Kavurma için uygun olan kurban etinin en lezzetli yeri sırt kısmıdır. Kurbanın en lezzetli eti kontrfile, antrikot, T-Bone, pirzola olarak sıralanabilir. Unutulmaz tatta bir kavurma yemek için de koyun ve kuzu etinin but ve kol kısmından, dana etinin ise sırt ve kol-kürek kısmından et almalısınız.
Döş Kasaplık hayvanların göğüs etine verilen genel isim. Genellikle tencere yemeklerinde ve kuşbaşı et yapımında kullanılıyor.
1 kilo kuşbaşı doğranmış dana eti. 500 gr iç yağ (Kuyruk yağı) Tuz.
Yılların değiştiremediği bir kalite: Başyazıcı Blok Kavurma. Çeşit çeşit et ürünleriyle yıllar yılı sofralara konuk olan en kaliteli kavurma markası Başyazıcı'nın en sevilenleri arasında Blok Kavurma ürünü yer alıyor. 1. kalite etlerden üretilen kavurma, %100 dana eti, iç yağ ve tuzdan üretiliyor.
Kuzu eti en lezzetli olarak tanımlanan et çeşididir. Etin lezzeti hayvanın yaşı ile orantılıdır. Kuzu ne kadar küçük ise eti o derece yumuşak ve lezzetlidir. Kuzu, 30 veya 40 günlükken kesildiğinde “süt kuzusu” olarak tanımlanır.
İlgili 29 soru bulundu
Kavurma için uygun olan kurban etinin en lezzetli yeri sırt kısmıdır. Kurbanın en lezzetli eti kontrfile, antrikot, T-Bone, pirzola olarak sıralanabilir. Unutulmaz tatta bir kavurma yemek için de koyun ve kuzu etinin but ve kol kısmından, dana etinin ise sırt ve kol-kürek kısmından et almalısınız.
Kuzunun sırt kısmından çıkan filetonun dilimlenmiş halidir.
Kavurma için derin bir tencere kullanmalıyız. Eğer yayvan bir tencere kullanırsak sulanan etimiz hemen buharlaşacak ve suyunu kaybedecektir. Bu yüzden etinizin miktarına göre derin tencere kullanmaya özen gösterin.
Kırmızı et protein açısından zengin olmasının yanı sıra demir, fosfor, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko gibi mineraller ve B vitamini yönünden de zengin bir besin. Bu nedenle yeterli ve dengeli olarak tüketilmesi sağlımız için çok önemli.
Kavurma için en uygun olan bölüm, etin sırt kısmıdır. Kurbanın en lezzetli yerleri kontrfile, antrikot ve pirzola olarak sıralanabilir. Kavurma için koyun ve kuzunun but ve kol kısmından, dana etinin ise sırt ve kürek kısmından et almanız gerekir. Etleri kuşbaşı büyüklüğünde doğramanız daha iyi olacaktır.
Nasıl yapılır
Öncelikle kuşbaşı doğranmış dana etimizi geniş bir tencereye alalım. Üzerine 1 kahve fincanı sıvı yağ ekleyip kapağını kapatalım ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Suyunu çekince 5 su bardağı su ilave edip tekrar kapağını kapatalım ve pişmeye bırakalım.. Yaklaşık 2 saatte suyunu çekecektir.
Etler tencereye alınır yağ eklenir karıştırarak her tarafı mühürlendikten sonra tencere kapağı kapatılır. 5 dakika suyunu salıp çekmesi beklenir. Ardından ince doğranan soğan eklenir bir kaç dakika kavrulur. Suyu eklenerek kısık ateşte ara sıra karıştırarak etler yumuşayana ve suyunu çekene kadar pişirilir.
Bonfile, kontrfile, antrikot (Antrikot; sığırın iki kürek kemiği arasından ve pirzolalık yerinden çıkartılan, kemiğinden sıyrılmış et dilimi) ve T-bone kısımları ise dana etinin en yumuşak kısımlarıdır, dolayısıyla ızgara için mükemmeldir.
Sotelik Kuşbaşı: Dananın göğüs kısmından çıkartılan orta yağlı, yumuşak durumda olan et küçük parçalara bölündükten sonra saç tavasında sote yapılmaya oldukça uygun.
En basit olarak zeytinyağı, tuz ve biber ile etinizi bir süre marine edebilirsiniz. Bu hem lezzetli, hem de yumuşak olmasını sağlar. Et piştikten sonra biraz limon suyu ilavesi yapabilirsiniz. Bu hem yağ oranını dengeler, hem de daha yumuşak olmasını sağlar.
Et kavurma yaparken etin sert olmasının en başlıca nedenlerinden biri eti sürekli bir biçimde karıştırarak pişirmek ve çok pişirmek geliyor. İlk aşamada ısıttığınız tava ya da tencereye etlerinizi aktarın. Ardından mühürleyin. Bu şekilde sularını içlerine hapsedecek ve yumuşacık kalacaklardır.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Etin yumuşak olmasındaki en büyük etkenlerden birisi pişerken suyunu kaybetmemesidir. Bunun için de eti mühürleyerek pişirmek gerekir. Bu teknikle et, suyunu bırakmadan pişecek ve lokum gibi bir kıvama kavuşacaktır. Dana kuşbaşı nasıl pişirilirsorusunun en can alıcı yanıtlarından birisi de harlı ateşte pişirilmesidir.
Çoban kavurma tarifi dana eti ya da kuzu eti fark etmezden, sebzelerle piştiği zaman lezzetine doyum olmuyor. Arpacık soğanlar, sarımsaklar ve yeşil biberler de bu işin olmazsa olmazı. Etinizi seçerken hafif yağlı kuşbaşı eti olması da çoban kavurmanın lezzetine lezzet katar.
Lezzetli bir et kavurma tarifinin sırrı, tuzu en son aşamada koymaktır. Tuz eti sertleştirebileceği için diğer malzemelerle birlikte koymamak gerekir. Diğer dikkat edilecek nokta ise etin dibinin tutmamasıdır. Bu nedenle et tam olarak pişene kadar her 15 dakikada bir karıştırmak çok önemlidir.
Dana Kavurmanın İyi Pişmesi İçin 1 Bardak Su Konulmalı
Türk, "Dana etlerimizi biraz kavurduktan sonra içerisine 1 bardak su ekliyoruz. Dana etinin pişme süresi daha uzundur. O nedenle su eklemek gerekiyor" dedi.
Hem kolay pişsin hem de lokum gibi bir et olsun istiyorsanız bonfile tercihinde bulunabilirsiniz.
Aslında antrikot da bifteğin bir çeşididir. Bonfile ile antrikot da birbirine karıştırılır. Bonfile dananın böbrek yatağından başlayan ve belin iki yanına uzanan kas parçasına verilen isimdir, içinde iç yağı ve sakatat bulunmaz. Antrikot ise dananın göğüs omurları üstünden boynuna doğru uzanan et parçasıdır.
Antrikot: Dananın sırt bölgesinden çıkartılır. Bifteğin birinci kalite halidir. Yağlı ve yumuşak bir et olduğu için mangalda pişirmeye uygundur. Çeşitli soslarla pişirilmeye uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri