* Yazı düzenli olmalıdır. Merhaba, Sayın Yetkili, gibi bir hitapla başlamalıdır. İsmini bildiğiniz birine mail atıyorsanız hitapta ismini kullanmanız daha doğru olur.
e-maile “Ali Bey Merhaba” gibi bir selamlama cümlesiyle başlanır. Sürekli yazıştığınız kişilere de “Ali Bey” eğer bir gruba yazıyorsanız “Proje Birimi Çalışanlarına” veya çok isimle hitap edinilir. “Ali Bey, Mehmet Bey, Hakan Bey”. Ast personele e-mail gönderilirken “yap, et, kullan, gönder” gibi emir kipi kullanılmaz.
“Merhaba” (isim, bey ya da hanım) sık kullanılan bir selamlama başlangıcıdır. Mailinize giriş yapmadan önce alıcı ve “cc” dediğimiz bilgi kısmını doğru doldurduğunuzdan emin olun. Kurumsal maillerde maili doğru yazmak kadar, mailin doğru kişilere ulaştığından emin olmak da bir hayli önemlidir.
Resmi e-postanız'da alıcıya, onlarla olan ilişkinize uygun bir şekilde hitap ederek başlayın. Tanımadığınız veya adını bilmediğiniz bir kişiye e-posta gönderiyorsanız, “Sayın Bey\Hanım” gibi kalıplarla hitap edin. Meslektaşlar arasındaki e-posta da ismin önüne “merhaba” gibi bir kelime kullanabilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Merhaba ; Ahmet Bey büyük harfle yazılmaktadır. Unvan belirten kelimeler her zaman büyük harfle yazılır.
sunarım./ Rica ederim. Sonra “Saygılarımla” yada “İyi çalışmalar dilerim.” ifadeleri eklenir. Üst kişilere: "Bilgilerinize arz ederim/edilmiştir. Sonra sadece "Saygılar" ifadesi eklenir.
* Hitap, Selamlama : Ciddi ve resmi bir hitap şekli her zaman gereklidir. İş yazışmalarında -iç yazışmalar dahil- “Bey”, “Hanım” kelimeleri ile hitap etmek, cinsiyetini bilemediğiniz isimlerde ise “Sayın İsim Soyisim” şeklinde hitap kullanmak gerekir.
Ray Tomlinson'ın icat ettiği e-posta sistemi başlangıçta ABD Savunma Bakanlığı bünyesinde ve bugün kullandığımız internetin öncüsü olan ARPANET üzerinde kullanılıyordu. Tomlinson ilk e-postayı 1971'de gönderdi. İlk e-postanın içeriği ise “QWERTYUIOP” idi.
durumu bilgilerinize saygılarımla arz ederim"; üst makamın bir sorunu çözmesi ya da bir işlemi başlatması isteniyorsa "gereğini saygılarımla arz ederim", yapılacak bir işlem için izin isteniyorsa "izninizi saygılarımla arz ederim" gibi saygı ifadeleriyle son bulmalıdır. Genel kısaltmalar dışında kısaltma kullanılmaz.
Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." biçiminde bitirilir.
Örneğin, Sayın Doruk Kara. Bunun yanı sıra yazışmayı yaptığınız kişi ile daha önceden de yazışmalarınız olduysa Bey ya da Hanım gibi hitap kelimeleri de kullanabilirsiniz. Örneğin, Sayın Doruk Bey veya Sayın Banu Hanım. İş hayatınız içerisinde İngilizce yazışmalar yapmanız da gerekebilir.
Arz etmek, 'bir makama saygı bildirerek sunmak' anlamına gelir. Tensiplerine arz etmek, “onay için sunmak” anlamına gelir. Üst makamdan alt makama gönderilen yazılar 'rica ederim', ast makamdan üst ve aynı düzeydeki makama gönderilen yazılar “arz ederim' ifadesi kullanılır.
Türkçe kullanımı elektronik postadır ancak daha çok e-mail olarak adlandırılır. Bir bakıma mektupların bilgisayar ortamındaki haline e-posta/e-mail denmektedir.
e-posta ya da e-mail, İnternet üzerinden gönderilen dijital mektup. Elektronik posta kavramının kısma adıdır. Görsel olarak kâğıt bir mektup ile aralarında büyük bir ayrım yoktur. e-postalara resim, müzik, video gibi her türlü dosya türü eklenebilir ve diğer alıcının bilgisayarına aktarılabilir.
l Karbon Kopya “KK” (CC, Carbon Copy): İletiiyi yollamak istediğiniz kişi dışında başka alıcılara da gönderilmesini sağlar. Gönderilen posta bu kısma yazılan kişileri doğrudan hitap etmemektedir. İleti, bu kişileri de yollanan postadan haberdar etmek için yollanmıştır.
Eğer ismini bilmiyorsanız ve yöneticiye gönderiyorsanız, Sayın İnsan Kaynakları Yöneticisi diye hitap edin. Eğer, kariyer sitelerinde bulunan özgeçmişiniz için, genel bir ön yazı yazıyorsanız, Sayın Yetkili diye hitap edebilirsiniz.
Mailine mutlaka hitap ederek başlamalısın. Eğer işe alım uzmanının adını biliyorsan, “Sayın” ile başla ve kişinin adını yaz. İsmini bilmiyorsan “Sayın Yetkili” olarak hitap edebilirsin. Hazırladığın önyazının CV'nde yer alan bilgilerle örtüştüğüne emin ol.
Profesyonel bir email hesabından gelen mailller, Gmail, Yandex, Yahoo gibi hesaplara nazaran daha çok ciddiye alınır ve güven verir. Genel kabul gören email formatı ise adınız.soyadınız@kurumsalisim şeklindedir. Böylelikle daha kolay bulunur ve ulaşılır olursunuz.
E-posta kapanışlarında “Bilginize” ifadesinden kaçınılmalıdır. Bunun yerine “bilgilerinize sunarım” ya da “bilgilenmeniz için paylaştım” gibi yüklemi olan cümle kullanılmalıdır. Tavsiye edilmez ama “FYI”, “FYA” ya da “Bilginize” kısaltmaları ile önyazı eklemeden e-posta iletilebilir.
Mail atarken CC'ye koyacağınız kişi o iş hakkında bilgi vermek istediğiniz, mailin direk olarak muhattabı olmayan kişidir. Mailde bir kişiyi CC'ye koyarsanız, bu durum maili alan herkes tarafından görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri