Kolombiya, kahve üretim hacmi bakımından rakip ülkelerin gerisinde kalmış olsa da, dünyanın en iyi kahvesinin üretildiği yer olarak ün yapmış bir ülke.
Endonezya'nın ünlü Bali adası, ziyaretçilerine, "Kopi Luwak" veya "Luwak kahvesi" olarak bilinen ve Misk kedisinin midesinde fermantasyona uğrayan kahve çekirdeğinden elde edilen, dünyanın en pahalı kahvesini deneyimleme imkanı sunuyor.
Endonezya, binlerce adalardan oluşmuş, dünyanın en büyük kahve üreticilerinden biridir. Bu adalardan en çok bilinenleri: Sumatra, Java, ve Sulawesi adalarıdır ve bu adalarda yetişen kahve tüm dünyada yüksek kaliteli kahve olarak olarak bilinir.
Dünyanın en pahalı ve aynı zamanda en az üretilen kahvesi unvanına sahip Luwak kahvesi, Misk kedisinin dışkısından üretilmektedir. Kökleri Endonezya' ya dayanan bu üretim süreci, Misk kedilerinin kahve çekirdeklerini yutması ile başlıyor.
Brezilya yaklaşık 150 yıldır dünya kahve üretiminin lider ülkesi.
İlgili 43 soru bulundu
Kahvenin anavatanı Etiyopya'nın Kaffa bölgesi olmuştur. Kaffa'nın ormanlarında yetişen Arabika kahve ağaçlarındaki kahve çekirdekleri ilk işlenen kahve olarak bilinmektedir.
Endonezya'da kahve meyvesini yiyen misk kedisinin dışkı yoluyla çıkardığı kahve çekirdeklerinden elde edilen Kopi Luwak (Luwak kahvesi) dünyanın en pahalı kahvesi olarak satılıyor.
"Filtrelenmemiş (Türk kahvesi, Espresso, French press vb.) kahveler kolesterolü artıracak kimyasallar içermekte. Kullanacağımız filtre ise erken ölüm ve kalp krizi riskini azaltıyor" şklinde ekleme yapan profesör, filtre kahvenin sağlık için daha faydalı olacağını belirtti.
Addis Ababa, Etiyopya
Bugüne kadar da kahve üretiminde ilk sıraya tutunmayı başarmıştır.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Bu nedenle hem sağlık hem de lezzet açısından taze çekim, hafif ve orta kavrulmuş kahveler, katkısız hazırlanmalı ve tüketilmelidir.
Kahve'yi ilk olarak işleyip içmeye başlayan Yemen'deki Sufi tarikatıdır. Buradan 1470'li yıllarda Aden'de, 1510'da Kahire'de 1511'de Mekke'de görülmüştür .
Türkiye'de kahve yetişir mi sorusunun cevabı “hayır”dır. Kahve çekirdeklerinin elde edildiği kahve ağacı, narin bir bitki olup her ortamda yetişemez. Türkiye'nin bulunduğu iklim kuşağı, kahve üretimi için uygun koşullar sunmadığından kahve Türkiye'de yetiştirilemez.
Brezilya yaklaşık 150 yıldır dünya kahve üretiminin lider ülkesi.
Biz Türkler, çok fazla kahve içtiğimizi düşünsek de diğer ülkelerle kıyasladığımızda son derece az kahve tüketiyoruz. Türkiye'de kişi başına yıllık 0.4 kg kahve tüketiliyor ve en çok kahve tüketen ülkeler listesinde 104. sırada bulunuyoruz.
Türkiye'de tüketilen kahveler, Yemen'den değil Brezilya'dan ithal edilen çekirdek kahvenin kavrularak özel değirmenlerde öğütülmesiyle elde ediliyor. Türkiye'de en çok Rio-2 ve Rio-3 türü (Coffe Arabica) kahve tercih ediliyor.
Kahve Türkiye'de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Kahve her ne kadar dünya literatürüne Türk kahvesi olarak geçmiş durumda olmuş olsa da Türkiye'de kahve üretiminin yapılması söz konusu olmamaktadır. Bunun nedeni ise Türkiye'nin iklim koşullarının kahve üretimine uygun nitelikte olmamasıdır.
Finlandiya, kişi başına baz alındığında dünyanın en büyük kahve tüketicisidir. Ortalama bir Finn günde yaklaşık dört fincan içmektedir. Kahve Finlandiya'da o kadar popülerdir ki 10 dakikalık iki kahve molası Finlandiyalı işçiler için yasal olarak zorunludur.
Dünya çapında tanınan Türk lezzetleri arasında yer alan Türk kahvesi, sadece damaklarda bıraktığı eşsiz lezzetle değil; pişirme yöntemi, sunumu ve Türk kültürünün en değerli ritüellerine eşlik etmesiyle Türk geleneğinde oldukça önemli bir yere sahip.
Kahve içenlerin yüzde 77 gibi çok büyük bir çoğunluğunun seçimi Türk kahvesi olurken bunu filtre kahve ve latte- cappucino takip ediyor. Türkiye'de günde ortalama bir fincan (1,02) Türk kahvesi içiliyor.
En iyi su filtre kahve tavsiyelerine gelecek olursak; Tchibo, Oze, Mehmet Efendi, Davidoff, LavAzza, Blendblack, Julius Meinl ve Starbucks, Jacobs yoğun aromaya sahip, yumuşak içimli, French Press'e uygun, hoş kokulu, lezzetli, kaliteli, taze filtre kahve markaları olarak öne çıkıyor.
Mehmet Efendi Türk Kahvesi
İstanbul Tahmis Sokağı'nda taze mis gibi kavrulmuş kahve kokusu çevreye yayılmaya başlar. Mehmet Efendi müşterilerine sağladığı bu kolaylıkla, bir süre sonra “Kurukahveci Mehmet Efendi” lakabıyla anılır. Bu sebeplerden en iyi Türk kahvesi markaları arasında yer alıyor.
Kahvenin zararları
Özellikle tansiyon, kalp ritmi bozukluğu (aritmi), taşikardi ve diğer kalp hastalıkları olan bireylerde kahve tüketimi çarpıntıya yol açabilir. Bu olumsuzluk herhangi bir kalp hastalığı olmayan bireylerde de aşırı kahve tüketimi sonucunda görülebilir.
Tropikal iklimde daha hızlı büyüdüğünden dolayı kahve ağaçlarının ülkemizde yetişmesi son derecede zordur. İklim koşulları kahve üretimi için uygun olmadığından dolayı kahve ağacı yetiştirilmesi de mümkün değildir.
Kurukahveci Mehmet Efendi, 1871 yılında Fatih, İstanbul'da Mehmet Efendi tarafından kurulmuş Türkiye'nin en eski işletmelerinden Türk Kahvesinin en tanınan markası.
Kahve üretiminin zirvesinde bugün, bu işe çok sonraları başlayan Brezilya vardır. Brezilya'yı sırasıyla Kolombiya ve Endonezya takip etmektedir. Kahve üreten diğer önemli ülkeler ise Meksika, Fildişi Kıyısı, Etiyopya, Uganda ve Guatemala'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri