Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur. Öte yandan performansı düşen aracın konforunun azalması da sıklıkla görülür.
Araç hareketsiz ve el freni çekiliyken debriyaja sonuna kadar basın, vitesi bire alın ve gaza hiç dokunmayın. Bunu yaptığınızda aracınız ileri gitmeye çalışır ve sonunda stop eder. Aracın kavramaya yapmadığı, motorun titrediği ama stop etmediği durumlarda baskı balatanın değiştirilme zamanı gelmiş demektir.
Baskı Balata Biterse Ne Olur? Bitmiş baskı balata durumunda, debriyaj sistemi düzgün bir şekilde çalışmaz ve gücün tekerleklere aktarımı kesilir. Bu durumda, araç hareket etmez veya zorlanarak hareket eder.
Aracınızın baskı balatasının bitip bitmediğini test etmek için bir diğer yöntemde, el freni çekikken aracı 5. vitese takıyor debriyajı hafif kaldırıp gaz vermeniz gerekiyor. Eğer araç stop ederse baskı balata sağlam, yok stop etmeyip gaz yemeye devam ederse baskı balata arızalı bitmeye yaklaşmış demektir.
Debriyaj yumuşaması, debriyaj üst merkezi arızasından farklı olarak debriyajın çok kolay basılmaya başlaması anlamına gelir. Bu durumun nedeni genellikle sızdıran bir hortum olabilir. Debriyajın kaçırması da baskı ve balatalardaki bir yağlanma nedeniyle olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
peki birşey soracağım debriyajın altta kavraması balatanın azaldığınımı gösterir? Tam tersi balata azalırsa/aşınırsa yukarıda kavrar. Balata azalmış ise debriyaj yukarıdan kavrar. Balatanız yeni ise ve debriyaj telinde problem yoksa alttan kavrayacaktır.
Debriyaj pedalının sert ya da yumuşak olması, baskı rulmanının sağlığına bağlı bir konu. Özellikle baskı balatasının yeni olduğu araçlarda bu tür bir sorun yaşanıyorsa arızanın kaynağı genellikle baskı rulmanıdır.
Görevini basitçe açıklamak istersek; Araç çalışır vaziyette iken debriyaj pedalına da bastığımızda motor ve şanzıman arasındaki bağlantı kesilir, motor boşta çalışmaya devam eder ve vites değiştirebiliriz.
Uygun şartlar altında kullanılan baskı balatası orijinal olması halinde 90.000 kilometreye kadar kullanılabilir. Bu seviyenin üzerine de çıkabilir. Uygun olmayan sürüşler sonucunda ise bu seviye 20.000 kilometre olarak kendini gösterir.
Debriyaj yeni değiştiğinde bir alışma süreci vardır yaklaşık 1.000 – 1.500 km kadar, bu süre zarfında vites değiştirme işlemleri biraz ağır ve kaba olacaktır. Fakat daha sonra normal pürüzsüz geçiş dinamiğine kavuşacaktır.
Baskı balata değişmezse yolda kalmak yüksek olasılık taşımaktadır. Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur.
Baskı balata değişimi için şanzımanı indirilir ve baskı parçasının tamamı değiştirilir.
baskı balata yenilenince ses yapmaz rodajda sadece kalkış esnasına biraz ses yapar ya takılışında yanlışlık var yada teker bilyalarından veya şanzumandan geliyordur kullanmayın sorun büyüyebilir.
100 TL - 3500 TL
Profesyonel ve güvenilir Baskı Balata Değişimi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Baskı Balata Değişimi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Eskisi kadar frenlerin iyi tutmaması, fren balatasının bittiğini gösteren bir durumdur. Frenler her geçen gün zayıflıyorsa, baskı balatasının değişme zamanı gelmiş demektir. Fren pedallarında bazı durumlarda boşluk oluşabilir. Pedalda oluşan boşluklar aslında fren balatasının bittiğini işaret eder.
Bazı araçlarda debriyaj boşalabilir ve birkaç kez basıldığında düzelebilir. Bu tarz arızanın en büyük nedeni, debriyaj merkezinde bulunan hidrolik sıvısının geri kaçırmasından kaynaklanabilir. Araçların bakımları ve kontrolleri düzenli yapılırsa, kesinlikle hiçbir sorun ile karşılaşmazsınız.
Ya da ne gibi değişiklikler oluyor baskı balata değişiminden sonra? Debriyaj yumuşar, daha kararlı kalkış yapar araç.. eğer şu an aracınız kaçırıyorsa yakıt tüketiminiz artar ve her an yolda kalabilirsiniz..
Ancak ortalama olarak, bir otomobil için fren balatalarının ömrü 20,000 ila 50,000 km arasında olabilir. Bununla birlikte, fren balatalarının sıklıkla kontrol edilmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi önerilir, çünkü fren balatalarının gücü azaldığında güvenli bir sürüş için önemlidir.
Özellikle orjinal olmayan debriyaj balatası değişimi sonrasında kullanılan motor yağı henüz 1.000 km olmadan kararıp siyahlaşabiliyor, hatta motor bu yağı eksiltmeye başlayabiliyor (tecrübe ile sabittir).
Manuel araç kalkarken vuruntu yapıyor meselesinin başlıca nedenlerinden birisi baskı balatadır. Baskı balata bir settir ve bu setin aşınmış olması veya baskı balatanın tırnaklarının kırılmış ve zedelenmiş olması bu sorunun başlıca sebebidir.
Debriyajın sert veya yumuşak olmasını sağlayan yani debriyaj sertliği ayarı yapan parça, baskı rulmanıdır. Eğer sert debriyaj durumu söz konusu ise ve aracın baskı balatası yeni ise genellikle sorun, baskı rulmanındadır. Debriyaj balatasında sorun olabilir. Debriyaj balata değişimi de gerekebilir.
Vitesin zor geçmesinin en büyük nedeni, havaların soğuk olmasıdır. Vites geçişinde ses geliyorsa ve vites kolu biraz sert ise, bu durum soğuktandır. Hava veya vites ısındığında şanzıman normale dönecektir, fakat yeni araçlarda bu duruma pek rastlanmaz.
Debriyajı basılı tutarsanız bu işlemi yapmayacaktır; ancak vitesi boşa alıp debriyajı bırakırsanız ana dişliler dönmeye devam edecek ve yağlama işlemine devam edeceklerdir.
· Hareket viteslerinde duruşlar: Hızın kontrol altına alınması için mutlaka ön fren yapılır sonra debriyaja basılır durma noktasında son fren tutulur.
hafif hafif gaza bascan.. yani debriyajdan ayağını kaldırmaya başladın,yavaşca da gaza dokunacan.. debriyaj pedalından ayağını tamamen çektiğinde gaza biraz daha yüklen.. Hafif gaz verirsen ayağını debriyajdan çekerken kavramaya yakın çok daha sarsıntısız geçiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri