En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur. Köftelerin lezzetini belirleyen bir diğer etmen ise içine fazla ekmek koymamak ve baharatını iyi ayarlamaktır.
İdeal kıymadan ne anlıyoruz derseniz ilk akla gelen, kuzunun döş, dananın da yağsız kısmından çekilen etin köfteniz için ideal olduğu. Köftem yumuşak olmuyor diyorsanız etinizin orta yağlı olmasına dikkat etmelisiniz. Sizin de tahmin edeceğiniz gibi taze kıymayla yapılan köftenin tadı başka olur.
Köftelik kıyma orta yağlı dana eti veya yağsız dana eti ile kuzu döş etinin karıştırılması ile yapılır.
Yöreden yöreye, ustadan ustaya tarifi değişse de önemli olan köfte harcında kullanılan kıymanın kalitesi, yağ oranı ve kaç tur çekildiğidir. Yağ miktarı yüzde %20 olan dana-koyun eti karışık olarak kullanılabileceği gibi yağ oranı sabit kalan dana döş eti de başlı başına kullanılabilir.
Kıyma: Göğüs etinin sırt kısmına yakın olan tarafından çıkan kıyma kısmen daha az yağlı yapıda ve arzu edilen tüm yemeklerde kullanıma uygundur. Döş sarmaya yakın olan ve göğüs kısmının alt tarafından elde edilecek kıyma orta yağlı yapısıyla köfte yapımına daha uygundur.
İlgili 22 soru bulundu
En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur. Köftelerin lezzetini belirleyen bir diğer etmen ise içine fazla ekmek koymamak ve baharatını iyi ayarlamaktır.
İlk olarak ellerinizi yıkayın ve parmak ucunuzla kıymadan bir parça alın. Elinizle hafifçe bastırın. Parmaklarınızı birbirinden ayırdığınızda elinizde cıvık, sıvı bir kalıntı kalıyorsa, kıyma büyük ihtimalle bozulmuş demektir. Taze kıyma, elde yapışkan, cıvık ve sıvı bir kalıntı bırakmaz ve parça parça olur.
Ortalama olarak, orta büyüklükte yapılan köftelerle genellikle 55-60 adet, büyük boyutta yapılan köftelerle ise ortalama 40 adet köfte elde edilebileceği söylenebilir.
Köftenin daha yumuşak ve lezzetli olması için katacağınız ekmeğin kabuklu olmamasına dikkat etmeli, içine az miktarda zeytinyağı eklemelisiniz. Köftenin kıymadan sonraki ana malzemesi soğandır. Bunun için soğanı yeterli miktarda ve doğru bir şekilde eklemek önemli adımlar arasında yer alır.
Mutlaka kıymanızın orta yağlı olmasına dikkat edin. Eğer seviyorsanız damak zevkinize göre dana ve kuzu kıymayı karıştırabilirsiniz. Kullandığınız kıymanın 1 kez çekilmesi çok önemlidir. İki kez çekilen kıyma eriyebilir.
Kuzu kıyması denince akla ilk köfte tarifleri gelse de dana kıyma ile yapılan her yemek kuzu kıyması ile de yapılabilir.
Köfte dananın yağsız kısmının ve kuzunun döş denen yanının karıştırılmasıyla yapılır. Hayvan merada yayılarak beslenmişse, et zaten şekerli bileşikler açısından zengindir, bu da lezzetin yanında besleyici olmasını sağlar.
Dana döşü biraz yağlı seçip kıyma olarak çektirdiğinizde, yumuşacık köfte yoğurabilirsiniz.
Köftenin lezzetli olması için harca bir kaşık çekilmiş kuyruk yağı eklemelisiniz. Kuyruk yağı sayesinde köfte çok lezzetli olacaktır. Köftenin lezzetli olması için kıymayı kuzu ve dana karışık yapmalısınız. Kıyma mutlaka iki kez çekilmeli.
Neden mi? Çünkü irmikle hazırlanan köfte tarifleri çok daha ekonomik, çok daha lezzetli oluyor, "Ben köftenin kıvamını tutturamıyorum" diyenlerin de yardımına koşuyor. Sözün kısası, irmik, dahil olduğu her tarif gibi köftelere de çok yakışıyor!
Sirke harcın asit dengesini düzenleyeceği için içindeki malzemelerin lezzetini harca daha iyi vermesini sağlar.
2. Ekmek içi veya galeta unu
Köftenin harcına ekleyeceğiniz ekmek mutlaka bayat olmalıdır. Kullanacağınız ekmeğin kabuğunu köfte harcına kullanmayın. Ekmek kabukları köftenin içerisinde sert olmasına neden olur. Annelerimizin köftelerinde kullandığı sırlardan birisi bayat ekmek kullanmaktır.
Lezzetli köftenin sırrı, yağlı ettir. Sığır döşü, yani dananın kaburga kısmı köfte için doğru eti sağlar. Köfte karışımına kırılacak bir yumurta köftenin dağılmamasını sağlar. Kabarması için de bir parça karbonat ekleyebilirsiniz.
Karbonat köftenin kabarmasını ve daha yumuşak olmasını sağlar. İyi köfte yapmanın en önemli sırlarından bir tanesi köfte harcına karbonat atmaktır.
300 GR KIYMA İLE 8 KİŞİLİK YEMEK!
Beyler 500 gram koftede 13 kofte var. 250 gram yani 1 porsiyon isterseniz 6.5 gelemeyecegi icin 7 tane kofte koyuyorlar. Yani ortaya 500 gr alirsaniz 13 kofte, 2 ayri porsiyon alirsaniz 14 kofte oluyor. Bu kiyagimi da unutmayin.
📢300 GR KIYMADAN👍4 KİŞİLİK 💯 EN EKONOMİK, EN DOYURUCU YEMEK TARİFİ😍 KIBRIS KÖFTE - YouTube.
Kıyma buzdolabında 2 günden fazla bekletilmemelidir. Kıyma Kaç Günde Bozulur? Kıymadan ekşi bir koku geliyorsa ve kıvamı yapışkan bir yapıya dönüşmüşse muhtemelen kıymanız bozulmuştur. Kıyma buzdolabında 2 günden sonra bozulmaya başlayacaktır.
Eğer etin üzerinde koyu mor halkalar yoksa, et tazedir. Etin rengi griye çalan açık pembe rengindeyse, bu durum sorun yaratabilir. Bu yüzden almayın. Etin esas rengi kırmızı ve parlak olmalıdır.
Hazır kıymalar üzerinde 10 ilçede yapılan incelemelerde kıymalarda sakatat, kemik ve bol miktarda iç yağ, havuç, patates kullanıldığı tespit edilirken mekanik kıymalarda yüksek miktarda kıkırdak ve kemik tozuna rastlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri