İsot alırken ilk olarak rengine, kokusuna ve dokusuna dikkat edilmesi gerekiyor. Gerçek bir isotu kokladığınızda acı bir koku almanız gerekiyor. Tadına baktığınızda ise tatlı bir acılığı olmalı. Aynı zamanda gerçek isot, tüketildikten sonra mide yanmasına neden olmaz.
– En iyi isot Urfa Yöresinden alınır.
Urfa biberi olarak da bilinen isotun taze hali parlak kırmızı renkli kapya biber ile kırmızı dolmalık biber arasında bir görünüme sahip. Acılığının yanı sıra baskın tatlı aroması ile de ön plana çıkıyor. Biber kırmızıyken baharat hali nasıl mor-siyah bir renk alıyor sorusu geliyor akıllara.
İsotun gerçek olup olmadığını anlamak için, mutlaka tadına bakın. Gerçek isot, tatlı bir acılığa sahiptir ve mideyi yakmaz. Renk ve kokuya ek olarak, isotun yağına da bakılması gerekir. Eğer isot parlak renkteyse iyidir.
Mor isotun yanı sıra ipek (kırmızı) isot ve siyah isot olmak üzere farklı çeşitleri bulunur. Tatlı isot olarak bilinen baharat, ipek isot adlı biberden elde edilir ve açık kırmızı renkte olur.
İlgili 33 soru bulundu
İsot veya Urfa biberi, Şanlıurfa'ya özgü yetiştirilen bir biber türü ve bu yörede üretilen kurutulmuş biber.
Şanlıurfa isotunun en büyük özelliği yakıcı acı olmamasıdır.
İsot, pul bibere göre daha fazla güneşte bekletilir. Siyah, mor ve kırmızı renkli çeşitleri mevcuttur. Az kurutulan biberler kırmızı, 1-2 gün kurutulanlar mor, 3-4 gün kurutulanlar ise siyah rengine döner. Bekleme süresi arttıkça renk değişikliği yaşanır.
Doğru şekilde saklanırsa tüm baharatlar 4 yıla kadar saklanabilir.
İsotun tazeliğini korumak için, buzdolabında saklayabilirsiniz. İsotu satın aldıktan sonra hemen buzdolabına koyun ve cam kavanoz içinde hava almayacak şekilde saklayın. İsot, bu şekilde uzun süre dayanabilir. Baharatlar uzun raf ömrüne sahip ürünlerdir.
Böyle bir durumda alabileceğiniz en etkili yöntem, serin yerlerde saklanması gereken baharatlarınızı buzdolabına (derin dondurucuya değil) kaldırmak. Yine ağzı hava almayacak şekilde kapatılabilen kavanozlara koyun ve buzdolabına koyun.
İsotu da bir kaseye alın ve üstüne sıcak su ekleyip 5 dakika kadar beklemeye alın.
İsot, yöresel yemeklerde, lahmacunda ve çiğ köftede sıklıkla kullanılır. Bunların dışında kebap ve et yemeklerinde de sıklıkla tercih edilir. Acı lezzetleri seviyorsanız siz de doğal bir isot baharatı alıp yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
1000 gr 239,00 TL/kg.
İsot'a, bir nevi fermente edilmiş pul biber de diyebiliriz.İsotun güneşte kurutulma sürelerine göre değişen 3 farklı rengi vardır. 1 gün kurutulan isot kırmızı, 2 güne kadar kurutulan isot mor, 4 güne kadar kurutulan isotsa siyah olur.
İsot ve pul biber, acı kırmızı biberlerin güneşte kurutulmasıyla elde edilir. Aralarındaki fark ise güneşte bekleme süreleridir. İsot, pul bibere göre daha fazla güneşte bekletilir. Siyah, mor ve kırmızı renkli çeşitleri mevcuttur.
Özellikle çiğ köfteler de kullanılan isot aynı zamanda alternatif tıpta doğal ilaç olarak da tüketilir. Şimdilerde her yerde kolayca elde edilebilen isot, bağışıklık sistemini güçlendirerek sindirimi kolaylaştırır. Aynı zamanda kemik gelişimi ve vücuttaki ödemi de atmada oldukça etkilidir.
- İsot metabolizmayı hızlandırırken kilo vermeyi de kolaylaştırır. - İsot mideyi rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. - Tam bir antikanser olan isot kanserli hücrelerin de büyümesini önler. - İsot genel olarak sindirim sistemini düzenlerken sindirimi de kolaylaştırır.
İsot, Şanlıurfa'da özel olarak yetiştirilen isot biberi adı verilen bir biberden elde edilen baharattır. Bu biberi diğer biberlerden ayıran özellik oldukça acı olmasıdır.
Türkiye'de Şanlıurfa'ya özgü bir biber olan isotun Scoville ölçeği 30,000-50,000 SHU'dur!
Pul biber, kurutulmuş ve dövülmüş kırmızı bibere verilen addır. Scoville Acılık Ölçeğinde 10.000 kadardır.
Maydanoz ve taze soğan dışında bütün malzemeler eklenir. Limon da yıkanır ve 4 parçaya ayrılır ve bulgura eklenir. İsot da eklenir ve yoğrulmaya başlanır. Yoğrulur kendimize su eklenmez, eller ıslatılarak yoğurulur.
Özellikle Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde ana yemeklerin veya et yemeklerinin vazgeçilmezi olarak bilinen isot, oldukça lezetli ve acı bir baharat çeşididir.
Peki ya her ikisi de damakta ekşimsi bir aroma bırakan isot ile sumağın farkı nedir? Bu ikili pul biberin aksine birbirinden tamamen farklıdır. Sumak baharatı sumak bitkisinin tohumlarının hasat edilmesi ve sıklıkla öğütülmesi ile hazırlanır. Sumak; kullanıldığı yemeklere ekşimsi aroma verir.
Boğaz enfeksiyonu ve çeşitli solunum yolu hastalıklarını önlemek adına isot tüketilmelidir. Enfeksiyonu giderici özelliği olduğu için idrar yolu enfeksiyonu yaşayanlara da önerilir. Bağırsakları temizleyen isot, gaz ve spazmı iyileştirmektedir. Yemeklere bir miktar isot eklendiğinde sindirimi kolaylaştırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri