Güveç, killi toprakta pişirilerek şekil verilen yemek kabı olsa da, günümüzde yemek adı olarak kullanılır. Güveç kaplarında hazırlanan yemeklerden ilk akla gelen kuzu etidir. Demir ve vitamin deposu olarak bilinen kırmızı et, protein bakımından oldukça zengindir.
Balıkesir güveci dana incikten yapılır. İçinde dana eti, soğan, sarımsak, domates, biber, patates, defne yaprağı ve zeytinyağı ile yapılır.
Güveç kap yapımında en önemli faktör toprağın kalitesi. En kaliteli toprak çeşidi ise Balıkesir'in İvrindi ilçesindeki Kayapa'da bulunuyor.
Güveç için hangi et kullanılır? Kemikli Et Yemeği Güveçte Kuzu veya dana eti, kuşbaşı veya kemikli et kullanılır.
Özellikle Kayseri, Sivas, Çorum, Kütahya (Gediz), Aydın, Afyon, Konya, Balıkesir (Bigadiç) ve Beypazarı bölgelerinde güveç yemekleri yaygındır.
İlgili 26 soru bulundu
Kapağını kapatıp güveci fırına verip 170 derecede 1 1/2 – 2 saat içini çeke çeke pişirin. Afiyet olsun🍀.
Güveç ; insan sağlığı için zararlı olmayan topraktan yapılan ağzı geniş özel kap olup Türk mutfağında da bu kapların içerisinde pişirilen yemeklerin genel adıdır. Güveçte sadece et yemekleri yapmakla kalmayıp her türlü sebze, bakliyat hatta deniz ürünlerinin yemeklerini yaparken de kullanabilirsiniz.
Güveç içine 1 çay bardağı kadar sıvı yağ dökün ve ardından bir fırça yardımıyla tüm yağı güveç yüzeyine yedirin.
Etler güvece alınıp suyunu çekinceye kadar kavrulur. (dana eti kullanacaksanız önden haşlamanızı tavsiye ederim. Sebzeler güvece yerleştirilir. Güvecin en altına soğan, domatesin yarısı, çok az tuz, fasulye, sarımsak, patlıcan, biber ve domatesin geri kalanı koyulur.
Kaburga etleri gibi kemikli et kullanılır. İlk önce etler bir bardak su ile düdüklü de yarım saat haşlanır. Kemiğinden kolay ayrılacak kemikleri etten ayrılır. Güvecin dibine sıvı yağ döküp yemeklik doğranmış soğan ve sarımsakları ekleyip üzerine kemikli ve kemiksiz etler yerleştirilerek pişirmeye başlanır.
Güvecin en altına soğan, sonra et, sonra patlıcanlar gibi üst üste diziyoruz. Salçayı sıcak su ile eziyoruz. En üstüne salçalı sıcak suyu döküyoruz. Ve baharatları ilave ediyoruz.
Toprak güveçler ocak üzerinde ve fırın içerisinde güvenle kullanılabilir, tabi ki çatlak olmadığı sürece. Yeni aldığımız güveçin çatlak olmamasına dikkat etmeliyiz. Yeni alınan bir güveç kulanılmadan önce kuru bez veya sünger ile silinir.
Kütahya'da, yaylalarda beslenen ve "erkeç" adı verilen kısırlaştırılmış erkek keçinin etinden yapılan güveç, kentin vazgeçilmez geleneksel lezzetleri arasında yer alıyor.
Önceden ısınmış 180 derece fırının en alt rafında yaklaşık 1,5 saat pişirin. Fırından çıkan sıcak güveci, bir nihale üzerine alın. Kapağını açtıktan sonra ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyin. Afiyet olsun.
Güveçte pişen et ve sebze yemeklerinin, tavuk veya deniz ürünlerinin ya da baklagillerin tadı bir başka olur. Çünkü toprak kaptan aldığı o has kokuyla yemeğin rayihası da bir farklı olur. Kısık ateşte malzemenin güveçte pişme süresi 2-3 saatten fazla olup sonuç elbetteki her zaman mükemmeldir.
TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :
Önce kuşbaşı etin içine süt ve zeytinyağ koyulup en az 3-4 saat bekletiyoruz. Not: ben akşamdan marine edip, ertesi güne kadar beklettim. Ertesi gün et süzdürülür.
Güveç içerisine sırasıyla; arpacık soğanları, sarımsak, havuç, bezelye, patlıcan, biber, patates, zeytinyağı, tereyağı, dana kuşbaşı, rende domates ve salça karışımını ve suyu ekleyin. Kapağını kapatın. Önceden 220 dereceye ayarlanmış bir fırında 2 saat pişirin. Ardından servis edin.
Doğranmış domatesi ve salçayı ilave ederek, baharatları da ekleyip 2 dakika daha kavurup ocaktan alalım. Güveçlerin içerisine sotelemiş olduğumuz etleri paylaştıralım. Haşlanmış etten kalan et suyundan biraz üzerlerine dökelim. 200 derecelik fırında yaklaşık 10 dakika bekletelim ve servis edelim.
Güveç alırken iç kaplamasının kurşunsuz olmasına dikkat edilmeli ve kullanılmadan önce kuru bez veya sünger ile silinmelidir. Daha sonra güvecin içerisine büyüklüğüne göre yağ konulup, hafif ısıtılmış fırına sürülerek, boş halde ısıtılmalı, böylelikle kullanıma hazır hale getirilmelidir.
Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez tatlarından olan güveç yemeklerinin yapıldığı güveç çanakları Türkiye'nin önemli el sanatları ve çanak çömlek imalat merkezi olan Nevşehir'in Avanos ilçesinde yapılarak, tüm Türkiye'ye ulaştırılıyor.
Sırlı toprak güveçlerin içerisinde parlak bir kaplama maddesi bulunur. Toprak Güveç sırlama işlemi güvecin su sızdırmasını engellemek için yapılan bir işlemdir. Ancak bu işlem sırasında bazı metaller, özellikle kurşun da kullanılıyor. Bu nedenle biz toprak güveç seçerken sırsız olanını tercih etmenizi öneririz.
Bonfile, kontrfile ve antrikot kısımları ise dana etinin en yumuşak kısımlarıdır ve ızgaraya en uygun etlerdir.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
"Göveç" sözcüğü, Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü'nde güveç kelimesi ile aynı "içinde yemek pişirilen toprak kap" anlamına sahip olup, Denizli Çal ilçesinde kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri