1 litrelik kavanoza kantaronu koyun. Üzerini geçecek kadar zeytinyağ ilave edin. İlk 4-5 gün ağzı tülbentli güneşte bekletin. Daha sonra kapağını kapatıp güneşte 3 ay boyunca bekletin.(en az 1 ay en fazla 3 ay bekleme süresi.Ben 3 ay beklettim.
Kantaron yağı yapmak için öncelikle kantaron bitkisini en az bir gün kurutmanız gerekir. Yapraklar solduktan sonra temiz ve yeterince büyük bir kavanoza aktarınız. İsteğe göre zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Yağı ekledikten sonra çiçekli kısımların yağla iyice temas etmesi için çiçekleri ezebilir ya da doğrayabilirsiniz.
Hakiki Kantaron yağı nasıl anlaşılır diye soracak olursak; Kaliteli kantaron yağı parlak ve berraktır. Açık pembe ya da yeşil renge dönük kantaron yağları, zeytinyağı ve kantaron çiçeği oranının doğru ayarlanmadığına işaret eder. Kantaron yağının dibinde tortulanma olabilir, bu tortu süzme işlemiyle ilgilidir.
Kantaron yağı, kantaron bitkisinin kuru ya da taze hali kullanılarak iki şekilde yapılabilir. Kırmızı kantaron yağı, kantaron bitkisinin taze haliyle yapılır. Kantaron yağının yapılışı şöyledir: Kantaron yağı yapmak için öncelikle kantaron bitkisini en az bir gün kurutmanız gerekir.
Mavi kantaron yağı, bu bitkinin yapraklarının kurutulmasıyla ve zeytinyağında uzun bir süre boyunca bekletilmesiyle elde ediliyor. İnfüzyon olarak da adlandırılan bu işlemin sonunda yağ yapraklardan süzülüyor ve ortaya cilt bakımında oldukça güçlü etkilere sahip bir bileşen çıkıyor.
İlgili 35 soru bulundu
1 litrelik kavanoza kantaronu koyun. Üzerini geçecek kadar zeytinyağ ilave edin. İlk 4-5 gün ağzı tülbentli güneşte bekletin. Daha sonra kapağını kapatıp güneşte 3 ay boyunca bekletin.(en az 1 ay en fazla 3 ay bekleme süresi.Ben 3 ay beklettim.
Kantaron yağının sarı ve kırmızı olmak üzere iki çeşidi vardır. İki çeşidi de aynı bitkiden yapılır; fakat sarı kantaron yağı kurutulmuş, kırmızı kantaron yağı ise taze toplanmış kantaron bitkisinden yapılır. Kantaron yağı, doğru dozda kullanılırsa birçok faydası görülebilir.
Sarı ve kırmızı kantaron yağı
Temelde aynı kantaron bitkisinden elde edilen bu yağların farkı kırmızı kantaron yağının taze bitkilerden, sarı kantaron yağının ise kurutulmuş bitkilerden elde edilmiş olmasıdır.
Yayladan toplanan kantaron otları özenle yıkanıp temizlenip kuruduktan sonra zeytinyağı ile cam kavanozları doldurulur, bir kısmı gölgede bir kısmı güneşte dinlenmeye bırakılır. ✿ Hiçbir şekilde koruyucu ve katkı maddesi içermez.
Kantaron yağı yapmak için aldığınız çiçekleri öncelikle iyice yıkayıp kurutun. Ardından çiçekleri elinizle sapından koparıp kavanoza alın. Çiçekleri ayırırken makas, bıçak gibi metal aletler kullanmamaya dikkat edin. Bütün çiçekleri kavanoza aktardıktan sonra üzerini saf zeytinyağı ile tamamlayın.
Sarı kantaron cilt hastalıklarına çok iyi gelir. Örneğin yanık izleri, pişikler, cilt lekeleri, ameliyat izleri gibi cilt kalıntıları için sarı kantaron kullanılır. Kırmızı kantaron da bu tür hastalıklara iyi gelse de sarı kantaron yağının tercih edilmesi çok daha uygundur.
Kantaron yağı 2-3 sene saklanabilir çünkü özelliğini korur, bozulmaz. sarı kantaron ve sızma zeytin yağı ile hazırlıyoruz. Sarı kantaron otumuzu topladıktan sonra 2 saat içinde sızma zeytin yağı içerisine koyup, aylarca cam kavanozlarda bekletiyoruz.
Seçenekler: 50 ml 1,70 TL/ml. 100 ml 1,39 TL/ml.
Kantaron yağı yapımı için maserasyon adlı bir teknik uygulanıyor. Bu teknikte, türüne göre taze veya kurutulmuş bitkilerle birlikte sabit (uçucu olmayan, taşıyıcı) yağlar kullanılıyor. Maserasyon tekniğinde en çok kullanılan yağ çeşidini ise zeytinyağı oluşturuyor.
Taze sarı kantaron çiçeği kullanılırsa yağ kırmızı, kuru çiçekler kullanılırsa yağın rengi sarı olacaktır. Etki olarak ikisi de aynı özelliklere sahiptir.
Sarı kantaron yağı eğer içilecekse miktarın günde 1 çay kaşığını geçmemesi gerekir. Bu bir çay kaşığı kantaron yağı doğrudan içilebileceği gibi ılık suya da eklenerek tüketilebilir.
Hazırlanan kantaron yağının güneş ışığında ya da karanlık ortamda muhafaza edilmesi öneriliyor. Bekleme süresinde çiçeklerin özü yağa geçerek rengi koyulaşacak, kırmızıya yakın bir hal alacak. Yağ bu hale geldiğinde artık kullanıma hazırdır. Kantaron yağını süzüp bir şişeye boşaltın ve karanlık bir yere alın.
Süzülmüş kantaron yağını, ışık geçirmeyen bir cam veya plastik şişeye veya kavanoza aktarın.
Kantaron Yağı Nasıl Yapılır? Kantaron yağı, sarı çiçekli kantaron bitkisinin çiçek olan bölümlerinin yapraklarıyla birlikte kesilmesi ve şeffaf bir kavanozda soğuk sıkım Ayvalık zeytinyağı ile doldurularak 4-6 hafta kadar güneş altında bekletilmesi sonucu elde edilmektedir.
Sarı kantaron, doğal olarak ülkemizde yetişmekte ve bu türler yönünden önemli bir merkez olan ülkemizde mevcut 96 türün 46'sı en- demiktir.
Bu bitki çayının, demansa olumsuz etkisi olabileceğinden Alzheimer hastaları tarafından kullanılması sakıncalıdır. Antidepresan, astım ve tansiyon ilaçları kullanan kişilerin de sarı kantaron çayını kullanmaları tavsiye edilmez.
Kantaron yağının faydaları arasında vücutta oluşan ağrıların azalmasında etkili olması yer alır. Bebeklerde oluşan pişiklerde iyileştirici etkiye sahiptir. Güneş yanıklarından dolayı oluşan acının azalmasında yardımcı olur. Saçta oluşan kepek ve dökülmelere iyi gelir ve saç derisini güçlendirir.
Sarı kantaron İbrahim Saraçoğlu tarafından adet sancıları için önerilir. Ayrıca sarı kantaron adet söktürücü özelliği ile de önerilmektedir. Sarı kantaron adet sancısı için adet dönemlerinde ılık bir şekilde sabah ve akşam aç ya da tok karnına tüketilebilir.
Bu işlemin ardından yağ cildinizde birkaç saat kaldıktan sonra cildinizi mutlaka yıkayın. Eğer kuru bir cilde sahipseniz gönül rahatlığı ile kantaron yağını kullanabilirisiniz. Düzenli kullanımın önemli olduğu kantaron mucizesini kullandıktan üç ay kadar sonra parlak ve güzel bir cilde sahip olacaksınız.
Hamilelik ve lohusalık dönemindeki kadınların, ciddi rahatsızlığı olanların kullanılması önerilmez. Aynı şekilde hassas bünyeye sahip olanların ve kronik rahatsızlığı olanların kullanmadan önce mutlaka doktora önermesi gerekir. Bitki ve çayların kişiler üzerindeki etkileri farklılık gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri