en pahalı eti elde ediliyor.
Aslında antrikot da bifteğin bir çeşididir. Bonfile ile antrikot da birbirine karıştırılır. Bonfile dananın böbrek yatağından başlayan ve belin iki yanına uzanan kas parçasına verilen isimdir, içinde iç yağı ve sakatat bulunmaz. Antrikot ise dananın göğüs omurları üstünden boynuna doğru uzanan et parçasıdır.
Sığır filetosu, biftek, bonfile gibi işlenmemiş kırmızı etin yağsız kesimleri, diğer türlerden daha sağlıklı olabilir. Bunun nedeni, işlenmemiş olmaları, aşırı tuz, yağ ve koruyucu maddeler içermemesidir.
Kuzu eti, kas işlevi için gerekli bir madde olan karnosinin üretilmesi için gerekli aminoasit olan beta-alanini içerir. İnsan kaslarındaki yüksek karnosin seviyeleri, yorgunluğun azalması ve egzersiz performansının artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Kuzu eti, özellikle B12 vitamini bakımından zengindir.
Domuz, kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, leopar, panda, panter, çita, jaguar, puma, sincap, samur, sansar, kokarca, goril, maymun türleri [şempanze, babun, gibon, orangutan], sırtlan, fil, köpek, kedi, kunduz, porsuk, vaşak, çakal, tilki, gelincik gibi, avını köpek dişiyle yakalayan yırtıcı hayvanlar yenmez.
Koyun eti ise kırmızı et çeşitleri arasında en yüksek besin değerine sahip olandır.
Fümeci SmokeHouse Dana lokum dananın sırt kısmından elde edilen yumuşak bir et çeşidi olarak sizlere servis edilir. Bonfile, sinir ve yağ gibi detaylar içermeyen lezzetli ve kemiksiz bir ettir. Dana lokum da bonfilenin en değerli, yumuşak ve lezzetli orta kısmıdır.
Antrikot: Dananın sırt bölgesinden çıkartılır. Bifteğin birinci kalite halidir. Yağlı ve yumuşak bir et olduğu için mangalda pişirmeye uygundur.
Koyun etinin dana etine göre daha yağlı ve kolesterol oranı yüksek olduğunu ifade eden Özışık,"Keçi eti, Kurban Bayramı'nda özellikle kalp ve damar sağlığı açısından tüketilmesi önerilen, sağlık açısından da faydalı bir ürün. Çok lezzetli, B vitamini içeriği yüksek ve metabolizmayı hızlandıran etkisi var.
Koyunun damızlık olan erkeğine koç, dişisine marya, yavrusuna kuzu adı verilir. Bir yaşındaki koyuna toklu, 2 yaşındakine şişek denilir. Erkek koyunlardan koçların etleri sert ve lezzetsiz olduğundan kesime elverişli değildir. 1,5-2 yaş arasında kesilen koyun makbuldür ve 6 aylıktan büyük kuzular koyun sayılır.
Bu bağlamda değerlendirildiğinde kuzu eti, dana etine göre daha besleyici bir özelliğe sahiptir. İçerdiği yağ sayesinde enerji verici bir et olan kuzu etinin 100 gramı 250 kaloriyken, 100 gram dana eti ise 150 kalori olmaktadır. Tabii bu diyette olanların dana eti tercih etmesi gerektiğini de göstermektedir.
Etin Görünümü: Etin rengi açık ya da biraz koyu kırmızı olabilir. Et toplu ve diri durmalı; kendini bırakmış, dağınık şekilde ya da üzerinde lokal morarmalar olmamalıdır. Etin neresi ne için? : Döküm tava ya da mangalda yapacaksanız, dananın sırt kısmındaki "Antrikot, Kontrfile yada Bonfile" etleri seçilmelidir.
Tavukta kırmızı ete oranla daha fazla protein var
Özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti, en yağsız et olarak görülebilir. Genel olarak kümes hayvanlarının etleri, koyun ve sığır gibi büyükbaş hayvanlarının etlerinden daha fazla protein içerirler. Buna karşılık demir içeriği daha azdır.
Öncelikle kıymayı güvendiğiniz bir kasaptan, eti gözünüzle seçerek ve yanınıza taze taze çektirerek alın. Önceden çekilmiş kıyma tercih etmeyin. Dana eti, demir kaynağı olarak daha iyidir fakat daha çok kirliliğe ve ilaca maruz kaldığı için en temizi kuzu etidir.
Dananın sırt kısmından çıkarılan, yoğun lif dokusuna ve mermerimsi yağ dokusuna sahip kemiğe, yağa yakın çok özel ve lezzetli bölümdür. T-bone'un bonfilesiz kısmı olarak da adlandırılır. Aroması yoğun ve çok lezzetli bir ettir. New York Steak, 28 gün boyunca Dry Aged yöntemi ile dinlendirilmektedir.
Biftek, özenle seçilen danaların but kısmından elde edilen sert bir et tipidir. Marinasyon işlemi etin sıkı lif yapısını yumuşatacağından, pişirmeden önce en az 3-4 saat marine edilmesi önerilir.
Steak eti genellikle dananın sırt kısmından çıkarılır.
Sırt etleri bir dananın tüm etlerinin yaklaşık yüzde 30'una denk gelir. Bu bölgeden çıkarılan etlere Dallas steak, New York steak, Kobe steak ve bonfile gibi isimler verilir.
Dergide Marmara Bölgesi'nden Biga'da Türkiye'nin en lezzetli etinin bulunduğu belirtiliyor. Aktüel'de Marmara Bölgesi için şu değerlendirmelerde bulunuldu: "İklim koşulları nedeniyle Marmara ve Trakya, kar yağışının yoğun yaşanmadığı, yağan karın da yerde fazla kalmadığı bir bölge.
Aslında kobe eti diye bilinen et Japonya'nın Kobe şehrindeki Tajima gyu cinsi sığırından elde edilen ettir.
Dana etinin gerdan, but ve karın kısımları daha çok hareket ettikleri için daha kaslı ve serttir. Gerdan, but ve karından uzakta kalan kısımlar dana etinin en yumuşak ve en tercih edilen (dolayısıyla en pahalı) kısımlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri