Yukarıda da iade ettiğimiz üzere, cari oranın 1 sayısından büyük olması, işletmenin dönen varlıklarını, şirketin sürdürülebilir gücünün olduğunu ve de kısa vadeli borçlarını ödeyebilme gücü olduğunun göstergesi olarak yorumlanır.
Cari oranın yüksek olması, işletmenin likidite durumunun güçlü olduğunu ve kısa vadeli borçlarına karşı ödeme kapasitesinin iyi olduğunu gösterir. Cari oran, işletmenin kısa vadeli borçlarını ödeme kapasitesini değerlendirmek için kullanılır.
Genellikle, cari oranın 1,5 ile 2,0 arasında olması ideal olarak kabul edilir. Bu değerler, işletmenin hem likidite sorunlarından kaçındığını hem de varlıklarını etkili bir şekilde kullandığını gösterir.
Cari oran'ı arttıran nedenler:
Firmanın sermaye artışına gitmesi. Faaliyetlerin sonucunda yaratılan kaynaklar. Uzun vadeli banka veya satıcı borçlanması Kısa vadeli borçların ödenmesi.
Cari oran, dönen varlıkların kısa süreli yabancı kaynaklara bölünmesi ile bulunan bir likidite oranıdır. Cari oranda amaç işletmenin kısa süreli borç- larını ödeme gücünü ölçmek ve net işletme sermayesinin yeterli olup ol- madığını saptamaktır.
İlgili 44 soru bulundu
Cari oranın 1 sayısının üzerinde olması, NÇŞ ( Net Çalışma Sermayesi) olduğunu, kısa vadeli borçlarını ödeyebilme gücü olduğunu göstermektedir. NÇS oranının 1 sayısından düşük olması, şirketin işletmesini sürdürebilecek kaynağın ve kısa vadeli borçlarını ödeyebilme oranının düşük olduğunu göstermektedir.
1'in altındaki bir cari oran şirketin net çalışma sermayesinin yetersiz olduğunu gösterir. Cari orana göre likiditenin hesaplanmasında daha hassas bir orandır.
Cari oranın 1,5 üzerinde olması ise daha güvenli bir durumu ifade eder. Bununla birlikte cari oranın çok yüksek olması da pek doğru kabul edilmez. 3 üzerindeki oranlar şirketlerin likidite açısından çok güvenli olduğunu gösterse de, gereğinden fazla likit varlık bulundurduğunun da göstergesidir.
Cari Oran > 2 ise olması gerekenden fazla dönen varlık vardır. Cari Oran < 1,5 ise işletmenin kısa vadeli borçlarını ödeme zorluğu çekebileceğini gösterir. Cari Oran < 1 ise işletmenin net çalışma sermayesi negatiftir. Cari Oran > 1 ise işletmenin net çalışma sermayesi pozitiftir.
Kaldıraç Oranı
Kaldıraç oranının yüksek olması şirketin daha yüksek finansal riske sahip olduğunu gösterir. %70 üzeri kaldıraç oranına sahip şirketler riskli olarak sınıflandırılabilir. Daha muhafazakar yatırımcılar için bu oran %50 olarak kabul edilir.
Cari Oran = Kısa Vadeli Varlıklar / Kısa Vadeli Borçlar
X şirketinin cari oranı 2,5 olarak hesaplanır. Bu şirketin kısa vadeli varlıkları, kısa vadeli borçlarından 2,5 katı daha fazladır.
a) Cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,50, b) Öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,10, c) Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,75'ten küçük, olması gerekir.
Cari oranı tamamlayan, işletmenin yükümlülüklerini yerine getirmeyi ölçen daha hassas bir göstergedir. Borç verenler tarafından işletmenin 1 liralık borcuna karşılık, cebinde 1 Lirasının olması yeterli görülür.
Likiditesi en yüksek olan yatırım aracı nakit paradır. Duran varlıkların ise likiditesi düşük olur. Yatırım yapılırken finansal aracın likiditeye kolay dönüşüp dönüşmediğine bakılır.
B1.Borçlanma Oranı(Kaldıraç Oranı)
Finansal yapıdaki yabancı kaynak oranını gösterir. Varlıkların ne kadarının öz kaynaklarla finanse edildiğini gösteren orandır.
Hazır değerler oranının da beklenilen değeri, nakit oranında olduğu gibi 0,20 (%20)'dir.
Duran Varlıklar/Devamlı Sermaye Oranı
Oranın 1.00'dan büyük olması arzu edilir. Hatırlanacağı üzere devamlı sermaye, uzun vadeli yabancı kaynaklar ile öz kaynakların toplamını ifade etmektedir.
2. Ödeme Gücü Oranları
Bu oranlar firmanın birikmiş karları ya da öz sermaye finansmanına kıyasla ne kadar borç finansmanı kullandığının görülmesini sağlar. 2 ana gruptan biri olan toplam borç oranı toplam borçların toplam varlıklara bölümü ile elde edilir.
a) Finansal Kaldıraç Oranı
Finansal kaldıraç oranı olarak da bilinen bu oran, toplam kaynakların ne kadarının yabancı kaynaklardan finanse edildiğini gösterir. Firmanın toplam kaynaklarının dağılımı hakkında bilgi verir. Firma için bir risk göstergesidir.
1.2.Asit – Test Oranı (Likidite Oranı – Hazır Değerler)
Bu oran; payında paraya çevrilmesi zaman alabilecek olan değerlere yer verilmediğinden, cari orana göre daha hassas bir ölçü olarak kabul edilmektedir. Tecrübeler sonucu, bu oranın 1:1 (%100) olması, yeterli kabul edilmektedir.
aktif devir hızı, işletmenin yatırımlarının kaç katı kadar satış yaptığını (yatırımlarına göre satışlarını) gösterir. Aktif devir hızı artıkça işletmenin etkinliği artar.
Nakit oran da likidite riski hakkında fikir veren bir hesaplama aracıdır. Bu, nakit ve benzeri gelir çeşitlerinin kısa vadeli yabancı kaynaklara bölünmesi ile hesaplanır. Böylece kuruluşun, satışların düşmesi veya alacakların tahsil edilememesi durumunda kısa vadeli borçlarını ödeme kabiliyeti anlaşılır.
İşletmelerin varlığı olan şeylerin en pratik ve hızlı şekilde nakde dönüşme yeteneği, "Likidite nedir?" sorusunun cevabını ifade eder. En likit varlık nakit paradır. Duran varlıklar ise en düşük likiditeyi ifade eder.
(2) Likidite karşılama oranı, yüksek kaliteli likit varlık stokunun, net nakit çıkışlarına bölünmesi suretiyle hesaplanır.
Aynı birimle ölçülen iki çokluğun bölme yoluyla karşılaştırılmasına “oran” denir. şeklinde gösterilir. birer orandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri