İri kuru fasulye lezzet açısından daha çok tercih edilebilir. Türkiye'de meşhur olan en iyi kuru fasulye Karadeniz ve Erzurum yöresine ait olan ispir kuru fasulyesi olarak bilinir.
Kuru fasulye pişirmek istediğinizde her türden fasulye seçmeniz pek de doğru kabul edilmiyor. Eğer tam lezzetinde bir kuru fasulye yemek istiyorsanız, kısa boyda biraz tombulca İspir fasulyelerini tercih etmelisiniz.
Fasulye, iklim şartlarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük kenti olan Konya, yıllık fasulye üretiminde 1. sırada yer alıyor.
Dermason Kuru Fasulye
Uzun süre dayanabilen bu kuru fasulye türünde böceklenme riski çok azdır. Bu nedenle kuru fasulyenin yöresel farklılığı önemlidir. Şeker Fasulye Erzincan'ın meşhur fasulyesidir çok lezzetli ve kaliteli, erken pişen bir üründür. Erzincan ilimizin dermason ve şeker fasulyesi çok ünlüdür.
Toprak özelliği ve kar suyu ile yetişmesi, dayanıklı, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı tüketicilerin en çok tercih ettiği fasulye çeşitlerindendir.
İlgili 17 soru bulundu
Anadolu Lezzetlerı İspir Kuru Fasulye 750 G - Migros.
Beyaz renkli, ince-uzun taneli fasulye çeşididir. İnce kabuklu bir fasulye çeşididir. Lezzeti nedeniyle tercih edilir ve yemeklik olarak kullanılır. Çoğunlukla Mısır ve Arjantin'de yetişmektedir.
Battal Fasulye tane renkleri beyaz ve şekli dolgunca yassı olan , delik açıklığı 9mm olan elekte elendiğinde elek üstünde kalan taneleri içeren iri taneli fasulye türüdür. Bu fasulyeler Karaman ve Konya yöresinin fasulyesi olup, yurtdışında “Giant Beans” olaran adlandırılan iri fasulye grubundadır.
Dombay, "manda" anlamına gelir ve bu tür fasulye -manda gibi- aşırı iri olduğundan bu ad verilmiştir. Bu tür Bombay fasulyesi, Bomba fasulyesi gibi adlarda da bilinmektedir.
Horoz kuru fasulye; ince, uzun taneli ve lezzetli kuru fasulye çeşitidir.
İspir fasulyesinin ismi yetiştirildiği bölgeden geliyor. Erzurum'un İspir ilçesinin bereketli topraklarından çıkıp ünü ve lezzeti tüm ülkeye yayılmış bir kuru fasulye çeşidi kendisi. Şeker fasulyesi olarak da biliniyor. Şekli ve tadı diğer fasulyelerden oldukça farklı.
Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulyesi, zahmetli yolculuğun ardından sofralara ulaşıyor. Erzincan ovasında yetişen ve birçok restoranın vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan dermason kuru fasulyesi, zahmetli bir yolculuğun ardından sofraları süslüyor.
Dermason Fasulye tane renkleri beyaz ve böbrek şeklinde olan, delik açıklığı 8mm olan elekte elendiğinde elek üstünde kalan taneleri içeren fasulye türüdür. Bu fasulyeler Karaman ve Konya yöresinin fasulyeleri olup, lezzet bakımından üstün ve kabuk bırakmama özelliği ile bilinmektedir.
Toprak özelliği ve kar suyu ile yetişmesi, dayanıklı, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı tüketicinin en çok tercih ettiği fasulyedir. İri taneli, dolgun ve yassı görünümlü, bir ucu düz, diğer ucu ovalimsi, canlı beyaz renktedir.
Kuru Fasulye Pişirmenin Püf Noktaları
Kuru fasulyenin pişme esnasında oluşan suyunda oluşan köpükleri hemen ve sürekli almaktır. Dağılmadan kuru fasulye pişirmek için, suyu kaynamaya başladığında, suyun içine biraz limon sıkabilirsiniz. Limon, fasulyenin pişerken dağılmaması ve kabuğunun çıkmamasını sağlar.
Biber salçasına mutlaka domates salçası da karıştırıp çok az su ekleyip 10 dakika kadar iyice birbirine girmelerini bekliyorlar. *Fasulyenin pişirme suyu kaynamaya başladığında ise limon sıkıyorlar. Bunun nedeniyse limon suyunun fasulyenin dağılmamasını ve diri kalmasını sağlaması.
* Fasülye:Kız. * Zühtü (Etiler yöresinden): Meme. * Ahmet (Etiler yöresinden): Kalça. * Şeftali (Bagdat Caddesi yöresinden): Çirkin kız.
Bombay Fasulye, dolgun ve iri taneli bir fasulye çeşididir. Ülkemizde Bolu'nun Göynük ilçesinde yetiştirilir. Beyaz renkte, ovalimsi ve şişkin bir şekle sahip ürünü yemeği dışında piyaz ve pilaki yapımında da denemenizi öneririz.
Seçenekler: 500 gr61,38 TL/kg. 1 kg44,90 TL/kg.
Her yörenin kendine özgü pişirme tarzı, ekstradan eklenen malzemelerde farklılık gösterebilir. 80 çeşit kuru fasulye türü bulunur. Yılda bir kez ürün veren otsu bir bitkidir. Türkiye'de tombul, çalı, horoz, selanik, dermason, şeker, battal, bombay ve sıra olmak üzere birçok çeşidi bulunur.
Derebucak fasulyesi ise ismini yetiştiği bölge olan Konya'nın Derebucak ilçesinden almıştır. Yapısı diğerlerine göre biraz daha yuvarlaktır. Bu nedenle Halk arasında Derebucak şeker fasulye de denmektedir.
Tire Organik'te zararlı olabilecek etmenlerden el emeğiyle arındırılmış, tarımsal ilaç ve suni gübre kullanılmadan üretilen geleneksel lezzetlerinden birisi organik kuru fasulye, özenle hazırlanmış sofraların olmazsa olmazıdır.
Cino (oturak) fasulye meyvesi açık yeşil renge sahip olup bu fasulye çeşidi kılçıksız ve yassı bir görünüme sahiptir. Erkenci bir bodur fasulye çeşididir. Yüksek verime sahip olup hasadı kolaydır. Taze tüketim ve konserve yapımı için uygundur.
Tarım Kredi Sıra Fasulye, ufak taneli bir fasulye türü olarak kuru fasulye yapımında kullanıma uygundur. Kendine has tatlı bir lezzete sahip olup, ülkemizde en sık tüketilen kuru fasulye cinslerindendir. Fasulyenin daha iyi pişmesi için bir gece önceden suda bekletilmesi önerilir.
7000 Yıllık Protein Kaynağı: Meksika Fasulyesi
Meksika fasulyesi adıyla bilinen kırmızı renkli fasulye, birbirinden lezzetli salata ve yemeklere konuk olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri